Na západnom Slovensku vlaky stále nechodia
19 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Ani v tomto týždni štátny vlakový dopravca nevypraví viac, ako štyri desiatky spojov. na západnom Slovensku.

Informoval o tom na svojom portáli s tým, že situácia sa počas týždňa môže priebežne meniť

Nedostatok "mašinistov"

Pre vplyv pandémie, ale hlavne pre chýbajúcich rušňovodičov ŽSSK odriekla takmer osemdesiat vlakových spojov na trase Bratislava - Trnava; Bratislava - Galanta - Nové Zámky a Bratislava - Komárno. Cestujúcim sa dostalo len obligátne ospravedlnenie. 

Na juhu 

Na poslednej zmienenej trati v pondelok 17. januára odriekli desať spojov od poludnia do večera, z toho šesť medzi hlavným mestom a Dunajskou Stredou. Dva vlaky vynechali v celej dĺžke trate medzi Bratislavou a Komárnom, jeden z Kvetoslavova do Bratislavy a z Dunajskej Stredy do Komárna. V utorok ráno cestujúcich neodviezol ani vlak z Komárna do metropoly. 

Oddnes nezabudnite na respirátor
Platia nové opatrenia, pribudol režim OP plus, respirátory sú vonku povinné Na Slovensku platia od stredy nové pandemické opatrenia v súvislosti s variantom omikron. Do praxe ich priniesli nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | TA SR/Ivan Brožík

Najväčšie výpadky v týždni

sa očakávajú počas celého dňa medzi stanicou Bratislava-Nové Mesto a Trnavou, počas dňa "vypadne" 28 spojov. Zrušený je tiež ranný vlak z bratislavského Nového Mesta do Pezinka a z Pezinka do Bratislavy na Hlavnú stanicu. V utorok popoludní a večer boli tiež odrieknuté dva vlaky medzi Bratislavou a Malackami a dva medzi Malackami a Pezinkom. Nejde ani ranný vlak z Galanty do stanice Bratislava-Petržalka.

Čo je za tým

Prezident Federácie strojvodcov Dušan Kaša tvrdí, že za touto situáciou je nedostatok rušňovodičov spôsobený jednak náročnosťou povolania, ale aj nízke finančné ohodnotenie. „Jedným z problémov nedostatku rušňovodičov siaha až do obdobia 90. rokov, kedy sa postupne začal rušiť fungujúci systém vzdelávania a prípravy na povolania v železničnom sektore na SOU a stredných priemyselných školách,“ vysvetľuje Kaša.

Čo na to cestujúci?

"Autobusom sa z Komárna do Bratislavy nedostaneme." odpovedá mi jedna z pravidelných cestujúcich na otázku, ako sa jej cestuje: "Tie nám zrušili, keď "nastúpili" Ficove vlaky "zadarmo". A tak cestujeme ako haringy natlačení. Takto namiesto o trištvrte na šesť idem vlakom o 4:22."

Česť a sláva vašej pamiatke! Pripomíname si tragickú udalosť pri maďarskej obci Hejce
Havária slovenského vojenského lietadla pri maďarskej obci Hejce bola najväčším leteckým nešťastím v dejinách samostatného Slovenska. Vyžiadala si 42 ľudských životov. Dňa 19. januára 2006 Lietadlo AN-24 viezlo príslušníkov Ozbrojených síl SR,... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ako je na tom ten váš?

Informáciu o aktuálnom meškaní vlaku nájdete na tomto odkaze.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.