Šťastie Dánska vychádza z drobnosti. A tá chýba najmä našim politikom
15 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Dánsko je jedným z najšťastnejších miest na svete. Podľa Svetovej správy o šťastí OSN sa Dánsko pravidelne zaraďuje medzi top trojku najšťastnejších krajín. Čo však robí Dánov takými šťastnými? Budete sa čudovať, dôvod je triviálny, no o to dôležitejší. Na dánske šťastie sa pozrel Startitup

Je to bezplatný prístup ku kvalitnému vzdelávaniu alebo bezplatná verejná zdravotná starostlivosť? Je to relatívny nedostatok kriminality a korupcie? Nie. Dáni veria, že ku šťastiu v ich krajine prispieva empatia. Z vlastných skúseností sú presvedčení, že pomáha pri budovaní vzťahov, predchádzaní šikanovania, ale aj úspechu v práci.

Učitelia nepanikárme, buďme oporou žiakom, nie bacharmi
Od pondelka sa žiaci vracajú do škôl. Kdesi v diskusnom fóre v učiteľskej skupine sa ozvala jedna pani učiteľka, či sú pripravené opatrenia proti omikronu, či je bezpečné otvárať školy, či budú učitelia chranení a pod. Teda zase naháňanie strachu,... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Hodiny v školách sa venujú diaskusiám o svojich či iných poroblémoch

V dánskych školách je jedna hodina každý týždeň venovaná práve empatii. Študenti počas vyučovania diskutujú o svojich problémoch a celá trieda sa spolu s učiteľom snaží nájsť riešenie. Toto cvičenie je založené na dvoch hlavných pilieroch – počúvaní a pochopení.

Žiaci užívajú aj tzv. hygge. Meik Wiking, riaditeľ Inštitútu pre výskum šťastia v Kodani, vysvetľuje, že Hygge je o atmosfére a zážitku: „Je to o zdieľaní sa s ľuďmi, ktorých máme radi. Pocit domova. Pocit bezpečia. Pocit vnútorného pokoja a blaženosti.“

Hygge

„Tento pojem v sebe zahŕňa útulnosť a pohodu, srdečnosť, družnosť a spriaznenosť. Hygge je aj hľadanie útechy a vzpruhy v prírode, nachádzanie potešenia v aktivitách pod šírym nebom, oslava drobných radostí každodenného života i prejav láskavosti voči sebe aj iným,“ tvrdí vo svojej knihe spisovateľka Signe Johansenová.

V krajine, kde sa stmieva veľmi skoro a veľa prší, práve hygge prispieva k vytvoreniu príjemnej atmosféry. Je to základný koncept pre dánsky pocit pohody, ktorým sa inšpiruje aj svet.

Až 60 % úloh v škole sa vykonáva prostredníctvom nejakého spoločného úsilia. Cieľom nie je vynikať nad ostatnými, ale prevziať zodpovednosť za pomoc tým, ktorí nie sú rovnako nadaní. Z týchto dôvodov je Dánsko tiež považované za jedno z najlepších miest na prácu v Európe.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/13/nie-a-nie-sa-zastavit-nato-vola-svedsko-a-finsko

Dánske školy učia spolupracovať, nie si konkurovať

Súťaž je výlučne so sebou samým, nie s ostatnými. Dánske školy nedávajú študentom, ktorí vynikajú v školských predmetoch alebo v športe, ocenenia. Cieľom je, aby nevytvárali konkurenciu. Namiesto toho praktizujú kultúru motivácie a zlepšovania sa, tá je meraná výlučne vo vzťahu k nim samým. Dáni dávajú veľký priestor aj voľnej hre detí, ktorá učí empatii a vyjednávacím schopnostiam.

Dánske vzdelávanie spája deti, ktoré majú rôznorodé silné aj slabé stránky. Môžu tak navzájom spolupracovať a pomáhať si na projektoch. To ich od malička učí, že osve nedokážu uspieť a že pomáhať druhým vedie k lepším výsledkom. Dáni považujú za kľúčové od malička deti učiť, že životom nemôže prejsť nikto sám a že každý z nás má svoje silné a slabé stránky a navzájom sa dopĺňame. Dánske deti majú oveľa viac slobody a nezávislosti ako ich náprotivky inde vo svete.

Je bežné, že deti cestujú v MHD samy už vo veku 8 alebo 9 rokov – ostatní cestujúci na ne dávajú pozor. Je tiež bežnou praxou, že rodičia nechávajú svoje deti vonku v detských kočíkoch, aby si zdriemli. V Dánsku je bezpečné chodiť pešo alebo na bicykli.

Európsky parlament ostro kritizuje nový dánsky zákon o migrácii (VIDEO)
Proti európskym hodnotám – takto poslanci Európskej parlamentu „zhodnotili“ nový migračný zákon dánskej sociálnodemokratickej vlády, informuje de.euronews.com. Podľa zákona žiadatelia o azyl môžu byť počas posudzovania ich prípadu poslaní do... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Za vysoké dane majú vysoký štandard pomoci štátu

Samozrejme, nie je to výlučne o empatii. Ľudia žijúci v Dánsku platia jedny z najvyšších daní na svete. Väčšina Dánov sa ale zhoduje, že sú za tieto poplatky radi. Vidia totiž, čo za to dostanú. Väčšina zdravotnej starostlivosti sa tu poskytuje pacientovi bez poplatkov a o plesniach v nemocniciach sa tu netreba ani baviť. Vysokoškoláci neplatia žiadne školné a dostávajú grant na pokrytie nákladov počas štúdia. Starostlivosť o deti je dotovaná. Seniori poberajú dostatočne vysoké dôchodky a na pomoc majú k dispozícií ľudí, ktorí im doma pomáhajú. Ak každý zaplatí svoj spravodlivý podiel, vytvára sa priestor na vytváranie sociálnej záchrannej siete.

Dôvera je tiež základom ich šťastia. Je tu štandardom dôverovať si navzájom, pokiaľ ide o obchodné, vládne ale aj osobné vzťahy. Očakáva sa čestnosť. Korupcia v podnikaní alebo medzi štátnymi zamestnancami je len veľmi zriedkavá.

Maďarsko: Orbán znižuje ceny potravín
Maďarsko zavedie od 1. februára regulované ceny šiestich druhov potravín. Informoval o tom premiér Viktor Orbán. Vlády kabinet sa zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré rastú v celej Európe, informuje denník Pravda. Podľa maďarského premiéra... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.