Vyšehradská štvorka sa mení na V2+2: Čo o nás píše zahraničie?
14 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Nie príliš fantastická štvorka! Slovensko a Česko vzhliadajú k liberálnym demokraciám, Maďarsko a Poľsko idú opačným smerom. O vyšegrádskej aliancii strednej Európy to uviedol uznávaný spravodajský portál Politico.

Vyšehradská skupina Poľska, Maďarska, Slovenska a Českej republiky je známa ako V4, ale mení sa skôr na V 2+2, píše portál. Je to kvôli rastúcej divergencii medzi Poľskom a Maďarskom – rýchlo klesajúcim vo väčšine ukazovateľov toho, čo robí liberálnu demokraciu – a Slovenskom a Českou republikou, pričom obe krajiny zaznamenali nedávne vládne zmeny, ktoré ich vrátili späť do hlavného prúdu EÚ.

Na rozkol upozornil tento týždeň český minister pre záležitosti EÚ Mikuláš Bek. „Maďarsko a Poľsko sú dnes vo vážnom spore so zvyškom EÚ, zatiaľ čo Česká republika a Slovensko nehrajú na rovnaké noty,“ povedal pre české Hospodářské noviny nový minister.

Nejde o to, že štvorica ruší Vyšehrad, ktorý vznikol v roku 1991, keď sa krajiny vymanili z komunizmu a usilovali sa o vstup do NATO a EÚ. Ide len o to, že sú na odlišných trajektóriách.

Nedodržiava svoje vlastné pravidlá: Prešľap Europolu?
Najvyšší predstaviteľ EÚ pre ochranu údajov vyzval Europol, aby hromadne vymazal osobné údaje podozrivých osôb, ktorým sa nedokázala súvislosť s trestnou činnosťou, píše epochtimes.de. Po 6 mesiacoch ich treba vymazať Európski vyšetrovatelia pri... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Napriek rozdielom veľa spoločného

Stále majú spoločnú reč v mnohých otázkach. Ale teraz je toho tiež veľa, čo nás rozdeľuje – od politiky voči Rusku a Číne až po viazanie vyplácania fondov EÚ na princípy právneho štátu. 

„Medzi krajinami sú čoraz väčšie politické a kultúrne rozdiely,“ povedal Eugeniusz Smolar, člen predstavenstva varšavského Centra pre medzinárodné vzťahy. "Existujú spoločné priestory, ale každá romantika je dávno preč."

Hlavným dôvodom je zmena tónu oproti Bratislave a Prahe. Slovenský premiér Eduard Heger prevzal moc minulý rok, čím zabetónoval rozchod s populistickými vládami nedávnej minulosti. Slovensko tak zostalo vo Vyšehrade tak trochu samotárom, kým sa koncom minulého roka neujal funkcie český premiér Petr Fiala, ktorý sľuboval posun na Západ.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/13/sankcie-proti-putinovi

„Pre mňa osobne bolo veľkým povzbudením vidieť výsledky českých parlamentných volieb,“ povedal pre Politico slovenský minister životného prostredia Ján Budaj. "Teraz sa šanca zmenila na dvoch proti dvom."

Veľký zlom je kvôli vláde zákona

„Slovensko a teraz Česi sú inde v porovnaní s Maďarskom a Poľskom, pokiaľ ide o právny štát – obe administratívy majú veľmi silný záujem EÚ posilniť, nie podkopať,“ povedal jeden zo slovenských predstaviteľov.

"Konečne Česi hovoria, o čom mlčali počas rokov bývalého premiéra Andreja Babiša," povedal predstaviteľ s tým, že "ako to dopadne vo Vyšehradskej štvorke, sa ešte uvidí." 

