Americký expert: "Za súčasné problémy s Ruskom nesie plnú zodpovednosť Západ"
11 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Americký expert: Štyri provokácie Západu vrazili klin medzi Rusko a USA.

V nedávnej správe think-tanku Quincy Institute for Responsible Governance (Washington) o nezasahovaní je možné korene zhoršenia americko-ruských vzťahov a konfrontácie o Ukrajinu vysledovať až do 90. rokov a do vlády Billa Clintona.

Existujú štyri hlavné západné provokácie proti Moskve, ktoré viedli k patovej situácii, tvrdí Ted Galen Carpenter, známy publicista z libertínskeho Cato Institute (Washington) a Quincy Institute for Responsible Governance popisuje podrobne každú provokáciu: „Za začiatok novej studenej vojny nesie veľkú vinu Západ, nie Rusko." Informáciu prevzal aj portál prvnizpravy.cz, z ktorého citujeme nasledujúce pasáže.

Ignorovanie západných provokácií je skutočná ruská ruleta

Kremeľ požaduje, aby NATO upustilo od ďalšej expanzie na východ. Rokovania o bezpečnostných zárukách, ktoré priťahujú pozornosť, sa konajú v Ženeve.

„Jednostranné, samoúčelné obvinenia Ruska vždy ignorujú mnohé západné provokácie, ktoré sa odohrali dlho predtým, než Moskva pristúpila k podvratným opatreniam,“ píše Carpenter. „Zhoršenie vzťahov Západu s postkomunistickým Ruskom v skutočnosti začalo za prezidentstva Billa Clintona,“ poznamenáva.

Provokácia č. 1: Prvá expanzia NATO na východ

Ako zdôrazňuje expert, bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová vo svojich pamätiach poznamenala, že Clintonova administratíva sa rozhodla podporiť prianie krajín strednej a východnej Európy vstúpiť do NATO už v roku 1993. V roku 1998 sa k aliancii pripojili Poľsko, Česká republika a Maďarsko. Albrightová priznala, že ruský prezident Boris Jeľcin a jeho spolupracovníci boli z tohto vývoja udalostí krajne nešťastní. Ruská reakcia bola pochopiteľná - rozšírenie porušilo neformálne sľuby Moskve od administratívy Georgea W. Busha, keď Michail Gorbačov súhlasil nielen so zjednotením Nemecka, ale aj s jeho členstvom v NATO. Z toho vyplývalo, že v reakcii na toto gesto sa NATO nepohne za východnú hranicu zjednoteného Nemecka.

Provokácia č. 2: Vojenská intervencia NATO na Balkáne

Letecká vojna NATO v roku 1995 proti bosnianskym Srbom usilujúcim sa o odtrhnutie od novo vytvorenej Bosny a Hercegoviny a uzavretie Daytonských mierových dohôd veľmi nahnevali Jeľcinovu vládu a ruský ľud, píše Carpenter.

„ Balkán ako región bol pre Moskvu po niekoľko generácií významným náboženským a strategickým záujmom a pre Rusov bolo ponižujúce bezmocne sledovať, ako tam aliancia vedená USA diktuje svoju vôľu. O štyri roky neskôr vykonali západné mocnosti ešte vážnejšiu provokáciu, keď zasiahli na strane separatistických povstalcov v nepokojnej srbskej provincii Kosovo. Odtrhnutie tejto provincie od Srbska a jej prevedenie pod kontrolu OSN nielenže vytvorilo nezdravý medzinárodný precedens, ale tiež demonštrovalo úplné ignorovanie ruských záujmov a preferencií na Balkáne, “ píše sa v správe, pripomína server prvnizpravy.cz.

Provokácia č. 3: Následné vlny rozširovania NATO

Administratíva Georgea W. Busha, ktorá sa neuspokojila s odporom voči Moskve zo strany Clintonovej administratívy, ktorá tlačí NATO do strednej Európy, sľúbila spojencom, že udelí členstvo zvyšku teraz už neexistujúcej Varšavskej zmluvy a trom pobaltským republikám, uvádza správa. Prijatie pobaltských štátov do aliancie v roku 2004 prudko zosilnilo vojenskú inváziu na Západ.

