Hygienička zo Stropkova: Pozitívny je každý druhý test
23 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Celoslovenské čísla vykazujú len mierny nárast omicronu, v niektorých okresoch počet pozitívnych pribúda takmer geometrickým radom.

Nové ohnisko omicron variantu covidu zaznamenali epidemiológovia na východe, v okrese Stropkov.

Dátová analýza

Matej Mišík, šéf analytikov na MZ SR v stredu skonštatoval, že hoci v celoslovenských číslach vidieť zatia len mierny nárast. Práve prudký nárast prípadov je príznačný pre vysoko infekčný omikron. Ten je dominantný už aj na Slovensku. Jeho dominanciu potvrdzuje aj analýza siete laboratórií Unilabs Slovensko, ktorá sekvenovala všetky pozitívne vzorky z konca minulého týždňa, podľa ktorej omikron bol v 61 percentách vzoriek, zvyšné tvorí delta variant.

Slová farára Mariána Kuffu: Nevytvárajte nepriateľstvo
Farár Marián Kuffa je človek, ktorý obetoval celý svoj život jeho farnosti v Žakovciach. Doslova z ničoho vybudoval „útočisko“ pre ľudí, ktorí nemajú strechu nad hlavou. Ľudí, ktorých spoločnosť neprijala, pretože za ich predošlé činy sa ocitli na... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Norbert Pančík

Aktuálne je situácia vážna v okresoch Žilinského a Prešovského kraja, no najviac je zasiahnutý okres Stropkov.  „Epidemická situácia sa v okrese Stropkov z týždňa na týždeň zhoršuje,“ vraví regionálna hygienička Helena Hrebeňaková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Svidníku pre Denník N a dopĺňa, že nárast počtu chorých nastal s návratom žiakov do škôl.

Zdroj: NCZI

Hlavne mládež

Tá do 18 rokov tvorí tretinu z pozitívne testovaných. „Aktuálne je sedemdňová incidencia vyššia ako 1900 na 100-tisíc obyvateľov a je najvyššia na celom Slovensku,“ dodáva Hrebeňaková. V okrese žije vyše 20-tisíc ľudí. Hygienička očakáva zhoršovanie situácie ešte počas nasledujúcich dvoch týždňov.

Týždňový dvojnásobný rast v Stropkove

"Prvý týždeň v tomto roku malo v Stropkove pozitívny test 125 ľudí, druhý týždeň to bolo 274 a v treťom prebiehajúcom týždni len za prvé tri dni už evidujú 247 nových prípadov." Hygienička Hrebeňaková tvrdí, že aktuálne je prípadov už viac ako 500. „Pripravujeme sa na to, že v robote budeme oveľa dlhšie ako teraz a vykonať protiepidemické opatrenia u všetkých pozitívnych aj tak nebude v našich silách." Na porovnanie: sedemdňová pozitivita na celom území Slovenska je na 34 percentách.

Emília Vášáryová: TOTO som si užila prvýkrát v živote
Do kín prichádza nový film, v ktorom hrala aj Milka Vášáryová, jedna z našich najlepších herečiek. Užila si more mimo nakrúcania, alebo aj oni sa pridržiavali protipandemických opatrení? Obľúbené postavy Pani Milka Vášáryová má obľúbenú vždy... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.