Po očkovaní pol ročná PN-ka a zodpovední si ho prehadzujú ako horúci zemiak! Ako sa dostanete k odškodneniu?
14 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nebude to také jednoduché! Štát od nového roka preberá zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín proti COVID-19. No najprv musíte dokázať, že škodu na živote a zdraví vyvolala vakcína. A to je takmer nemožné!

Presný postup dokazovania stále nie je jasný, jasné je len to, že výšku odškodného určí súd, informuje TV Markíza.

Po očkovaní polročná PN-ka

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že už evidujú niekoľko takýchto žiadostí. Obrátil sa na nich aj 38-ročný Zsolt, ktorý bol očkovaný Pfizerom koncom mája.

Zhruba o dva týždne začal cítiť tlak na hrudníku, bolesti v oboch rukách a sánke. Stávalo sa mu to aj dvakrát cez deň. Keď to neprestalo ani po niekoľkých dňoch, obrátil sa na obvodného lekára. Lieky nezabrali, tak podstúpil hospitalizáciu vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, kde mu diagnostikovali aterosklerotickú chorobu srdca a jednocievne postihnutie, píše portál tvnoviny.sk.

Mimoriadna situácia trvá na Slovensku už viac ako 650 dní
Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 trvá na Slovensku od marca 2020 nepretržite už viac ako 650 dní. Vyplýva to z vládneho uznesenia. Počas mimoriadnej situácie možno okrem iného uskutočniť evakuáciu, zabezpečiť núdzové ubytovanie... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Od letnej hospitalizácie je Zsolt doma na PN-ke dodnes. Prvýkrát sa obrátil na úrady kvôli odškodnému ešte v júni. Keď sa dozvedel, že parlament prijal novelu, ktorou štát preberá zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín, obrátil sa znova na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Nikto nevie, kto sa tým má zaoberať

Odpísali mu, že novelou úradu nevznikli nové kompetencie, ktorými by vedel odškodnenie posúdiť. Poradili mu, aby sa preto obrátil na ministerstvo zdravotníctva. Zsolt tak urobil a žiadal ministerstvo o informácie, ako postupovať. Odpoveď nedostal.

„Nikde to nie je zverejnené a si myslím, že by sa ľudia radi dozvedeli, ako postupovať,“ hovorí Zsolt.

Neexistuje úrad, ktorý sa odškodneniu venuje. Podľa zistení Markízy má ísť pacient k lekárovi, ktorý mu dá lekársku správu s jeho diagnózou. Potom môže spolu s advokátom súdnou cestou vymáhať odškodné od štátu.

Analytici varujú: Pripravte si peňaženky, zdražovanie bude zrýchľovať! A čo naše úspory?
Myslíte si, že je zle? Bude ešte horšie! Analytici nás totiž pripravujú na katastrofický scenár. Tento kvartál sa Slovensko ďalšiemu zdražovaniu nevyhne. Naopak, zdražovanie bude zrýchľovať! Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že mesačná inflácia... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Hlavné slovo bude mať ošetrujúci lekár

Rezort zdravotníctva priblížil, že súvislosť medzi očkovacou látkou a poškodením zdravia má posudzovať lekár. Ak má pacient lekárske správy, ktoré potvrdzujú, že po očkovaní nastala zdravotná komplikácia, občan sa má s týmito správami obrátiť na advokáta.

Následne môže cez súd vymáhať odškodnenie. V tomto prípade by bol žalovaný štát.

„Občan sa v takomto prípade môže obrátiť na súd s lekárskym posudkom a lekárskou dokumentáciou ako svojím dokladom. V tomto prípade by občan žaloval štát, teda Slovenskú republiku,“ potvrdila pre TV Markíza hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kolíková sa môže tešiť na pomstu Matoviča i Remišovej!
Tu už ide o osobnú vec! Toto si myslí o odmietaní novej súdnej mapy ministerky Kolíkovej poslancami i koaličnými partnermi politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora Tomáš Koziak. Má nová súdna mapa vôbec nejakú... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Jasno nemá ani odborník

Lekár Peter Sabaka si nevie predstaviť, ako presne bude posudzovanie vyzerať. „V období po očkovaní sa môže vyskytnúť kadečo, ale vôbec to nemusí mať súvis s očkovacou látkou,“ vysvetľuje Sabaka.

Podľa odborníka môže zaočkovaný dostať cievnu mozgovú príhodu alebo infarkt a môže to pripisovať vakcíne, ale žiadne výskumy nepotvrdili tento súvis. 

„Odškodnenie by sa malo týkať nežiaducich účinkov, ktoré boli odhalené už v klinických štúdiách ako alergia alebo myokarditída po mRNA vakcíne. Dokázať, že infarkt, mozgová príhoda či embólia boli spôsobené očkovaním, je veľmi ťažké,“ dodáva Sabaka.

Smer-SD chce vo voľbách spolupracovať najmä s Hlasom-SD a SNS
Základom dobrého výsledku v tohtoročných spojených komunálnych voľbách a voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) by mala byť spolupráca troch strán, a to Smeru-SD, mimoparlamentného Hlasu-SD a SNS. Na piatkovej tlačovej konferencii v Košiciach to... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.