Viete, ktorý pamätník na Slovensku prežil všetky režímy na pôvodnom mieste?
16 | 01 | 2022 I Eka Balašková

V uplynulých dňoch ubehla storočnica od slávnostného odhalenia pamätníka Milana Rastislava Štefánika v jeho rodnom kraji, na Myjave.

Mysleli na to hneď po jeho smrti

Myšlienka sa zrodila v hlavách funkcionárov TJ Sokol v Myjave MUDr. Jána Slabeja a JUDr. Jaroslava Dvořáka. Dr. Dvořák napísal brožúrku "Na poslednej ceste generála" Tá sa predávala už na Štefánikovom pohrebe. Na ten čas sa vyzbieral veľmi slušný výťažok 2 500 korún. Zbierka bola uverejnená v tlači, myjavskí rodáci z USA poslali na účel pamätníka takmer 38 tisíc korún a obecná rada Myjavy vyčlenila 10 tisíc. 

Andrej Danko posiela "odborníčku na skládky" Zuzanu Čaputovú pozrieť sa na Lunik IX
"Pani Čaputová, už Vás Luník IX nezaujíma? Urobili ste hanbu pred svetom a natlačili pápeža na Luník IX miesto toho, aby išiel do Levoče." Pýta sa a zároveň na sociálnej sieti konštatuje Andrej Danko. "Toto je presne Vaša politika, sladké reči bez... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Prečo práve Myjavci?

Jeho starí rodičia pochádzali z Myjavy, mama sa mu narodila v Turej Lúke (dnes časť Myjavy, pozn. red.) a otec, ako evanjelický kňaz, tu bol kaplánom. Istý čas tu pôsobili aj jeho súrodenci. Brat Igor ako evanjelický farár, Ladislav ako notár a sestra Elena sa na Myjave vydala za bankového účtovníka.

FB stránka M. R. Štefánik, kresba

"Pamätník slúži viac živým, ako mŕtvym. Mŕtvemu už neposlúži, ale pre živých je pripomienkou významnej osobnosti a diela, ktoré pre národ vykonal. Aby nezabúdali a pokračovali v začatej práci, v zmysle životného hesla samotného Štefánika: Veriť – milovať – pracovať," hovorí pre aktuality.sk Mgr. Lenka Mlčúchová, kurátorka zbierok SNM – Múzea Slovenských národných rád.

Jedna zvláštnosť

Ešte v roku 1919 Dr. Dvořák oslovil českého architekta Čeňka Vořecha s tým, aby urobil architektonický návrh pamätníka. Rozpočet naň bol pôvodne 60 000 korún, ale celkové reálne náklady sa vyšplhali až do výšky 130 000. Architekt Vořech spolupracoval so sochárom Rudolfom Březom. Zvláštnosťou tohto monumentu postavenom v kubistickom slohu je to, že je to jediný pamätník na slovensku, ktorý sa zachoval v pôvodnom stave a na pôvodnom mieste "prežil" všetky režimy.

Generálny prokurátor v Moskve dohodol spoluprácu
Na webových stránkach Generálnej prokuratúry sa objavila správa o účasti generálneho prokurátora Maroša Žilinku na oslave 300. výročia založenie ruskej prokuratúry. Táto návšteva v Rusku medzi niektorými koaličnými politikmi vyvolala vlnu nevôle,... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.