Krajčí zase úradoval: Stresovať pacientov ho asi baví! Pozrite, čo pre všetkých vymyslel najnovšie
16 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Toto už nemyslia vážne! Všeobecní lekári od začiatku roka nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Poslanci OĽaNO si totiž zmysleli, že to ich ambulancie extrémne preťažuje! Čo teda môžete čakať?

Nový výmysel OĽaNO

Ak potrebujete liek na predpis, musíte za špecialistom! Pacient tak musí od začiatku roka, aby sa k liekom dostal, za lekármi cestovať. Návštevy a predpisovanie vraj extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov, tvrdia poslanci za klub OĽaNO Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí, ktorí to presadili, píše denník Pravda.

Odvolávajú sa aj na závery Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, podľa ktorých delegovaná preskripcia (predpisovanie) tvorí až 55 percent celkovej preskripcie všeobecných lekárov a uberá im priemerne dve hodiny ordinačných hodín.

Ministerstvo problém nevidí

Jediným riešením v tejto veci bolo podľa poslancov jednoznačne legislatívne vymedziť povinnosť preskripcie liekov indikujúcim lekárom. „Odborný lekár nielen liek indikuje, ale ho pacientovi aj predpíše,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Pacient nebude nútený kvôli preskripcii lieku, ktorý indikuje odborný lekár, navštevovať všeobecného lekára,“ ozrejmila Eliášová. Dodala, že predpisujúci lekár má povinnosť predpísať pacientovi eRecept.

Ako v Kocúrkove! Opatrenia sprevádza chaos, prevádzky už nevedia kam z konopí
Tu až rozum stojí! Vyzná sa dnes vôbec niekto na Slovensku v platných opatreniach? Medzi prevádzkami vládne neustály chaos, ktorý môžeme očakávať až do posledného dňa platnosti opatrení. Nikto netuší, kto vlastne môže mať otvorené a kto nie! Do... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Na zariadenia sociálnych služieb nemysleli

„Polymorbidní klienti zariadení sociálnych služieb zrejme zostanú o dva mesiace bez liekov a plienok, lebo všeobecný lekár, ktorého zväčša majú títo klienti spoločného a mohol im predpisovať lieky po dohode s odborným lekárom, to už nebude môcť robiť," upozorňuje na problém v praxi Anna Ghannamová, šéfka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR.

"A keďže odborného lekára má každý klient iného, viete si predstaviť, ako by mohlo zariadenie sociálnych služieb túto komunikáciu každý mesiac zvládnuť? Ja si to predstaviť neviem, lebo je to nevykonateľné!“ hovorí. 

A už vôbec nie na seniorov s viacerými ochoreniami

„Polymorbídny starší pacient navštevuje viacerých špecialistov. Pacient si bude musieť strážiť, aby mal všetky lieky. Nemôže tak spraviť u jedného lekára, ale u mnohých,“ vidí problém aj prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti primárka Eva Goncalvesová.

Pacient teda s jedným problémom, predpísaním liekov bude musieť navštíviť jednotlivé ambulancie kardiológa, neurológa, diabetológa či očného.

Slovenská vláda opatreniami úžasne pomohla okolitým štátom: Vďaka vám máme plné svahy! Tešia sa Poliaci
Rovnaká pandémia, rozdielne opatrenia! Zatiaľ čo prevádzkovateľom lyžiarskych stredísk na Slovensku zostali aj tento rok iba oči pre plač, Poliaci si mädlia ruky. Vďaka slovenskej vláde majú plné svahy! Covid je na oboch stranách rovnaký, no... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„Všetkých bude musieť kontaktovať a všade dostane recept a pokyn na opakované užívanie lieku – ale všetko v iných termínoch, a tak sa tento nekonečný kolotoč bude opakovať. Pacienti budú chodiť po svojich špecialistoch, ktorých majú v rôznych okresných mestách, namiesto toho, aby vec vybavili vo svojej obci,“ upozorňuje Goncalvesová. 

Lengvarský: Radšej dovolenka ako diskusia

„Vraj ak si to odborná prax vyžiada, tak to rezort zmení. A čo tak hovoriť s odbornou praxou pred zmenou zákona? Ale to by museli sekretariáty ministrov inak pracovať. Máme tam žiadosť o stretnutie s ministrom od 10. 12. 2021 a volám tam týždenne! Baví vás to, takto nás a klientov stresovať?“ pýta sa Ghannamová.

„Máme opodstatnené obavy z počiatočnej ťažkej implementácie zmeny preskripcie, ktorá môže byť príčinou zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Pre niektorých môže táto zmena znamenať zbytočnú logistickú záťaž v zmysle nutnosti návštevy viacerých lekárov špecialistov len na účel predpisu chronickej liečby,“ upozornila aj prezidentka Zväz ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Anna Belousovová o Hegerovom selektívnom "padni komu padni"
"S krajinami, ktoré majú problémy s rešpektovaním základných práv a slobôd, ktoré eskalujú vojenské napätie alebo narúšajú územnú celistvosť inej krajiny, by sme podľa mňa nemali oslavovať," povedal predseda vlády Heger. Takto cituje predsedu vády... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.