Juraj Štubniak v dnešnom videu prezradil, kedy krajina ide do pekla
16 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Juraj Štubniak nechce nosiť drevo do lesa a tak sa vo svojom aktuálnom videu nevenuje "obrannej dohode" s USA.

Najväčšou ľudskou hlúposťou je diskutovať s hlúpymi. /Aristoteles/ A presne ľudská hlúposť je dnešnou témou.

Treba začať samostatne rozmýšľať!

To je totiž podľa J. Štubniaka alfou a omegou našej budúcnosti. Ak sa nám totiž nepodarí toto, tak nejaké nariadenia alebo zmluvy nám nepomôžu. Čo však hovoril Aristoteles. Hlúposť sa podľa neho nedá zmerať a často sa ťažko odhaľuje, pretože sa dokáže mimoriadne dobre maskovať. Aj napriek tomu, že nie je viditeľná na prvý pohľad, vyskytuje sa hojne. Múdry človek o svojich názoroch pochybuje, pretože si nie je istý, či vie dosť na to, aby mohol svoj názor vyjadriť a presadiť.

FB Aristoteles

Dokážeme prijať kritiku?

Múdry človek ju aj podľa Štubniaka využije, poučí sa z nej. "Hlupák ju prijať nedokáže a tak zostáva na rovnakej, niekedy mám pocit, že aj na nižšej úrovni, lebo nie je schopný poučiť sa z vlastných chýb." Hovorí J. Štubniak, ktorý vo svojom videu dáva priestor autorovi knihy The Basic Laws of Human stupidity od autora Carla Cipollu. Kniha síce bola napísaná pred takmer polstoročím, no je stále aktuálna.

Laššáková: Čo že to naša prezidentka tak citlivo vníma?
Ústavná právnička Judita Laššáková porovnáva dve situácie, kedy sa prezidentka môže obrátiť na Ústavný súd. Urobila to, lebo môže "Zuzana Čaputová sa ohradila proti kritike, ktorá sa jej ušla za nevypísanie referenda o predčasných voľbách. Vraj... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Základné pravidlo hlúposti

"Hlupák sa zjaví s úsmevom na perách, akoby konal tú najprirodzenejšiu vec na svete, aby vám v okamihu skazil plány, zničil váš pokoj, skomplikoval vám život a prácu, pripravil vás o peniaze, čas, dobrú náladu a produktivitu a toto všetko bez zlomyseľnosti, výčitiek svedomia a hlavne bez dôvodu," cituje J. Štubniak Cipollu. Preberme si s ním päť zákonov ľudskej hlúposti.

1, Každý z nás vždy a nevyhnutne oceňuje počet hlúpych jednotlivcov na svete 

To, že sú medzi nami hlupáci vedia aj sami hlupáci. Sú však presvedčení, že sa to týka všetkých okolo nich. Nie ich samotných. Podľa Cipollu ich početnosť v spoločnosti a vplyv na naše životy, podceňujeme. Kvôli formálnemu vzdelaniu mnohých ľudí pokladáme za inteligentov. "Tragické je, že ak aj jeden hlupák robí elementárne chyby, vždy sa nájde početnejšia skupina hlupákov, ktorí mu za tieto deštrukčné chyby tlieskajú." Hovorí Štubniak.

2, Pravdepodobnosť, že určitá osoba je hlúpa, je nezávislá od akejkoľvek inej charakteristiky tejto osoby

Podľa Cipollu hlúposť môže byť vlastná človeku podobne, ako niektoré jeho vonkajšie znaky.  Nezávisí od iných vlastností, preto sa v rovnakej miere vyskytuje v každej spoločenskej vrstve. "Hlúposť nie je výsadou ľudí s nižším IQ. Aj tzv. inteligenti dokážu byť niekedy nepochopiteľne hlúpi. Hlúpy človek s vysokým IQ ho môže používať na zlé veci." 

Obdivujete Svitkove prilby z Dakaru? Pozrite sa, kto je ich autorom
Štefan Svitko je dlhoročný účastník Rallye Paríž-Dakar. Rodák z oravskej obce Žaškov sa jej zúčastnil v tomto roku už trinásty krát. Na jeho zjave zaujme jeho prilba. Vyzerá, ako keby na nej bola fotka, no omyl. Pre Svitka ju aj v tomto roku... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Eka Balašková

3, Hlúpy človek spôsobí straty inej osobe, alebo skupine osôb, pričom sám nemá žiadny zisk. Dokonca môže sám utrpieť straty.

Hlúposť je skôr vecou chýbajúceho racionálneho myslenia.  No a do skupiny superhlupákov patria tí, ktorí svojim konaním spôsobia škody nie len iným, ale aj sami sebe, cituje Štubniak Cipollu a konkretizuje to na dnešnej situácii, kedy sa aj napriek zdravotníckym informáciám nájde skupina  zarytých jedincov, ktorí tvrdia, že všetko vymykajúce sa vládnej dogme je konšpirácia.

4, Nehlupáci vždy podceňujú zhubný potenciál hlupákov

Rozumná časť populácie podľa profesora Cipollu zabúda na to, aké nebezpečenstvo predstavujú hlupáci. Rozmýšľajúci ľudia nedokážu pochopiť iracionálne správanie hlupákov. To nás prekvapí do takej miery, že nedokážeme adekvátne reagovať. A toto spôsobilo ľudstvu v histórii nevyčísliteľné straty. Mantru "Veď oni by to neurobili" počúvame v súčasnosti až príliš často. 

Tu Štubniak pripomína, že sa dá veľmi ľahko skĺznuť do prijímania konšpiračných teórií. Tie však neprodukuje alternatívna scéna, ale mainstream práve preto, aby alternatívne médiá zdiskreditoval.

Memento pre pozývačov novodobých okupantov - Jan Palach
Memento pre pozývačov novodobých okupantov - Jan Palach. Dnes je výročie jeho zúfalého aktu - upálenia sa zo vzdoru proti okupácii vlasti cudzími vojskami. Jan Palach * 11. august 1948, Všetaty, Česko-Slovensko dnes Česko – † 19. január 1969,... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

5, Hlúpy človek je najnebezpečnejší typ človeka

Je nebezpečnejší, ako gauner. Ľudské bytosti sa radia do štyroch kategórií - naivní, inteligentní, zlí a hlúpi. "Tie prvé tri skupiny si svoj údel zvyčajne uvedomujú. Hlupák absolútne netuší, že je hlúpy. Ak mu to niekto povie, nepripustí to. O to viac môže ublížiť. A to najmä v prípade, ak mu je do rúk zverená moc." Upozorňuje J. Štubniak.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.