Michelko: Súdruhovia by sa hanbili za to, čo chystajú Naď a Korčok
16 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Asi nikoho neprekvapí, že aj politológ a vydavateľ Roman Michelko sa venuje zmluve s USA. Vnáša do celého problému svoj pohľad a zaujímavé historické súvislosti. 

Veľmi sa ponáhľajú

"Vláda SR napriek obrovskému odporu verejnosti, generálnej prokuratúry a opozície odobrila znenie zmluvy DCA a posiela ho do parlamentu. Koalícia zjavne podcenila odpor verejnosti k tejto zmluve a jej taktikou je schváliť ju čím skôr, aby politické náklady na jej presadenie boli čo najmenšie. Ukazuje sa však, že také ľahké to byť nemusí. Zverejnenie výhrad celej série právnych a bezpečnostných expertov, 35 zásadných výhrad generálnej prokuratúry a sústredený odpor opozície jasne ukázali, že koalícia túto zmluvu môže presadiť len za cenu ťažkých preferenčných strát." Konštatuje R. Michelko.

Prezidentka "vie, čo má robiť"

"Teoreticky prijatie tejto zmluvy môže zablokovať aj prezidentka Zuzana Čaputová, ale šanca, že tak urobí, sa limitne približuje nule. Aj preto výzvy rôznych mierových aktivistov treba vnímať skôr ako povinnú jazdu či gesto, ktoré je potrebné urobiť, ale na konečný výsledok ratifikačného procesu to asi nebude mať žiaden vplyv," upozorňuje politológ.

Laššáková: Čo že to naša prezidentka tak citlivo vníma?
Ústavná právnička Judita Laššáková porovnáva dve situácie, kedy sa prezidentka môže obrátiť na Ústavný súd. Urobila to, lebo môže "Zuzana Čaputová sa ohradila proti kritike, ktorá sa jej ušla za nevypísanie referenda o predčasných voľbách. Vraj... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Aktivity opozície

"Predseda Smeru Robert Fico uvažuje nad vypísaním referenda o tejto otázke. Pokúsi sa o to v parlamente uznesením NR SR, čo však sotva prejde, keďže vyzbieranie 350-tisíc popisov v priebehu pár dní zrejme nie je reálne." Rekapituluje R. Michelko možnosti.

Biľak by sa hanbil

"Inak, zaujímavá je aj komparácia medzi súčasnou zmluvou DCA a Moskovskými protokolmi z roku 1968. Okupační vojaci podľa vtedajšej zmluvy plne podliehali našej jurisdikcii."  Pripomína R. Michelko. "Peter Pellergini minulý týždeň pred reláciou v zákulisí televízie Markíza skočil na „udičku“ Jána B(u)daja, keď nevyvrátil jeho pomenovanie protestujúcich za „dezolátov“.

Podstatné je však to, čo nasledovalo ďalej.

"Predstaviteľ sotva šesťpercentnej strany OĽANO určite, ako sa má strana Hlas správať, aby ju zobrali do koalície. Realita bude presne opačná. Po voľbách 2024 budú totiž v politickom ringu dve nevesty." Uvažuje nad budúcnosťou politológ: "Krajne predajná nevesta, teda Kollárova SME RODINA, ktorá pôjde s tým, kto ponúkne viac, no a potom druhá, teda Pellegriniho Hlas, to bude tá drahá nevesta, ktorá s veľkou mierou pravdepodobnosti bude rozdávať karty, respektíve bez tohto subjektu sotva bude možné zostaviť vládu. Nebude to pekné. Bude to len horšia a menej zlá realita."

Markíza nesklamala - z politickej diskusie bolo jasné, "za koho kope"
V štúdiu relácie Na telo s Michalom Kovačičom sa stretli poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) a minister Jaroslav Naď (OĽaNO). Hlavnou témou bolo schválenie "obrannej dohody" s USA vládou. Len aby sme v hanbe nezostali Tak nejako by sa dal zhrnúť... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

O čo šlo v Kazachstane

Podľa R. Michelka to, čo tam nastalo, nie je farebná revolúcia, je to len boj dvoch oligarchicko-mocenských klík. "Súčasný prezident Kasym Tokajev ustál pokus o zvrátenie jeho upevňovania moci. Bývalý prezident Nursultan Nazarbajev postupne strácal moc a jeho ľudia sa to pokúsili zvrátiť. Po tom, ako sa zvýšili ceny plynu, vznikli krajne agresívne demonštrácie, spojene s vypaľovaním verejných budov, podpaľovaním aut, útokmi na políciu. Zrejme špinavú prácu pre bývalého diktátora Nazarbajeva urobil expremiér a šéf spravodajskej služby Karim Massimov. V súčasnosti dnes je zatknutý a obvinený z vlastizrady. Prezident Tokarev to, zdá sa, ustál a my len budeme sledovať, čo všetko sa pripravovalo a čo sa malo dosiahnuť. Nepokoje v Kazachstane neboli žiadnou revolúciou, len prevratom dvoch klík oligarchov, s cieľom čo najviac a a bez akýchkoľvek bariér ďalej a efektívne drancovať svoje spoločnosti." Objasňuje politológ.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.