Tí, ktorým vzdelanie nič nehovorí, vymýšľajú zákony, ako jeho nevyhnutnosť obísť
20 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Matúš Šutaj Eštok, poslanec NRSR za stranu HLAS - SD, právnik, upozornil na svojej sociálnej sieti na ďalší nezmyselný zákon, ktorý predkladá Peter Kremský z OĽaNO. Podľa neho by mohli právne službby poskytovať aj čerství absolventi fakúlt. Tým sa pokračuje v deprofesionalizácii, ktorú nastavuje táto vláda.

Najprv koaličná moc umožnila študentom robiť zdravotnícke úkony počas plošného testovania, minister Gröhling s plagiátorským vzdelaním zas púšťa laikov medzi žiakov a študentov a teraz sa zľahčuje právnické povolanie. Minister matovič s plagiovaným vzdelaním riadi financie štátu a všetko v ňom.

Koalícia zrejme chce svoj vzťah k nepoctivo získanému vzdelaniu preniesť do spoločnosti. Nehovoriac o tom, že k výkonu povolania po získaní diplomu je potrebná prax s dozorom skúsenejšieho.

Pročkovina na kvadrát

„Ďalšia pročkovina OĽaNO, ktorá poškodí občanov,“ píše poslanec v úvode svojho príspevku. Podľa návrhu zákona poslanca Petra Kremského budú môcť právne služby poskytovať aj čerství absolventi právnických fakúlt. To podľa neho poškodí klientov, advokátov i samotných „právnych poradcov“, ktorých chce Kremský týmto zákonom vytvoriť.

Podľa Šutaja Eštoka OĽaNO potvrdzuje to, že predkladá najabsurdnejšie návrhy. „Poskytovanie právnych služieb čerstvými absolventmi je rovnaký nezmysel, ako dať do rúk skalpel práve doštudovanému medikovi bez akejkoľvek atestácie,“ píše poslanec.

Načo nám sú právnici? Stačia "naši" straníci

„V súčasnosti je právne zastupovanie zodpovednosťou advokátov, ktorých práva, povinnosti a podmienky jasne stanovuje zákon. Je v rozpore so zdravým rozumom na jednej strane žiadať, aby advokát v záujme kvality poskytovaných služieb klienta spĺňal množstvo povinností, a na druhej strane umožniť, aby rovnaké poradenstvo mohol poskytovať ktokoľvek, kto ukončí právnickú fakultu,“ dodáva.

Absencia akejkoľvek garancie kvality môže podľa neho poškodiť aj občanov, ktorí sa na nových „právnych poradcov“ obrátia a doplatia na to. Škodu môžu utrpieť aj samotní „právni poradcovia“, ktorí na rozdiel od advokátov nemusia byť poistení za škodu spôsobenú klientovi a ako živnostníci budú ručiť celým svojím majetkom.

Matovičovi nestačia invektívy na Sulíka, Kolíkovú a celé Slovensko, zaútočil už aj na Kollára
Zmyslel si Matovič, že by bolo fajn kopať aj do Kollára? Vyzerá to tak, Kollár má totiž aj svoje názory, nie iba tie vodcove. Matovič si verejne pofňukal, že ho Kollárove kroky ohľadom okrúhleho stola mrzia. "Nie je to pritom tak dávno, čo sa... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.