O pravde nerozhoduje väčšina - poučka pre na demokraciu hrajúcich sa diktátorov!
12 | 01 | 2022 I Ivan Brožík


"Nesprávne je robiť rozdiel medzi mravnosťou veľkou a malou. Že sa politik v záujme štátu nemusí a nemá obzerať na mravné normy. Vec sa má v skutočnosti tak, že človek, ktorý napríklad klame a podvádza v politickom živote, klame a podvádza tiež v živote súkromnom a naopak. Len človek slušný bude slušný vždy a vo všetkom." Áno, aj to je citát politika. Dokonca politika, úzko spätého s našou históriou. Jeho meno až na záver. Aby ste čítali a prečítali.

"Bez všeobecného uznania mravných základov štátu a politiky nemožno spravovať žiaden štát. Štát a zákon čerpajú svoju autoritu zo všeobecného uznania mravných zásad a zo všeobecného súhlasu občanov v hlavných názoroch na život a svet. Opakujem a zdôrazňujem - demokracia nie je len štátna a administratívna forma, ale názor na život a na svet."

Základy štátu

"Základom štátu, a to už Gréci a Rimania hlásali, je spravodlivosť a spravodlivosť je aritmetikou lásky. Najhlbší argument pre demokraciu je viera v človeka. Demokracia je názor na život, spočíva na dôvere v ľudí, v ľudskosť a v ľudskosti. A nie je dôvery bez lásky, ani lásky bez dôvery. Povedal som raz, že demokracia je diskusia, ale pravá diskusia je možná len tam, kde si ľudia navzájom dôverujú a poctivo hľadajú pravdu. Demokracia, to je hovor medzi rovnými, premýšľanie slobodných občanov pred celou verejnosťou. Povedal som medzi rovnými. Viem, ľudia si nie sú rovní. Je rozmanitosť. Len ako nesmrteľné duše sme naozaj rovnocenní.

Sloboda, rovnosť, bratstvo

Aj francúzska revolúcia prijala de-facto prikázanie Ježišovo. Prikázanie lásky k blížnemu. Znie to ako paradox, ale je to pravda. Aj francúzski racionalisti boli teokrati, hoci Boha mali len ako najvyššiu bytosť. Demokratický ideál nie je len politický, je aj sociálny a hospodársky. Demokracia, po stránke sociálnej, znamená prekonanie degradujúcej biedne. V republike, v demokracii, nesmie byť možné, aby jednotlivci alebo stavy vykorisťovali svojich spoluobčanov. V demokracii človek človeku nesmie byť prostriedkom. Demokracia potrebuje vodcov, nie pánov. Prijímam demokraciu aj s dôsledkami hospodárskymi a materiálnymi, ale zakladám ju na láske, na láske a spravodlivosti, ktorá je matematikou lásky a na presvedčení, že máme na svete pomáhať k uskutočneniu rádu Božieho. K synergii s vôľou božou."

Poučka prvá

"Ak má naša demokracia nedostatky, musíme prekonávať tie nedostatky, ale nie prekonávať demokraciu."

O parlamente

"Hovorí sa napríklad, že vraj parlament už nedostačuje. Nie už, ale ešte nie! Parlament je volený voličstvom. Kto to voličstvo vychoval, politicky a mravne? Starý režim. Poslancov vyrastených za republiky ešte nemáme. Ani ten najlepší parlament nemá na to, aby odhlasoval, čo je pravda, právo a mravnosť!O pravde, o základných zásadách politiky, práva a mravnosti sa nemôže hlasovať podľa väčšiny.

Demokracia sama ľudí nevychováva. Slušní, skutoční ľudia, sa vychovávajú rodinou, školami, cirkvami, štátnou správou, literatúrou, žurnalistikou a tak ďalej.

Neverme korupčníkom, žalujúcim na korupciu!

Prekáža tomu demokracia? Nie je tu politický circulus vitiosus? Demokraciu robia demokrati a lepšiu demokraciu, lepší demokrati. Žaluje sa na korupciu. Dobre, len do nej. Ale nedajme sa zviesť ku generalizáciám a neverme korupčníkom žalujúcim na korupcii. Je dosť korupcie tichej. Toho šikovného obchádzania zákonov, to je korupcia skoro legálna. Tej nestačí čeliť negatívne, ale pozitívne. Viac úcty k zákonom štátu. Áno, myslím občiansku morálku. Lojalitu v zmysle anglickom.

Žaloba na politické strany

Žaluje sa na politické strany. Právom. Ak tie strany pestujú stranícke sebectvo. Ale strany predsa nie sú, a nemôžu byť iné, než priemer ich voličov. Ten zase závisí od tlače a občianskej výchovy.

Stále ten problém vedenia.

Jedno musíme od politických strán žiadať stále a stále, aby za svojich poslancov a predstaviteľov vyberali slušných, politicky schopných a vzdelaných mužov a ženy. Pre mňa je politika a demokracia vec nesmierne vážna. Je to práca, povedal by som, pre tých najlepších a najvyberanejších ľudí.

Pointa na záver - čítali ste a vypočujte si prejav prvého prezidenta ČSR!

(Tomáš Garrigue Masaryk - O demokracii (hovorí Radovan Lukavský; hudba Hans Zimmer - Time)

Ale ba, Igorko...O opičkách v minulosti a dnes hovorí opozičný poslanec
V uplynulých dňoch okrem členov hnutia OĽaNO snáď takmer každého zaujala korešpondencia ministerky kultúry Natálii Milanovej, ktorá unikla na verejnosť. Matúš Šutaj Eštok ocenil úprimnosť, ktorú Natália Milanová preukázala v korešpondencii. "Aspoň... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

_______________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.