Proti dohode s USA sa včera postavili aj odbory
19 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Na včerajšom protestnom zhromaždení proti dohode s USA sa o svoj priestor prihlásila aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ).

Jej viceprezidentka Monika Uhlerová na sociálnej sieti skonštatovala, že je za iniciatívu, ktorá dala dokopy mnohé strany, hnutia a ďalšie zoskupenia, vyjadrujúce nesúhlas s podpisom Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládami SR a USA.

Nech rozhodujú občania

"Som presvedčená, že vyjadrenie nesúhlasu a odporu by malo byť občianskou iniciatívou a demonštráciou občianskej angažovanosti v tejto veci. Výlučné osvojovanie si témy ktorýmkoľvek politickým zoskupením môže byť v konečnom dôsledku škodlivé, nepresvedčivé a vyvolávajúce nedôveru," píše M. Uhlerová, podpredsedníčka KOZ. 

Pripomienky odborárov

"Aj Konfederácia odborových zväzov SR v rámci medzirezortného pripomienkového konania túto Dohodu jednoznačne a jednoducho odmietla." Uhlerová tvrdi, že podľa KOZ odporuje záujmom SR a Ústave SR: "KOZ SR zásadne nesúhlasí s uzatvorením predmetnej dohody v plnom rozsahu a žiadala jej stiahnutie z legislatívneho procesu."

Slovensko je uzavreté oddelenie na psychiatrii sveta, dámy a páni - šibe vám?
"Občas si na Slovensku pripadám ako na uzavretej psychiatrii, od ktorej niekto stratil kľúč." Píše na sociálnej sieti publicista Eduard Chmelár. "To, čo si dovolilo ministerstvo zahraničných vecí, je úplne šialené a ja sa pýtam, či tlačové... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

"Ako zástupkyňa odborov a pracujúcich konštatujem, že táto Dohoda sa netýka len obrannej politiky, ale v prípade jej realizácie by sa dotýkala aj bežného života občanov Slovenskej republiky, pričom je formulovaná v ich neprospech." Vysvetľuje, že "Zmluvné strany nemajú z hľadiska ekonomickej či vojenskej sily rovnaké postavenie a jej obsah vážnym spôsobom zasahuje do suverenity a zvrchovanosti Slovenskej republiky."

Študovali kompetentní tento dokument?

"Po preštudovaní textu dohody naozaj objavíte množstvo vágnych a nejasných miest a nezodpovedaných otázok, čo každého občana musí napĺňať značnými pochybnosťami o skutočnom cieli a záujme mať takúto zmluvu uzavretú." Konštatuje Uhlerová: "Som presvedčená, že o takomto závažnom kroku musí byť v prvom rade vedená fundovaná diskusia. Ale diskusiu, ktorá prebehla za posledné dni v médiách, nemožno považovať za odbornú a serióznu." Pripomína tiež, že oponenti zástancov tejto dohody sú zosmiešňovaní a to, čo prebieha sa nedá nazvať diskusiou, pretože snaha o dialóg naráža o ideologizáciu témy.

Obyvateľka regiónu

Monika Uhlerová po celý život žije v Banskej Bystrici a jej príbuzní v tesnej blízkosti letiska Sliač, preto ju budúcnosť dotknutej lokality, v ktorej žije dvestotisíc obyvateľov, bytostne zaujíma. Pripomína, že "Pri tejto téme sa akosi zabúda na to, ako bude v prípade realizácie zmluvy dotknutá kvalita života ľudí žijúcich v regióne, ktorý má dlhodobo ambíciu rozvíjať cestovný ruch, kúpeľníctvo, turizmus."

Na západnom Slovensku vlaky stále nechodia
Ani v tomto týždni štátny vlakový dopravca nevypraví viac, ako štyri desiatky spojov. na západnom Slovensku. Informoval o tom na svojom portáli s tým, že situácia sa počas týždňa môže priebežne meniť Nedostatok "mašinistov" Pre vplyv pandémie,... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Kúpele na Sliači

Nedotkne sa táto zmluva práve týchto kúpeľov? Ako ich ovplyvní hluk a bezpečnostné opatrenia? Ako prevádzka vojenského letiska spraví s kvalitou životného prostredia a ako zmluva zasiahne do infraštruktúry, či súkromného vlastníctva? V akom režime bude fungovať civilné letisko - predpoklad pre rozvoj cestovného ruchu? "Mnoho otázok je nezodpovedaných, väčšinou sú odbité len strohým konštatovaním o strašení a zavádzaní. Preto prestávam veriť zodpovedným predstaviteľom vlády, už veľakrát ukázali, že ich pracovnou metódou sú lož, arogancia a urážky oponentov."

Odbory podporujú referendum

"A preto podporujem, aby sa k tejto vážnej téme vyjadrili občania v referende a aby text zmluvy posúdil Ústavný súd SR." Uzatvára M. Uhlerová: "Milí priatelia, ďakujeme za podporu a Vašu angažovanosť a držme si všetci spoločne palce!"

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Koaličný wrestling počas Čaputovej držania bobríka mlčania a Naďovho vydieračského hujerovania
A to som si povedal, dám si dnes politickú diétu. Už niekoľko dní mám z tých našich šašov, svíň (myslím tých eurodotovaných) a stvárania iného politického dobytka na našej politickej scéne reflux. V snahe o upokojenie som nazrel do Foglarových... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ivan Brožík