Naozaj Rusko pripravuje ofenzívu proti Ukrajine? Nedajte sa vysmiať! TO by vyzeralo úplne inak
16 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Komentár Michaila Chodarenka (Russia Today)

Západ by sa nemal obávať toho, že Rusko spustí vojenské cvičenia v blízkosti vlastných hraníc, hovorí  plukovník vo výslužbe, ktorý pôsobil ako dôstojník na hlavnom operačnom riaditeľstve Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie Michail Chodarenok. A tu uvádza dôvod.

Približne 3 tisíc vojakov Západného vojenského okruhu začalo 11. januára vojenské cvičenie na cvičisku kombinovaných zbraní vo Voroneži, Belgorode, Brjansku a Smolenskej oblasti neďaleko ruských hraníc s Ukrajinou a Bieloruskom. Tento krok vyvolal na Západe obavy a USA požadovali vysvetlenie cvičení. 
Kvapka v mori
V cvičeniach sa používa až 300 jednotiek vojenskej techniky, vrátane tankov T-72B3 a bojových vozidiel pechoty BMP-2. Ale je to veľa? 
 
Pripomeňme, že sila motostreleckého pluku počas vojny je asi 2500 mužov. Zatiaľ čo 300 tankov a IFV je hlboko pod silou bežnej tankovej divízie.

Preto môžeme s istotou povedať, že cvičenie v západných regiónoch Ruska nezahŕňa nič iné ako ekvivalent posilneného pluku. Jediný pluk by nemal – a nemôže – spôsobiť rozsiahle geopolitické napätie.

Okrem toho akékoľvek vojenské výcvikové aktivity zahŕňajú značné výdavky na materiálne zdroje. Vo všeobecnosti sa teda uskutočňujú v súlade s operačným plánom výcviku ruských ozbrojených síl, ako aj s individuálnymi harmonogramami výcviku piatich vojenských obvodov Ruska. 

Bolo by veľmi neobvyklé organizovať samostatné vojenské cvičenia bez akéhokoľvek predbežného plánovania.

Cvičenia sú tam, kde sú výcvikové strediská

Aby sme teraz riešili geografickú blízkosť oblastí cvičenia k západným hraniciam Ruska, ktorá Západ tradične trápila: faktom je, že vojenské výcvikové operácie sa vykonávajú výlučne na už existujúcich výcvikových strediskách, ktorých je v európskej časti Ruska veľmi málo.

Okrem toho ich maximálna kapacita len zriedka presahuje silu pluku. Navyše je nepravdepodobné, že sa v dohľadnej budúcnosti vytvoria nové tréningové areály, pretože v západných regiónoch prakticky nie je k dispozícii žiadna pôda a existujú značné problémy spojené s uplatňovaním moci.

Opakované požiadavky Západu nerobiť cvičenia v blízkosti západných hraníc Ruska by preto bolo ťažké splniť, aj keby to Moskva chcela.

Západ stále niečo očakáva

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price v utorok uviedol, že Washington očakáva, že Rusko poskytne určité objasnenie v súvislosti s vojenskými cvičeniami „v blízkosti ukrajinských hraníc“ alebo ich úplne zastaví – ako súčasť úsilia o deeskaláciu napätia okolo Ukrajiny.

„Deeskalácia v tomto kontexte by si vyžiadala, aby sa ruské jednotky vrátili do svojich kasární, aby sa tieto cvičenia buď vysvetlili, alebo aby sa zastavili, aby sa tieto ťažké zbrane vrátili do svojich pravidelných skladov,“ povedal Price.

Wendy Shermanová, námestníčka ministra zahraničných vecí USA, ktorá viedla americkú delegáciu na rusko-amerických konzultáciách o bezpečnostných zárukách v Ženeve, uviedla, že odoslaním jednotiek nachádzajúcich sa na hranici s Ukrajinou späť do kasární Rusko dokáže, že nemá žiadne plány na napadnutie Ukrajinu.

No zašiel už do extrémov

Rusko v reakcii poukázalo na to, že jeho jednotky sú rozmiestnené na národnom území krajiny. Podľa ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova zašiel Západ so svojimi požiadavkami do extrémov. 

„Sme kategoricky proti vývoju, keď sa od nás žiada, aby sme poslali vojakov späť ‚do kasární‘ na našej pôde, no súčasne sa Američania, Kanaďania, Briti takmer natrvalo usadili – pod zámienkou dočasnej rotácie – v pobaltských štátoch a v krajinách severnej Európy a vytvorili vojenské základne v okolí Čierneho mora. Navyše, Briti budujú základňu na Ukrajine: zriaďujú základňu v Azovskom mori,“ povedal Lavrov na konferencii. "Toto je neprípustný prístup." 

