Výbuch sopky na Tonge sa prejavil aj u nás. Pozrite si FOTO ako z inej planéty
17 | 01 | 2022 I Eka Balašková

V sobotu večer na Slovensko dorazila tlaková vlna, ktorú spôsobil výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, vzdialenej 17 000 kilometrov od nás.

Silná erupcia vyvolala zemetrasenie o sile 7,4 a vyše metrové cunami.

Preletela v dvoch vlnách

Tá prvá k nám dorazila ešte v sobotu večer, niečo po 19. hodine. Hodnoty tlaku na meteorologických staniciach boli nestále viac, ako dve hodiny. Druhá vlna prišla v nedeľu o druhej nad ránom z druhej strany Zemegule. 

Prvá vlna sa podľa stránky SHMÚ na sociálnej sieti prejavila pomerne rýchlym nárastom tlaku vzduchu a druhú vlnu sprevádzal skôr výraznejší pokles tlaku vzduchu. Ten na niektorých staniciach pretrval aj dlhšie, píše Pluska.

Výbuch zaznamenali na celom svete

Podmorská sopka v sobotu pred týždňom vybuchla pri pobreží ostrovného štátu Tonga. Silu výbuchu zaznamenali po celom svete. Cunami zaplavila ako ázijské, tak aj severo, či juhoamerické pobrežie Tichého oceánu. Britský denník Daily Mail informoval o dvoch obetiach prívalových vĺn v Peru.  Pluska informuje , že sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai je vzdialená približne 65 kilometrov od hlavného mesta Tongy Nuku'alofa.

Bratislava: Mestské lesy neodporúčajú pre vietor návštevu lesoparku
Mestské lesy v Bratislave neodporúčajú z bezpečnostných dôvodov počas pondelka návštevu lesoparku. Dôvodom sú výstrahy pred silným vetrom, ktoré vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Mestská organizácia o tom informuje na sociálnej... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Satelitné zábery

Eurpciu zachytili aj satelity, na ich záberoch bolo vidieť dym a popol vo vzduchu. Hromový rachot počuli aj na takmer 10 tisíc kilometrov vzdialenej Aljaške. Aké škody v štáte Tonga však zatiaľ nie je jasné - nefungovali telefóny, internet a komunikačné kanály boli prerušené.

Cunami vysoká 1,2 metra

Obyvatelia pred ňou ušli na vyššie položené miesta, vlna však zatopila domy, ktoré už predtým poškodilo zemetrasenie sprevádzajúce výbuch. Z oblohy padali popol a malé kamienky. Marco Brenna z fakulty geológie na Univerzite Otago na Novom Zélande podľa Plusky tvrdí, že môže nasledovať silnejší výbuch.

"Poplach" v celom Tichomorí

Japonské pobrežie Tichého oceánu zasiahli vlny vysoké cca 1,2 metra, tamojší meteorologický úrad varoval, že nasledovať môžu aj trojmetrové vlny. Nový Zéland je od Tongy vzdialený cez 2300 km, no zo severných oblastí muselo odísť vyše sto ľudí a obrovská vlna zničila niekoľko člnov malého prístavu. Na krátky čas preventívne evakuovali aj obľúbenú pláž v Sydney a v kalifornskom Santa Cruz voda zaliala pobrežné ulice, kde úrady prerušili premávku. Erupciu zaznamenali aj mestá Anchorage a Fairbanks. Tie sú na Aljaške a od sopky sú vzdialené takmer desaťtisíc kilometrov.

Ktoré ÚPSVaR-ky čaká rekonštrukcia?
V závere minulého roka vládny kabinet rozhodol o tom, že viaceré Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny sa budú rekonštruovať. Na tento účel vláda "odklepla" takmer dva milióny eur Ktorých ÚPSVaR sa rekonštrukcia bude týkať? Pôvodný plán bol,... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Vytvorila ostrov

Táto sopka v roku 2015 vychrlila do vzduchu toľko kameňov a popola, ktoré keď sa usadili, vytvorili nový ostrov, dlhý dva kilometre a široký jeden kilometer. Je známa svojou neustálou aktivitou.

Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.