Japonsko a USA posilňujú bezpečnostné spojenectvo (VIDEO)
10 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Vzhľadom na aktivity Číny v Indopacifiku plánujú Japonsko a USA spoločne zintenzívniť svoj vojenský výskum. Japonsko medzitým uzavrelo vojenskú spoluprácu s Austráliou, informuje nemecký Der Spiegel.

V súvislosti s rastúcimi mocenskými ambíciami Číny v Indopacifiku chcú Japonsko a jeho ochranná mocnosť, USA, ďalej posilňovať svoje bezpečnostné spojenectvo. Podľa médií je „dôležitejšie ako kedykoľvek predtým", aby Japonsko a Spojené štáty „stáli jednotne a preukázali vedúce postavenie" tvárou v tvár mnohým výzvam, uviedol japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajashi počas videohovoru medzi ministrami zahraničných vecí a obrany oboch krajín.

Vojenský výskum

Jeho americký náprotivok Antony Blinken označil spojenectvo s Japonskom za základný kameň mieru a bezpečnosti. Obe strany chcú v rámci novej dohody zintenzívniť spoluprácu vo vojenskom výskume vzhľadom na severokórejské hyperzvukové rakety a ďalšie hrozby, a to aj vo vesmíre.

Podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódó je dôležité reagovať novými prostriedkami na hrozby zo strany krajín, ktoré sa snažia podkopať medzinárodný poriadok založený na pravidlách. Týka sa to najmä partnerov Číny a Severnej Kórey.

Spor o využívaní jadra v EÚ vrcholí. Rozštiepil Európu (VIDEO)
A je tu prvý spor v EÚ v roku 2022: Návrh Európskej komisie dočasne klasifikovať investície do nových plynových a jadrových elektrární ako „zelené" spustil vlnu kritiky zo strany niektorých krajín, informuje de.euronews.com. Jadro a plyn nie sú... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Dohoda s Austráliou

Japonsko sa navyše dohodlo na užšej vojenskej spolupráci s Austráliou. Predsedovia vlád oboch spojeneckých krajín USA, Fumio Kišida a Scott Morrison, podpísali dohodu o uľahčení spoločných manévrov. To zahŕňa rýchlejšie nasadenie personálu a zmiernenie obmedzení prepravy zbraní a vybavenia na cvičenia a krízové operácie v prípade prírodných katastrof. Dohoda zodpovedá tej, ktorú malo Japonsko predtým len s USA.

Plány Bruselu v oblasti jadra a plynu vyvolávajú pobúrenie. Podkopali vlastné ciele v oblasti klímy!
Európska komisia chce v budúcnosti nepriamo podporovať moderné jadrové a plynové elektrárne. Environmentálne združenia a odporcovia jadrovej energie sú zdesení, informuje gmx.net. Komisia EÚ pod vedením Ursuly von der Leyenovej vyvolala zdesenie... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Postaviť sa Číne

Spolu s Indiou, Japonskom, USA a Austráliou tvoria tzv. štvorčlennú skupinu. Tieto štyri krajiny chcú rozšíriť svoju angažovanosť v Indopacifiku a postaviť sa tak Číne.

Indopacifický región sa vzťahuje na oblasť rozprestierajúcu sa od Indického po Tichý oceán. Aj ostatné krajiny sú znepokojené obchodnými praktikami Číny a jej expanzívnym prístupom v Indopacifiku, dodáva na záver Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Kartelový úrad vyšetruje príliš úzke prepojenie Amazonu s Apple... podozrenie z nekalej súťaže
Amazon čelí podozreniu, že uprednostňuje značkových výrobcov. Kartelový úrad má teraz prešetriť, či aj iné online platformy „môžu“ predávať Apple produkty, píše nemecký Der Spiegel. Podozrivo úzke väzby V Taliansku už technologické giganty Apple... Čítať ďalej
03 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.