Slovenskom preletela tlaková vlna ohromnej sily! Čo ju spôsobilo?
16 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Výbuch podmorskej sopky v Tongu má nečakané dôsledky! Vytvoril mohutnú tlakovú vlnu, ktorá bola pozorovaná aj z vesmíru. Tlaková vlna obletela celú Zem a zaznamenali sme ju aj na Slovensku, píše portál imeteo.sk.

Sobotňajší výbuch sopky Hunga Tonga-Hunga Haʻapai v Tichom oceáne juhovýchodne od Nového Zélandu sa zaradí medzi najsilnejšie výbuchy za posledné roky. Ihneď po erupcii vydali tamojšie úrady výstrahu pred vlnou tsunami, ktorá sa aj naplnila.

Tlaková vlna obletela celý svet

Masívna explózia bola nielen viditeľná z vesmíru, no zaznamenali ju aj meteorologické stanice po celom svete. Rýchlu zmenu v atmosférickom tlaku sme zaznamenali aj na Slovensku.

Prvá tlaková vlna dorazila do Bratislavy okolo 20:30 nášho času, čo je asi 15 a pol hodiny po výbuchu sopky. Tlaková vlna spôsobila, že atmosférický tlak vzduchu najskôr stúpol o 1,5 hPa, potom klesol o 3 hPa a opäť stúpol.

Takéto výkyvy, ktoré už boli v menšej miere, sme zaznamenali do polnoci celkom tri. Sopka je pritom od stanice v Bratislave vzdialená asi 17-tisíc kilometrov.

Eduard Chmelár zhrnul podsúvané klamstvá o dohode s USA
Historik a politológ Eduard Chmelár zhrnul na stránkach Pravdy najznámejšie klamstvá o obrannej dohode medzi USA a Slovenskom. Tie šíria prívrženci tejto dohody a najmä politici z koalície. Tvrdí, že to, čo prebieha na Slovensku, nie je polemika o... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Najlepší výhľad z vesmíru

Erupcia bola natoľko silná, že výbuch bolo možné počuť v celej Oceánii ale dokonca aj v Japonsku či na 10-tisíc kilometrov vzdialenej Aljaške

Rozsiahlu tlakovú vlnu zaznamenali na meteorologických staniciach po celom svete. Najlepšie však bola pozorovateľná z meteorologických družíc vo vesmíre.

Vlna cunami spôsobená výbuchom sopky zasiahla Kaliforniu

Zdroj: NASA

Celým Tichým oceánom prebehla vlna tsunami

Výbuch podmorskej sopky spôsobil vlnu tsunami. Varovali pred ňou najmä v Oceánii, no takisto v Austrálii, Japonsku či v USA a Južnej Amerike. Zasiahla najprv bezprostredne blízko ležiace oblasti no už stihla zaplaviť aj Kalifornské pobrežie.

V Japonsku mali vlny výšku takmer tri metre v Kalifornii takmer dva metre a voda zaplavila ulice a oblasti ležiace niekoľko metrov od pobrežia. 

Ján Drgonec: "Naď je úbohý šašo...a prezidentka si robí srandu z obyvateľstva SR"
Emeritný sudca Ústavného súdu Slovenskej republiky Ján Drgonec to povedal priamo: "Naď je úbohý šašo. Od neho nebude závisieť, či tu USA rozmiestnia jadrové zbrane." A na adresu prezidentky sa vyjadril takto: „Robí si srandu z celého obyvateľstva... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.