Neexistujú žiadne dôkazy

V posledných mesiacoch USA a NATO opakovane obviňujú Rusko z plánovania invázie na Ukrajinu. V médiách sa dokonca uvádzali konkrétne dátumy, kedy údajne ruské jednotky zaútočia. Na podporu tohto obvinenia však neexistujú takmer žiadne dôkazy.

Uvažujme len o niekoľkých príkladoch. Príklad číslo jeden: ak by došlo k vojenskej operácii proti Ukrajine – hypoteticky – nevyhnutne by sa to týkalo ruských leteckých a kozmických síl, keďže vojna v 21. storočí sa nemôže spoliehať len na motorizovanú pechotu a tanky a má k dispozícii oveľa pokročilejšie prostriedky.

Nesedí to ani hypoteticky

Ak by sa do toho zapojili ruské letecké a kozmické sily, museli by sme hovoriť o ich zapojení z hľadiska vojenských misií, ktoré by im boli pridelené na vykonanie, povedzme, 30 misií na pluk – a to v ranom štádiu hypotetického konflikt.

Na splnenie týchto misií by všetky predsunuté letiská ruských vzdušných a kozmických síl, ako aj letecké základne, museli mať dostatočnú zásobu zbraní a munície, paliva, vybavenia, potravín a iných materiálnych zdrojov na podporu týchto operácií.

Príprava na inváziu by vyzerala úplne ináč!

Je ťažké si vôbec predstaviť, koľko bômb zo vzduchu by potreboval každý pluk na týchto 30 misií. To by boli stovky ton munície, bez preháňania. 

Ak by sme mali zvážiť palivo potrebné na podporu takejto operácie, pripomeňme si, že každé taktické lietadlo spáli enormné množstvo paliva a každá plná nádrž unesie približne 12 až 14 ton. 

Pre taktické výpočty sa berie tak, že jedno lietadlo spotrebuje 0,75 plnej nádrže a minie 0,85 jednej štandardnej povolenej munície na let. Celkovo by to znamenalo zaokrúhlenie na obrovské čísla.

Že by to satelity nezaznamenali?

Moderná inteligencia vybavená satelitnými schopnosťami a pokročilými sledovacími technológiami by nikdy nezmeškala zaregistrovanie všetkého toho nákladu, ak by sa presúval.

Príklad číslo dva: ak by k takejto operácii došlo, museli by sme počítať aj s muníciou pre všetky delostrelecké a viacodpalové raketové systémy. Viete si predstaviť počet a veľkosť všetkých krabíc s muníciou, ktoré sú potrebné na podporu len jedného delostreleckého pluku počas jednej misie?

Buďme však realisti, žiadna vojenská operácia nie je nikdy taká krátka, a ak by sa mala naozaj začať, každý pluk by musel mať dostatok munície na minimálne 30 dní akcie – teda, samozrejme, ak hovoríme o vážnej vojenskej operácii. V takom prípade by musela prebiehať masívna logistická operácia, ktorá by všetku túto muníciu dodávala pomocou železníc.

V dohľadnej dobe to nebude

Už len tieto dva príklady dávajú určitú predstavu o tom, ako by vyzeral čo i len zlomok materiálnej podpory potrebnej na udržanie vážnej ofenzívy. V skutočnosti by boli čísla a množstvá oveľa vyššie. Takáto hardvérová podpora je nevyhnutná pre úspech akejkoľvek vojenskej operácie. 

Ďalej je potrebné počítať nielen s využitím a prípadnými stratami techniky počas bojových operácií, ale aj s materiálnymi rezervami, ktoré je potrebné do konca operácie vybudovať. 

A ak v skutočnosti nikto nemôže vidieť také masívne prípravy na zemi alebo prostredníctvom satelitného sledovania, nie je dôvod veriť, že Rusko sa v dohľadnej dobe nejakým spôsobom pripravuje na rozpútanie vojny.

Naď pustil do gatí už radšej preventívne
Minister obrany Naď pustil do gatí už radšej preventívne. Na sociálnej sieti dal najprv dlhé školenie o klamároch, hlupákoch a klasika - zavádzačoch, potom to okorenil do neba trčiacou samochválou sebadokonalosti a napokon to prišlo. "Prajem Vám... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_______________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.