R. Raši sa vzácne zhodol s Gröhlingom
23 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

V dnešnej relácii Na telo s Michalom Kovačičom sa stretli minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a poslanec Richard Raši (nezaradený; Hlas-SD).

Skrátenie karantény

Zhodli sa na ňom obaja hostia, pričom minister Gröhling očakáva, že k nemu príde ak nie v nasledujúce dni, tak najneskôr o týždeň. Diskutovali o tom s ministrom zdravotníctva. Karanténu pre pozitívne testovaných by nechal na epidemiológov, ale čo sa týka ľudí, ktorí prišli do kontaktu s pozitívnym, odporúča, aby to bolo 5 dní. R. Raši pritom poznamenal, že „Takáto dlhá karanténa môže ohroziť našich zdravotníkov a pracovníkov v školách, keď sa omicron naplno prejaví, môže byť neskoro.“ A pripomenul, že nakoľko omicron má ľahší priebeh, no je infekčnejší, mohlo by sa stať, že kvôli dlhej karanténe a popritom vysokej pozitivite nebude mať kto pracovať trebárs v nemocniciach či školách. Ďalšie opatrenia by podľa neho nemali byť o opatreniach, ale o riešeniach.

Povinné očkovanie

Minister Grőhling s ním súhlasí, aj keď v strane sa na tom názorovo nezhodli. Pre skupiny kritickej infraštruktúry a pre presne stanovené skupiny, by sme k nemu mali pristúpiť. Ako pozitívny príklad uviedol práve svoj rezort, kde je vysoké percento zaočkovanosti už aj treťou dávkou. R. Raši si myslí, že v súčasnej dobe by tento prístup mohol znamenať kolaps napríklad zdravotného systému, pretože by sa mohlo stať, že pri všetkých faktoroch by nám nikto neostal pri lôžkach pacientov. Podľa neho v súčasnosti povinné očkovanie nie je riešenie.

Matematik Kollár: Takto sa pri omikrone zariadim ja
O tom, že omikron sa "rozťahuje" už aj u nás, niet pochýb. A niet pochýb ani o tom, že má miernejší priebeh a aj očkovanie je naň menej účinné. Ako sa teda mieni zariadiť matematik Richard Kollár? Nakúpi testy A to ešte kým sú dostupné. Lebo... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Prezidentkina interpretačná doložka

Hlas-SD považuje to, že prezidentka nedala Dohodu na posúdenie k Ústavnému súdu, za jej zlyhanie, nakoľko s touto zmluvou má problém priveľa odborníkov. Krok posúdenia ústavnosti mohol ukľudniť rozdelenú spoločnosť. B. Grőhling podotkol, že niečo, čo politici aj Hlasu pripravovali, teraz kritizujú, čo je podľa neho nezmyselné.

Sankcie voči Rusku

Obaja diskutéri sa zhodli na tom, že sankcie voči Rusku by sa rušiť nemali, nakoľko Rusko nezákonne anektovalo ukrajinský Krym. Minister Grőhling síce dal za pravdu, že sankcie poškodzujú Slovensku a nášmu hospodárstvu, ale pripomenul ďalšiu časť výroku predsedu SaS o neprijateľnosti anexie Krymu.

Maroš Žilinka

Podľa B. Grőhlinga by sa mal riešiť minimálne sporný paragraf 363 minimálne v súvislosti s aktuálnym dianím. SaS šla ešte ďalej a šéfka ich poslaneckého klubu navrhla zbaviť M. Žilinku funkcie zákonom. To by šlo takou formou, že by sa táto inštitúcia zrušila a vytvorilo by sa štátne zastupiteľstvo, čo minister Grőhling zatiaľ nechce riešiť. Naopak v Hlase sú presvedčení, že v tejto oblasti netreba robiť zmeny. Šlo by o zásah do nezávislosti GP, nakoľko on koná na základe faktov a keby sa paragraf menil kvôli nemu, je to politický zásah do generálnej prokuratúry. Tieto zmeny sa nesmú robiť podľa želania politikov, ktorí sú aktuálne vo vláde.

A. Hrnko zosmiešnil J. Hera, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity
Bývalý poslanec SNS a historik Anton Hrnko sa na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k tvrdeniam splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku, ktorý tvrdil, že za nižší počet Rómov v sčítaní obyvateľstva môže rasizmus. Svoj ntext uviedol... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.