Slovenská vláda opatreniami úžasne pomohla okolitým štátom: Vďaka vám máme plné svahy! Tešia sa Poliaci
16 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Rovnaká pandémia, rozdielne opatrenia! Zatiaľ čo prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk na Slovensku zostali aj tento rok iba oči pre plač, Poliaci si mädlia ruky. Vďaka slovenskej vláde majú plné svahy!

Covid je na oboch stranách rovnaký, no opatrenia a život iné. Odlišné protipandemické opatrenia u nás a v Poľsku spôsobili, že kým na Slovensku je lyžiarov pomenej, Poliaci mali zlatý týždeň ako vystrihnutý z katalógu. Nabité mali aj obdobie medzi Silvestrom a ich polročnými prázdninami, ktoré im vyplnili Slováci, píše ddenník Nový Čas

Slovenská vláda pomohla okolitým krajinám

„Každá vláda sa snaží svojím ľuďom pomôcť, no tá naša svojimi opatreniami úžasne pomohla okolitým štátom. Čím viac sme začali bojovať s covidom, tým viac sme si začali škodiť. Okolité štáty bojujú inak, zaočkovaných netrestajú a doprajú im výrazne viac slobody," približuje situáciu majiteľ malého rodinného penziónu Milan Zoričák zo Ždiaru.

"Rodinné podniky ako náš má šancu prežiť, lebo všetko si tu robíme vo vlastnej réžii, ale veľké hotely a reštaurácie si museli, aj keď boli zatvorené, držať zamestnancov. Keby ich prepustili, tak nových nezoženú. Viem o niekoľkých zariadeniach, ktoré sa po zatvorení už nedokázali rozbehnúť, lebo nemali zamestnancov,“ hovorí.

Andrej Danko posiela "odborníčku na skládky" Zuzanu Čaputovú pozrieť sa na Lunik IX
"Pani Čaputová, už Vás Luník IX nezaujíma? Urobili ste hanbu pred svetom a natlačili pápeža na Luník IX miesto toho, aby išiel do Levoče." Pýta sa a zároveň na sociálnej sieti konštatuje Andrej Danko. "Toto je presne Vaša politika, sladké reči bez... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Upozorňuje, že ľudia, ktorí chodili k nám, si našli iné zariadenia v zahraničí, budú porovnávať. Ak vláda nezačne byť naozaj nápomocná, tak to v cestovnom ruchu nerozchodíme ani o štyri roky, varuje Zoričák. 

U nás všetko zavreté, u susedov plná prevádzka

Kým u nás boli reštaurácie, hotely, aquaparky či lyžiarske strediská zatvorené, v Poľsku sa dalo najesť, ubytovať, zabaviť sa i zašportovať si len s minimálnymi obmedzeniami. To Slováci využili a dovolenku, víkend alebo len jednodňový pobyt trávili práve u severných susedov.

„Mám desať izieb a celú zimu mám penzión plne vyťažený, dokonca aj teraz, keď by inak bola v Poľsku mimosezóna. Vďačíme za to aj slovenskej vláde, ktorá Poliakov nepustila na Slovensko a Slovákov vyhnala na dovolenky do zahraničia,“ teší sa Robert Zawadzki, ktorý vlastní malý penzión v Białke Tatrzańskej, len pár kilometrov od slovenských hraníc.

Nad opatreniami na našej strane iba krúti hlavou. „Naša vláda, aj keď sa niekedy tiež správa čudne, sa nám naozaj snaží pomáhať. V druhej vlne nám vo vybraných a obmedzovaných podnikateľských segmentoch nenávratne odpustila tri mesiace odvody na zamestnancov aj pre podnikateľov," prekvapuje.

Anna Belousovová o Hegerovom selektívnom "padni komu padni"
"S krajinami, ktoré majú problémy s rešpektovaním základných práv a slobôd, ktoré eskalujú vojenské napätie alebo narúšajú územnú celistvosť inej krajiny, by sme podľa mňa nemali oslavovať," povedal predseda vlády Heger. Takto cituje predsedu vády... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Od 20. januára dokonca poľská vláda dočasne znižuje DPH na potraviny na nulu a na pohonné hmoty na 8%. "Hlavne nás neobmedzuje neefektívnymi opatreniami a zákazmi. Bolo treba len dodržiavať hygienické opatrenia, dezinfekciu, nosiť rúška a dodržiavať rozostupy,“ skonštatoval Zawadzki.

Porovnanie opatrení

Poľsko

Hotely, penzióny, reštaurácie, podujatia mohli využiť 30% svojej kapacity pre nezaočkovaných, ale pre zaočkovaných a prekonaných je to bez obmedzenia. Podľa ich Ústavy však nemôžu ľudí kontrolovať, či sú zaočkovaní. Môžu sa ich na to len opýtať. Všetky služby boli dostupné. Na vlekoch, lanovkách, v lyžiarskych strediskách a aquaparkoch neboli žiadne obmedzenia, len odporúčania, ako sa správať.

Slovensko

Hotely, penzióny a reštaurácie mohli obslúžiť a ubytovať len prekonaných a zaočkovaných. Personál mal povinnosť kontrolovať tzv. COVID pasy. Aquaparky boli zatvorené a v lyžiarskych strediskách mohli kabínkové lanovky využívať na 25% a sedačky na 50% len prekonaní a zaočkovaní.

Slovenskom preletela tlaková vlna ohromnej sily! Čo ju spôsobilo?
Výbuch podmorskej sopky v Tongu má nečakané dôsledky! Vytvoril mohutnú tlakovú vlnu, ktorá bola pozorovaná aj z vesmíru. Tlaková vlna obletela celú Zem a zaznamenali sme ju aj na Slovensku, píše portál imeteo.sk. Sobotňajší výbuch sopky Hunga... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.