Prezident Macron „zneužil“ pôdu europarlamentu. Nasledovala spŕška kritiky (VIDEO)
23 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vystúpenie prezidenta Emmanuela Macrona v Európskom parlamente sa nieslo v duchu francúzskej predvolebnej kampane, píše de.euronews.com.

Francúzska volebná kampaň v europarlamente

O necelé tri mesiace sa bude vo Francúzsku voliť nový prezident. Vystúpenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Európskom parlamente sa však premenilo na predvolebnú kampaň. Vzápätí sa ostro ozvala opozícia.

„Prezident nečinnosti“

Yannick Jadot z francúzskych Zelených kritizoval, že boju proti zmene klímy sa venuje príliš málo pozornosti a Emmanuelovi Macronovi adresoval tieto slová:

"Pán prezident, do histórie sa zapíšete ako prezident nečinnosti v oblasti klímy. Pretože k tejto otázke pristupujete príliš nesmelo. Namiesto boja proti zmene klímy radšej podpisujete prímeria s lobistickými skupinami.“

Poslanci Európskeho parlamentu následne vyzvali na zastavenie vnútrofrancúzskej diskusie.

EÚ: Čoskoro nová koncepcia bezpečnostnej politiky? (VIDEO)
Ministri diplomacie a obrany krajín EÚ sa stretli vo francúzskom Breste. Diskutovali o plánoch novej koncepcie bezpečnostnej politiky Únie, informuje de.euronews.com. Návrh predložený v novembri minulého roka okrem iného predpokladá vytvorenie síl... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

... a späť k Európe

Socialisti privítali Macronovu výzvu na zahrnutie práva na interrupciu do Európskej charty základných práv. V otázkach zahraničnej politiky však požadujú viac.

Iratxe Garciá Pérezová z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov uviedla, že zásada jednomyseľnosti v zahraničnej politike sa musí zrušiť. Potom by sa Európa skutočne pohla dopredu a zahraničné záležitosti by boli prioritami.

Frakcia EPP (Európska ľudová strana) podporuje Macronove myšlienky pre Európu, ale žiada konkrétne opatrenia na posilnenie európskej suverenity, napríklad v oblasti vzťahov s Ruskom.

Politik EPP Andreas Schwab povedal, že nechcú mať s nikým negatívne vzťahy. „Musíme však zabezpečiť, aby každý rešpektoval naše európske hodnoty."

Neumožnil novinárom klásť otázky

Macron po skončení rozpravy usporiadal tlačovú konferenciu, na ktorej však neumožnil klásť otázky. Niektorí novinári potom na protest opustili miestnosť, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.