Saková: Policajný prezident namiesto plánov polície hovorí o boji dobra s temnými silami
15 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Diskusná relácia Na hrane v TV JOJ sa konala v deň, kedy znovu zadržali Norberta Bődőra a to bola aj jedna z tém tejto relácie.

Pustenie a znovu zadržanie Bődőra

Minister Mikulec o tomto dianí dopredu informácie nemal, pretože ako sám vysvetlil, "Nemám informácie zo živých spisov a vyšetrovaní." Práve preto sa mu k tomu ťažko vyjadruje. D. Saková má informácie len prostredníctvom médií, tiež zachytili prepustenie na základe rozhodnutia Ústavného súdu a v Hlase-SD ich tiež prekvapila informácia o tom, že ho znovu predviedli na policajné riaditeľstvo.

"Ak bude pán Bődőr väzobne stíhaný, bude to pre Slovensko v rámci Euróy veľká hanba. V žiadnej inej krajine totiž nenastala taká situácia, ako u nás, teda reťazenie väzby. To Európsky súdny dvor jasne označil za neprípustné." skonštatovala D. Saková na tému prepustenia N. Bődőra.

Neujde Bődőr do zahraničia?

Presne to sa totiž stalo s ďalšími obvinenými (Výboh, Košč). D. Saková si to zo svojej pozície nedovolí predikovať. Strana Smer podala TO na sudcov, ktorí sa ohradili, že to vnímajú ako nenáležitý nátlak Podľa ministra sa však bude dať relevantne vyjadriť až keď dostanú vyjadrenie Ústavného súdu a prečo došlo k tomu prepusteniu. 

Slovenská Včielka Maja oslávila 70. narodeniny
Jej hlas už takmer štyri desaťročia sprevádza detstvom snáď každé dieťa na Slovensku. Verili by ste, že "jeho majiteľka" má už sedemdesiat? Oslávila ich v síce už 8. januára, no na Stenu slávy v Nitre bolo jej meno "inštalované" v týchto... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

D. Saková tento prípad prirovnala k zadržaniu J. Haščáka v Digital parku, ktorý sa vtedy nechal počuť, že SR zažaluje a bude žiadať náhradu škody v hodnote niekoľko desiatok miliónov eur. Podľa nej Ústavný súd rovnako aj v tomto prípade skonštatoval, že stíhanie nebolo v súlade s Ústavou. "Takýchto prípadov už tu máme trinásť a neviem, či všetci tí poškodení budú takí veľkorysí, ako pán Haščák a nebudú od Slovenska žiadať finančné náhrady," uzavrela nateraz tému D. Saková.

Šikana v Miloslavove

Minister vnútra sa na otázku, ako sa stavia k tomu, že rodičia aktérky šikany sú zamestnancami policajného zboru vyjadril, že deti nemôžu za to, kde pracujú ich rodičia. Tu je podľa neho podstatnejšie, k čomu došlo a pripomenul, že polícia konala hneď od začiatku tak, ako mala a prípad vyšiel na verejnosť až niekoľko dní po tom, čo už polícia konala.

D. Saková skonštatovala, že v tomto prípade to rozhodne nebolo zlyhanie polície, poukázala však, že je to dôsledok dlhodobých núdzových stavov a zákazov vychádzania. V tom období sa aj domáce násilie prejavovalo častejšie a častejšie sa s ním stretávajú aj deti. Jednu z príčin vidí aj v tom, že dlhodobo boli zatvorené školy a stoplu dostali aj organizované voľnočasové aktivity detí. 

Screenshot z relácie Na hrane. Zľava: J. Krescanko-Dibáková; minister vnútra R. Mikulec a poslankyňa D. Saková

D. Saková podotkla, že "Keď policajti strážia športoviská, aby sa na nich nešportovalo, tak nemôžu potom vykonávať svoju činnosť ako hliadky obvodného oddelenia." Ako bývalá ministerka pripomenula, že každé krajské policajné riaditeľstvo má odbor prevencie, existujú dlhodobé programy zameriavajúce sa na boj proti školskej šikane. 

Minister Mikulec apeloval na ľudí, aby boli všímaví a aby takéto prípady nahlasovali na políciu, pretože mnohokrát, keď sa takýto prípad dostane na verejnosť, ľudia aj skonštatujú, že vedeli, že to trvá dlho, ale ak polícia nemá problém hlásený, nemá na základe čoho konať. 

Policajný prezident

Je takmer isté, že Š. Hamran bude menovaný za trvalého policajného prezidenta, "vypýtal si" však čas, aby dal do poriadku svoje povinnosti v medzinárodných organizáciách. Podľa ministra Mikulca je Hamranovo menovanie otázkou dní. D. Saková vidí menovanie Š. Hamrana ako politické rozhodnutie, Podľa nej si je minister Mikulec vedomý toho, že keď bolo pred rokom výberové konanie v parlamente, tak práve tento nominant ním neprešiel, pretože za neho nezahlasovali ani koaliční partneri.

Nie, pán doktor, nesníva sa vám. Naša vláda nám skutočne dáva ďalší kopanec
90 dní. Presne to je ten údaj, ktorý MUDr. Jána Lakotu dostal do úžasu. Jeho slová nám tlmočil JUDr. Peter Weis. Čo ho tak prekvapilo? „Do režimu (OP) patria aj osoby po prekonaní Covid-19 potvrdeného PCR testom nie starším ako 90 dní, deti... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.