A. Hrnko zosmiešnil J. Hera, splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity
23 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Bývalý poslanec SNS a historik Anton Hrnko sa na svojom profile na sociálnej sieti vyjadril k tvrdeniam splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku, ktorý tvrdil, že za nižší počet Rómov v sčítaní obyvateľstva môže rasizmus. Svoj ntext uviedol odkazom tomuto poslancovi: Nehľadajte rasizmus tam, kde nie je.

„Na Slovensku sme zdedili jednu prazvláštnu vlastnosť. Každý, kto získa úrad, myslí si, že ním získal aj rozum, ktorý k funkcii patrí. Do funkcii sa nevyberajú odborníci z fachu, ale stranícke kádre, ktoré namiesto riešenia veci, ktoré sa od neho vyžaduje, obyčajne mudruje v lepšom prípade, v horšom vyvodzuje závery, ktoré majú od reality úmerne ďaleko ako jeho poznanie problému,“ začína svoj text Hrnko.

Slová farára Mariána Kuffu: Nevytvárajte nepriateľstvo
Farár Marián Kuffa je človek, ktorý obetoval celý svoj život jeho farnosti v Žakovciach. Doslova z ničoho vybudoval „útočisko“ pre ľudí, ktorí nemajú strechu nad hlavou. Ľudí, ktorých spoločnosť neprijala, pretože za ich predošlé činy sa ocitli na... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Norbert Pančík

Úvodný text mu napadol, keď počul vyjadrenie splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity J. Hera, ktorými komentoval výsledky sčítania ľudu. Tvrdil, že si „nemôžeme zatvárať oči pred tým, že na Slovensku naďalej pretrvávajú rasizmus a predsudky voči Rómom. Rôzne prieskumy verejnej mienky skúmajúce všeobecné postoje a individuálne skúsenosti naznačujú, že diskriminácia menšín je, žiaľ, stále vo vysokej miere tolerovaná naprieč našou spoločnosťou.“ A to je podľa tohto „odborníka” príčina toho, že sa sa k rómskej národnosti prihlásil len zlomok z ním predpokladaných 450 000 Rómov.

Treba poznať históriu rómnskej komunity

Takýto odborník by mal niečo vedieť. Napríklad to, že na našom území sa nikdy cigánska národnosť nedeklarovala. „Cigáni, dnes nazývaní Rómami (veď áno, ľahšie sa problém premenuje ako rieši) sa ako v Uhorskom kráľovstve, tak aj neskôr vždy hlásili k národnosti, v ktorej prostredí žili. Celé generácie Cigánov sa hlásili buď za Slovákov, alebo za Maďarov a vytvorenie rómskej národnosti bolo umelé.

Prečo by sa mal Dezider Stojka, ktorého otec, dedo, pradedo... sa hlásili k slovenskej národnosti alebo Dezso Lakatos, ktorého otec, dedo, pradedo... sa hlásili k maďarskej národnosti, zrazu zmeniť svoje správanie a vyjsť v ústrety módnym trendom. Najmä, keď aj väčšinová spoločnosť ich za takých pokladala.

Hrnko: Kolíková, nová inkvizítorka pravdy
Anton Hrnko, bývalý poslanec za stranu SNS, napísal na svojom facebookovom profile príspevok s titulkom Dejiny zápasov proti nepravdivým správam. Poskytol tak exkurz do náhľadov na to, čo je pravda a čo nie je a ako sa prenasledovali šíritelia... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Konštatovanie o rasizme je zjednodušovaním

Vlastním zaujímavý dokument z roku 1942, v ktorom sa agent nemeckého sicherheitsdienstu (SD) sťažuje do ústredne vo Viedni, že na Slovensku sa nedá robiť proticigánska politika, lebo Slováci pokladajú Cigánov za Slovákov!“ vysvetľuje Hrnko.  

Podľa Hrnka by si mal Hero naštudovať historické súvislosti. Potom treba pristúpiť k hodnoteniu. „Nehľadajte rasizmus tam, kde nie je. Problém s časťou rómskej komunity nie je vo farbe ich pleti, ale v spôsobe života, ktorý nevedia alebo nechcú zmeniť. To, že sa integrovaní Cigáni/Rómovia hlásia k väčšinovému obyvateľstvu, v prostredí ktorého žijú, nie je dôsledok tlaku na nich zo strany väčšiny, ale prosto ich výber. Osobne som presvedčený, že snaha o vytvorenie rómskej národnosti je umelá, a preto sa ani väčšina z tejto populácie k nej neprihlasuje. Sú jednoducho Slováci alebo Maďari. Bodka,“ uzatvára tému Hrnko.  

Ohrozí akreditácia vysokých škôl slovenčinu ako vedecký jazyk?
Exposlanec Národnej rady za SNS Anton Hrnko sa na svojom facebookovom profile vyjadril k téme nepridelenia dotácií literárnym časopisom a k pravdepodobnému zámeru oslabenia postavenia slovenčiny ako kvalitného vedeckého jazyka. Svoj text uviedol... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.