„Tieto tri malé republiky neboli len súčasťou Sovietskeho zväzu, ale tiež strávili významnú časť svojej histórie ako súčasť cárskeho Ruska. Rusko bolo v tej chvíli príliš slabé na to, aby odpovedalo čímkoľvek iným ako pomalými diplomatickými protestmi, ale hnev voči Západu s jeho aroganciou a ľahostajnosťou k bezpečnostným záujmom Moskvy ďalej dozrieval,“ hovorí expert.

Ďalej vysvetľuje, že rozšírenie NATO k ruským hraniciam nebolo zďaleka jedinou provokáciou. Spojené štáty sa stále aktívnejšie zapájali do rozmiestnenia ozbrojených síl na území nových členov aliancie na rotačnom základe. Dokonca aj minister obrany George W. Busha Robert Gates vyjadril obavy, že takéto akcie vytvárajú nebezpečné napätie.

„Prejav ruského prezidenta Vladimíra Putina vo februári 2007 na výročnej mníchovskej bezpečnostnej konferencii jasne ukázal, že Kremeľ už nechce tolerovať aroganciu USA a NATO. Ako vždy, odtrhnutý od reality, sa Bush dokonca pokúsil zaistiť členstvo v aliancii pre Gruzínsko a Ukrajinu a jeho nástupcovia túto politiku vykonávajú aj napriek odporu Francúzska a Nemecka,“ upozorňuje správa.

Provokácia č. 4: Zaobchádzanie s Ruskom ako s nepriateľom na Ukrajine av ďalších krajinách

Západní vodcovia však Putinovo varovanie nebrali vážne, pokračuje Carpenter. Provokácie v mnohých oblastiach pokračovali av niektorých prípadoch dokonca zosilneli. Na začiatku roku 2008 Spojené štáty a kľúčové mocnosti NATO obišli Bezpečnostnú radu OSN (a ruské veto) a udelili Kosovu plnú nezávislosť. O tri roky neskôr administratíva Baracka Obamu uviedla do omylu ruských predstaviteľov ohľadom skutočných cieľov údajnej „humanitárnej“ misie OSN v Líbyi tým, že presvedčila Moskvu, aby sa zdržala svojho veta. Misia rýchlo eskalovala vo vojnu vedenú Spojenými štátmi kvôli zmene režimu a zvrhnutiu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího . Krátko nato Spojené štáty spolu s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi na Blízkom východe začali kampaň za zvrhnutie Bašára Asada v Sýrii.... Navyše nasledovala nehorázna intervencia USA a EÚ do vnútornej politiky Ukrajiny.

Ako poznamenáva expert, je pravdepodobné, že niektoré z vyššie uvedených argumentov sa v blízkej budúcnosti stanú predmetom diskusie na rokovaní predstaviteľov Ruska a USA-NATO v Ženeve.

„Hoci sa vedenie USA môže tváriť, že si to nepamätá, je jasné, že ruská strana na nič nezabudla a nechce sa ničoho vzdať, “ povedal Carpenter.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno zdôraznil, že euroatlantické mocnosti si opakovane protirečili a porušovali svoje predchádzajúce záväzky.

„Naše návrhy smerujú k vytvoreniu a legalizácii nového systému dohôd na princípe nedeliteľnosti bezpečnosti a zrieknutia sa pokusov o dosiahnutie vojenskej prevahy, ktorý bol v 90. rokoch jednomyseľne schválený vodcami všetkých euroatlantických štátov. Chcel by som zdôrazniť, že potrebujeme právne záväzné záruky, pretože naši západní kolegovia systematicky neplnia politické záväzky, nehovoriac o uisteniach a sľuboch daných sovietskym a ruským vodcom, “ uviedol Lavrov podľa webu prvnizpravy.cz.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/10/nato-sa-uci-na-kazachstane-co-dokaze-rusko

_________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Zdieľať tento článok