Športovci a fanúšikovia hovoria o veľkej hanbe pre Slovensko: Celá Európa sa nám smeje!
08 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

Päť dní do hádzanárskeho EHF EURO a organizátori, športovci, aj fanúšikovia ostali bez odpovedí, na ktoré čaká SZH, EHF a aj diváci! 

Na veľkú hanbu v celej Európe upozornil v príspevku na sociálnej sieti okrem iných aj hádzanár David Chudoba. O niekoľko hodín neskôr reagoval Ivan Husár, štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu. Fanúšikovia hovoria o hrobároch športu, o veľkej hanbe a o tom, ako sa Slovensku smeje celá Európa. Poukazujú pritom na rozdiel v prístupe k športu v Maďarsku a na Slovensku.   

"Hanbíme sa v celej Európe. Celá Európa čaká na to, či budú môcť prísť diváci na najväčšie hádzanárske podujatie a v akom počte, ak vôbec. Človek už nevie či má plakať alebo sa smiať. Síce možno na Slovensku hádzaná nie je tak populárna a preto to niektorých ľudí vo vláde nezaujíma, ale tu nebude hrať len Slovensko," napísal David Chudoba na sociálnej sieti. 

V príspevku uviedol aj to, že na Slovensku budú hrať aj ďalšie krajiny, ktoré nám podľa neho spravia “reklamu". Ako príklad uviedol Nórsko, kde je podľa Chudobu hádzaná najsledovanejším kolektívnym športom. A druhým najsledovanejším športom je podľa neho v Nemecku, Rusku, Španielsku, Švédsku. 

"To sú všetko veľmoci, ktoré ako to zatiaľ vyzerá, tak budú hrať pred prázdnymi tribúnami na hokejových štadiónoch v Bratislave a Košiciach, zatiaľ čo 30 kilometrov ďalej môžu byť plné nové multifunkčné haly a u nás akurát tak plné lyžiarské strediská a vleky. Bohužiaľ musíme si počkať na rozhodnutie našej spomalenej vlády pre ktorú je šport… a nie bombardovať SZH otázkami či budú diváci, keďže s týmto SZH nič nespraví," ukončil svoj komentár hádzanár David Chudoba.

Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. O pár hodín neskôr na svojom profile na sociálnej sieti regoval Ivan Husár, štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu. Ten oznámil nasledovné! 

"Hádzaná s divákmi! Vo štvrtok začínajú ME v hádzanej 2022 - Bratislava, Košice, Debrecen, Szeged a Budapešť. Som veľmi rád a je to dobrá správa pre šport. Vláda SR umožní vstup divákom na najvýznamnejšie športové podujatie na Slovensku v roku 2022. ME je podujatie, ktoré sa pripravovalo dva roky, organizátorov stálo ohromné množstvo energie a peňazí plus medzinárodných záväzkov," napísal na sociálnej sieti.

Uviedol tiež, že v halách v Bratislave a Košiciach sa bude môcť duelom prizerať maximálne 25% kapacity, všetci s rúškami a očkovaní.

"Viac ľudí sa dnes stretáva na autobusových staniciach, pri výrobných linkách, v obchodoch, na Chopku a Štrbskom Plese a preto ďakujeme, že rozum zvíťazil a takáto výnimka pre šport sa podarila po mimoriadnom zasadnutí vlády presadiť. Verme, že postupne sa šport bude otvárať celý. Som rád ako športovec aj ako zaočkovaný, pre obe skupiny je to dobrá správa. Ďakujem za spoluprácu premiérovi, všetkým ministrom, štátnemu tajomníkovi MZ K.Szászovi a Dr.Mikasovi a samozrejme splnomocnencovi vlády pre šport Karolovi Kučerovi," uzavrel vyjadrenie Husár.

Fanúšikovia a ďalší sú nespokojní a namietajú

Pod príspevkom štátneho tajomníka pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu Ivana Husára sa objavila v komentároch petícia,  ktorej autori žiadajú, aby politici nechali ľudí športovať.

"Drahí politici, Ceníme si váš záujem o ŠPORT. Najmä ak ide o úspech slovenského športovca, viete reagovať promptne rýchlo. No na to aby sme sa aj v budúcnosti mohli tešiť na skvelé výsledky slovákov v medzinárodnom športe, musíme prestať trestať tých Slovákov a Slovenky, čo sa chcú hýbať a robiť niečo pre svoje zdravie. Sme ostrovom v strednej Európe, kde nie je dovolené našej mládeži športovať a súťažiť. A len vy to môžte zmeniť. Preto vás vyzývame a žiadame - Nechajte nás športovať!" Napísala Simona, ktorá pripojila petíciu. A nájdete ju tu.

Odkázala tiež, že..."už druhý rok to isté. Hrobári športu. Ako to, že napríklad v Čechách všetko beží bez prestávky, a tu to stale nejde? Vy aj deti, ktoré to baví a makajú na sebe, týmto len znechutíte a prestanú športovať, asi chcete mať Mikasovcov z nich! Som zvedavá, čo vyboxujete! Lebo stále rokujete a stále žiadne svetlo na konci tunela a keď aj niečo, nemá to logiku...".

"Verme, že postupne sa šport otvárať celý. Si robíte srandu? Aké verme? Viete, že vy zastupujete najvyšší úrad šport? Dajte termíny otvorenia atď. Samospádom v lete bude otvorené, ale čo dnes? Robte už niečo nielen chváliť niečo za čo ste sa vy ale že vôbec nepričinili," píše Martin.

"Pán Husár, tento status, túto bohapustú spršku k.k.t.n a alibizmu ste si písal sám, alebo nedajbože máte na to nejaký mediálny tím. Ako sa môžete ráno pozrieť do zrkadla? Vy si hovoríte športovec, tréner či nebodaj odborník na šport? Ozaj nikto nemáte kúsok sebaúcty a idete nám tu všetkým hovná predávať za čokoládu? Nezvyknem sa takto opustiť, ale keď sa ku mne dostal váš "pozitívny" status, musel som. Najväčsiu hanbu - 25% na podujatí aké tu nebolo xy rokov idete prezentovať ako úspech? Chce se mi blejt velebnosti...By som v pondelok ráno vrátil kľúče od kancelárie na ministerstve a niekam sa stratil...Ale pardón vy ste politik a chcete všetkým dobre...hlavne sebe...," napísal Boris.

Komentáre nie sú vôbec lichotivé a vyčíta sa v nich štátnemu tajomníkovi mnohé. Okrem iného sa pýtajú aj na to, či majú napríklad Maďari iní Omicron, alebo iba my na Slovensku sme iní. 

Strohá odpoveď ministerky spravodlivosti na vážne tvrdenia sudcu JUDr. Petra Šamka
Prvé výročie smrti generála Milana Lučanského († 51) opäť otvorilo tému väzby. Politici ju uzavreli novelou ešte v lete. Kolúzna väzba sa skráti zo siedmich mesiacov na päť. To však podľa odborníkov nestačí. S predstavou riešenia prišiel aj sudca... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.