J. Blanár: Od Naďa a Korčoka je cynické, ďakovať R. Ficovi za zmluvu
20 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Hosťom B. Závodského bol Juraj Blanár, podpredseda parlamentu (Smer-SD).Témou včerajšej relácie bola zmluva medzi vládou USA a Slovenskou republikou.

Ako Smer vníma pandemickú situáciu

Podľa J. Blanára je načase prestať deliť ľudí, pretože boli uvedení do omylu. Dvakrát zaočkovaný Blanár upozornil, že po odznení vlny omikronu by sa mohlo opakovať hromadné testovanie na protilátky. To z minulého roka ukázalo, že Slovensko je na tom s protilátkami veľmi zle. Pripomenul, že namiesto opatrení, by sa vláda mohla zaoberať podporou podnikania, či kultúry na Slovensku.

Zmluva s USA

J. Blanár pripomenul niekoľko argumentov, prečo je pre nás táto zmluva nevýhodná a ako nás oberá o suverenitu. Okrem iného v tom, že aj samosprávy budú musieť znášať náklady spojené s prepravou materiálov či vojakov; ale aj v tom, že US armáda si tu vybuduje svoje základne s komplet službami.

Rebelov v Trnave prišiel podporiť Š. Harabin. Dával užitočné rady
Bývalý sudca aktivista, výrazný odporca proticovidových opatrení prišiel podporiť rebelov z reštaurácie Hollywood Burger v Trnave. Jeho majiteľ Ivan Belovič a jeho zamestnanci vzdorujú štátnym orgánom, odmietajú ich reštrikcie a ukazujú, ako sa má... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Dosah na amerických vojakov nebude mať ani naša jurisdikcia, keďže trestné činy do troch rokov, sú úplne vyňaté z nahlasovania nie len na území týchto dvoch letísk, ale na území celej SR. "Ak dôjde k nejakému problému, nebude môcť zasahovať naša polícia, ale polícia Spojených štátov." Objasnil situáciu J. Blanár.

SR nebude všetko schvaľovať

Minister Korčok informoval, že o všetkom, čo tu bude chcieť armáda USA robiť, či aký materiál dovezie, bude rozhodovať Slovenská republika. J. Blanár však citoval článok 4 tejto zmluvy, kde sa nepíše o schvaľovaní, len o tom, že USA budú Slovensko informovať. 

Obava z jadrových zbraní

Medzinárodná dohoda síce hovorí, že ich nemôžeme vyrábať a vlastniť, ale nehovorí o tom, že mocnosti, ktoré ich majú, ich nemôžu rozmiestniť na svoje základne. J. Blanár ako príklad uviedol Belgicko a Holandsko, kde práve USA majú rozmiestnené jadrové hlavice. 

Minister Naď dokonca povedal, že ak sem Američania dovezú nejakú jadrovú zbraň, on odíde zo svojej funkcie, ale ak sa to nestane, má to urobiť J. Blanár. Ten na to reagoval, že pán minister každého oponenta nazve klamárom. Podľa J. Blanára sme si však mohli dať rovnako, ako Nóri, do zmluvy klauzulu, podľa ktorej tu jadrové zbrane jednoznačne nechceme. 

Peter Pellegrini načrtol referendové otázky
"O referendových otázkach sa strana Hlas – SD, Petra Pellegriniho plánuje radiť a budú ich zvažovať," uviedol v rámci tlačovej besedy Peter Pellegrini. Strana Hlas - SD sa má podľa Pellegriniho radiť aj o tom, či majú byť využité aj aktivity... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Sme členovia NATO, zmluvu s USA nepotrebujeme

Pred dvoma rokmi E. Macron skonštatoval, že NATO je "v klinickej smrti". J. Blanár hovorí, že "Ak nám dnes USA ponúkajú dohodu, tak prečo nám nestačia zmluvy s NATO? Tam máme rovnoprávne hlasovanie a môžeme rozhodovať. ak niečo nefunguje, poďme to upraviť. A ja sa domnievam, že tu naozaj niečo nefunguje."

Korčokov cynizmus

Moderátor hosťovi pripomenul, že práve strana Smer-SD a jej zástupcovia túto zmluvu obhajovali a "neprešla" cez Andreja Danka a jeho SNS. "Toto je normálny proces, ktorý prebieha pri každej zmluve," reagoval podpredseda parlamentu: "Vyjasnilo sa však, že toto pre nás nie je potrebné."

Zdroj: screenshot z videa; J. Blanár podpredseda parlamentu

"Preto je cynické, ak minister Naď, alebo Korčok ďakujú Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu, že začali rokovania. Tie začali, pretože Američania ich otvorili, no my sme s nimi skončili." Hovorí J. Blanár a prízvukuje, že na jednej strane chcú R. Fica zavrieť, ale keď prídu do štúdia, tak cynicky ďakujú za začiatky v jednaní o tejto zmluve.

Návšteva M. Žilinku v Moskve

GP dal pripomienky k zmluve s USA preto, lebo je povinný zastupovať zákonnosť v SR. Minister Naď sa však o ňom vyjadril veľmi nelichotivo s tým, že "čo sa tam vlastne vyjadruje, keď sa ho to netýka. Týka sa ho každá zákonnosť." J. Blanár to v žiadnom prípade nevidí tak, že by sa chcel "zapáčiť" v Moskve na oslavách výročia tamojšej GP. "Aj koalícia schválila stratégiu, kde sa píše, že SR má záujem rozvíjať dobré vzťahy aj s Ruskom." 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.