Valec arogancie moci je možné stopnúť - občan je viac ako koaličné hordy
12 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Strana Smer-SD dnes zvolala tlačovú besedu na tému Návrh uznesenia NRSR o vyhlásení referenda. To chcú vyhlásiť v súvislosti s prijatím dohody s USA.

Vláda odovzdala Slovensko USA a jeho armáde

"Ak sa vláda SR rozhodla, že disciplinárna právomoc v americkej armáde na území Slovenska je viac, ako slovenské zákony, v praxi to znamená, že čatár americkej armády bude mať pri niektorých trestných činoch vyššie postavenie, ako Najvyšší súd SR." vysvetlil po úvodnom zhrnutí toho, čo slovenská vláda prijala, Robert Fico.

Túto zmluvu nepotrebujeme

Smer-SD podľa neho rešpektuje členstvo SR v NATO a plnenie si záväzkov, ktoré z toho vyplývajú. "Nemáme dôvod rešpektovať bilaterálnu zmluvu nie medzi NATO a Slovenskom. Medzi vládou USA a vládou Slovenska. Jej jediným cieľom je, priblížiť ozbrojené sily Spojených štátov k ruským hraniciam. Táto dohoda je o Rusku," upozorňuje R. Fico s tým, že už pred rokmi takúto dohodu s vtedajším koaličným partnerom SNS odmietli. "Keby Smer chcel, tak už vtedy ju príjmeme."

Bežnou praxou v sociálnych zariadeniach sú lôžka so sieťou, ktoré sa používať nesmú
V priestoroch centra BIVIO sa dnes konala tlačová beseda k listu, ktorým organizácie Národnej rady organizácií zdravotne postihnutých občanov (NRO ZPO) reagovali na tragický požiar v DSS v Osadnom. Otvorený list premiérovi a ministrovi práce, soc.... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Dostávame sa do konfliktu ďalej, ako by sme chceli

Smer je preto názorovo konzistentný a hľadá spôsob vysporiadania sa so situáciou. Aká procedúra ich teda čaká. "Chcem slovenskú verejnosť informovať, že neboli prijaté žiadne pripomienky z medzirezortného pripomienkového konania. Vláda prijíma zmluvu v takej podobe, v akej bola predložená vládou USA." 

Bez NR SR to nepôjde

R. Fico očakáva, že už na februárovej schôdzi vláda bude záujem, aby koalícia vyslovila súhlas s touto zmluvou a potom pôjde na podpis k prezidentke. "Zmluva je na desať rokov, je nevypovedateľná a my kladieme praktickú otázku, kto prinúti OS USA po desiatich rokoch odísť, ak táto zmluva prestane platiť." Klsdú však aj inú praktickú otázku. Keď budú americké vojská používať letiská v Kuchyni a v Sliači používať na svoje ciele v prípade podobnej vojny, akú viedli s Irakom, Slovensko sa úplne nechtiac stane predmetom konfliktu, ktorý môžu USA vyvolať voči inej krajine. 

Čo sa dá proti takejto zmluve urobiť?

Táto zmluva nemá prednosť pred ústavnými zákonmi a Ústavou. Z toho dôvodu dnes  Smer predložil návrh na mimoriadne zvolanie schôdze Národnej rady. Tá musí byť zvolaná do siedmich dní. Na tejto schôdzi navrhuje Smer-SD a niekoľko ďalších poslancov, aby schválili uznesenie NR o vyhlásení referenda. 

To sa dá vyhlásiť buď uznesením NR, alebo petíciou podpísanou minimálne 350 tisíc podpismi. "Postavili sme jednoduchú otázku: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila súhlas s Dohodou medzi vládou SR a vládou USA v oblasti obrany? Jediná otázka, ktorá by do referenda v takomto prípade šla." Oznamuje R. Fico.

Ak by NR schválila takéto uznesenie, predseda parlamentu ho musí predložiť prezidentke a tá musí vyhlásiť referendum, lebo uznesenie má rovnakú silu, ako vyššie zmienená petícia. Dá sa predpokladať, že koalícia program ani len neotvorí a neschváli a bude zmluvu tlačiť do schválenia na februárovej schôdzi.

Lekcia z demokracie od nemeckého prezidenta (aj) našej hlave štátu
Nemecký prezident žiada diskusiu o povinnom očkovaní proti covidu. Informuje o tom agentúra TA SR. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval v stredu na dôkladnú diskusiu o plánoch povinného očkovania proti koronavírusu. Konštatoval, že... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | TA SR/Ivan Brožík

Ideme do petičnej akcie

Petícia bude obsahovať niekoľko otázok. "Prvá otázka, či ľudia súhlasia so zmenou Ústavy, aby bolo možné konať predčasné parlamentné voľby na základe referenda, alebo ústavného zákona. Druhá otázka sa bude týkať amerických základní a tretia otázka, s prihliadnutím na aktivity iných opozičných strán, sa môže týkať zastropovania dôchodkov, minimálnych miezd, ale o tom budeme s opozíciou rokovať." Informuje R. Fico.

S čím ráta Smer

Podpisy pod petíciu sa vzhľadom na nálady v spoločnosti vyzbierajú rýchlo a pani prezidentka sa obrázi na Ústavný súd, aby celý proces predlžovala. Predseda Smeru však tvrdí: "Je našou povinnosťou do tohto ísť, pretože toto je zmluva, ktorá zrádza národné záujmy Slovenskej republiky. Toto je zmluva, ktorá nás oberá o suverenitu a o zvrchovanosť." Dodal, že Smer-SD využije všetky metódy, ktoré sú povolené v Ústave, na dôraznú opozičnú prácu proti vláde SR.

Slovenský Najvyšší súd je rekordérom v rozhodnutiach porušujúcich ľudské práva

V druhej téme sa R. Fico krátko vyjadril k vyhláseniu predsedu Najvyššieho súdu SR, p. Šikutu. Ten povedal, že podávaním TO na sudcov Najvyššieho súdu je vytváraný neprimeraný sudcov NS. "Pán Šikuta. Nepočujem vás, keď Aktuality píšu o tom, že sudca ŠTS pán Truban je bielym koňom mafie. Prečo kričíte len vtedy, keď sa vám to hodí? Keď sú iní sudcovia atakovaní médiami, vtedy mlčíte." R. Fico sa tiež pýta, čo chce predseda NS robiť s tým, že sudcovia tejto inštitúcie v trinástich prípadoch hrubo porušili základné ľudské práva obvinených vo výkone väzby. 

Povyšovanie v Policajnom zbore SR

R. Fico kritizuje menovanie Š. Hamrana za prezidenta PZ. "Je šokujúce, že povýšil vyšetrovateľa Čurillu, obvineného z vymýšľania trestných vecí a je voči nemu vedené trestné konanie." Prirovnal to k situácii, keby Smer-SD obsadil nejaké dôležité miesto obvineným človekom. "Matovič a Mikulec si idú vytvoriť komando ľudí, ktorí sú schopní spáchať akýkoľvek zločin, ak ide o predstaviteľov opozície."

Vyšetrovateľ Čurilla - nie len obvinený, ale aj odmenený
Ján Čurilla bol vyšetrovateľom kauzy Očistec. Stal sa zástupcom riaditeľa odboru západ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Na tlačovej besede o tom informoval dočasne poverený prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Píše denník... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.