OSN kritizuje používanie modrých prilieb pri operácii proti protestujúcim v Kazachstane
Organizácia Spojených národov kritizovala kazašskú vládu, že niektorí vojaci mali pri zásahu proti demonštrantom modré prilby s logom OSN, píše epochtimes.de. Hovorca Organizácie Spojených národov (OSN) Stéphane Dujarric povedal: „Naše obavy v... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Potrhané spojenectvo

Pre Varšavu aj Budapešť poslúžila vyšehradská spolupráca ako dôležitý diplomatický nástroj v čase, keď sú obe hlavné mestá čoraz viac izolované. Lídri zo štyroch krajín sa často spoločne zúčastňujú stretnutí na vysokej úrovni a využívajú visegrádsky formát na to, aby sa pokúsili uplatniť väčší vplyv v diskusiách o politike EÚ, ako by mali sami. 

Maďarský premiér Viktor Orbán uznal rozdiely v rámci aliancie, ale bagatelizoval myšlienku, že existuje konflikt.

„Zo štyroch krajín Vyšehradskej štvorky tri nie sú členmi eurozóny, jedna áno,“ povedal maďarský líder na decembrovej  tlačovej konferencii . "A preto je slovenská situácia, jej vzťah s Bruselom, vzťah s Nemcami, vzťah s Radou ministrov financií, úplne iný ako ten náš." 

„Sme suverénnejší,“ povedal s tým, že Slovensko má iný „manévrovací priestor“. Táto dynamika je podľa Orbána „zabudovaná“ do vyšehradského systému a predstavuje skôr „trenie“ než konflikt. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/12/rokovania-rusko-nato-nedohodli-sa

Ostáva tak priestor pre Prahu

Maďarsko má „veľmi vynikajúce vzťahy s Putinom a Ruskom,“ povedal český europoslanec Tomáš Zdechovský s tým, že Česká republika a Poľsko „čelia ruskej propagande, ruským akciám v našich krajinách“ a „potrebujú oveľa viac spolupracovať“.

Orbán si odcudzil novú českú vládu aj vďaka svojej snahe podporiť svojho regionálneho spojenca tým, že sa pridal k Babišovi na kampaň pred jesennými českými voľbami, čo Zdechovský označil za „obrovskú chybu“. Maďarský líder bude „teraz oveľa izolovanejší“ v rámci Vyšehradskej štvorky, povedal.

Poslanec, ktorý je členom stredopravej koaličnej strany KDU-ČSL, uviedol, že nová česká vláda bude uprednostňovať vzťahy so Slovenskom a Poľskom a viac ako predchádzajúca vláda sa zameria na dialóg s Rakúskom a Nemeckom.

Je nový variant Deltakron „len“ laboratórnou chybou? (VIDEO)
Cyperský vedec obhajoval pred kritikou svoj objav hybridnej formy medzi variantmi Delta a Omikron. Nešlo o laboratórnu chybu alebo laboratórnu kontamináciu, ako niektorí tvrdia, zdôraznil výskumník, píše de.euronews.com. Hybrid Delty a Omikronu K... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Teraz je to Praha, ktorá dúfa v zmenu vlády v Budapešti a vo Varšave. Orbán čelí v parlamentných voľbách koncom tohto roka tvrdej volebnej výzve, zatiaľ čo poľskej strane Právo a spravodlivosť sa pred budúcoročnými plánovanými voľbami v prieskumoch verejnej mienky kazia.

Preskupenie síl

„Zmysluplnosť spolupráce na úrovni celej V4 je oslabená. To sa však môže zmeniť po voľbách v oboch krajinách, v prípade Maďarska možno už tento rok,“ povedal Bek.

„Niektoré krajiny to už niekoľko rokov vnímajú ako V2 plus V2,“ povedal jeden z českých predstaviteľov a dodal, že teraz „stojíme v zásade na opačných extrémoch“ a „keďže je Babiš preč, úplne to zmenilo situáciu“.

Ilegálni migranti útočia na maďarských policajtov!
Ilegálni migranti na hraniciach opäť zaútočili kameňmi na maďarských policajtov. V krátkej dobe ide o druhý po sebe nasledujúci incident. Bezpečnostný expert varuje! Policajti slúžiaci v Bács - Kiskun zabránili vstupu do Maďaska skupine asi... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.