Jaskyňa na severnom Slovensku ukrývala archeologické nálezy staré 5000 rokov
25 | 01 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík

Novoobjavená jaskyňa na severnom Slovensku ukrývala archeologické nálezy staré asi 5000 rokov.

Ide o nepoškodené nádoby badenskej kultúry. TASR o tom z tlačového oddelenia ministerstva životného prostredia.

Pracovníci Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva našli na skalnej terase vo vápencovom masíve viacero jaskýň. Podarilo sa im to pri prechádzke v lese.

Najmenej prístupná jaskyňa

Archeologické nálezy vydala najmenej prístupná jaskyňa. Súčasťou objavu sú aj ľudské pozostatky a množstvo zvieracích kostí. "Podľa odborníkov pochádzajú z obdobia 3000 rokov pred Kristom. Pri následnom archeologickom prieskume odkryli aj rôzne predmety" priblížili z tlačového oddelenia s tým, že jeho obsah a vek je v súčasnosti predmetom skúmania.

Nastupuje výskum

Výskum bude podľa envirorezortu pokračovať. Pamiatkari, archeológovia a antropológovia majú za úlohu zistiť funkciu nájdených predmetov a nájsť odpovede na to, aké obrady sa odohrávali v týchto jaskynných priestoroch.

Územie Slovenska je mimoriadne bohaté na krasové javy a jaskyne. Z vyše 7000 jaskýň sa v mnohých nachádzajú stopy po pobyte človeka od staršej doby kamennej až do novoveku. "Či teraz objavená jaskyňa patrí k tzv. pohrebným jaskyniam alebo sa tu odohrávali iné rituály, ukážu až výsledky výskumu," dodali z tlačového oddelenia.

________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.