Emeritný sudca: Takúto potupnú zmluvu nepodpísal ani Tiso s Hitlerom! (+video)
08 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Vyjadrenie bývalého predsedu Najvyššieho súdu, JUDr. Štefana Harabina k zmluve s USA sme vám  pred pár dňami priniesli v plnom pôvodnom znení. Tentokrát prinášame "civilnejší" názor JUDr. Harabina na problém tejto zmluvy.

Zmluvu pripomienkoval už pred rokmi

Pre JUDr. Harabina táto zmluva nie je žiadnou novinkou. Sám ju pripomienkoval už vo svojej prezidentskej kampani, začiatkom roka 2019. "Vtedy som povedal, že ide o jednoznačne okupačnú zmluvu. Takéto zmluvy majú američania s celým radom štátov, kde majú svoje základne a prvé tak urobili v Japonsku." hovorí Š. Harabin: "Tento typ zmluvy znamená stratu suverenity nad časťou nášho územia."

Emeritný sudca - podpis dohody bez referenda je trestný!
Nakoľko je táto téma veľmi závažná, vyjadrenie JUDr. Štefana Harabina vám prinášame v plnom znení, bez úprav. Hromadná pripomienka k Návrhu na uzavretie Dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Celý proces schvaľovania takejto zmluvy má svoje pravidlá

"A toto sa, z hľadiska Ústavy, nemôže udiať bez toho, aby celý ten legislatívny proces bol zavŕšený ústavným zákonom, bol potvrdený v referende." Objasňuje bývalý sudca a vzápätí sa pýta, či je normálne aby dva členské štáty NATO medzi sebou uzatvárali takéto zmluvy. Po podpísaní tejto zmluvy pôjde o ďalšie základne, na našom území, ktoré budú namierené na Rusko. My však epotrebujeme konfrontáciu s Ruskom. "Rusko v novej doktríne jasne povedalo, že nebude akceptovať rozšírenie vojenských základní bližšie k svojim hraniciam. Toto sa začalo v roku 1990, keď Amerika nedodržala sľub." Pripomína Š. Harabin. 

"Ideálne" načasovanie

Hoci bolo pripomienkové konanie načasované na sviatočné obdobie, zdvihla sa vlna odporu a nesúhlasných petícií. Neboli však vypočuté žiadne pripomienky, ani tie od generálneho prokurátora Žilinku, či KOZ. "Pripomienkovanie je legislatívny proces, ktorý má svoje štandardné podmienky a je upravený zákonom." Vysvetľuje JUDr. Harabin: "Naša hromadná pripomienka bola podaná ešte v pondelok. Dodržané boli všetky legislatívne postupy a napriek tomu sme neboli prizvaní na rozporové konanie." Asi si vieme predstaviť, čo by sa strhlo, keby trestný sudca pojednával bez prokurátora. 

Klame sa ohľadom zmluvy s USA? TK strany Smer- SD aj s citáciami zo zmluvy
"Vláda chce za každú cenu zakryť skutočnosť, ktorá vyplýva z podstaty zmluvy. Tou podľa Fica je odovzdanie dvoch vojenských letísk, Kuchyňa a Sliač, Armáde USA minimálne na desať rokov, zadarmo". Citát Robert Fico. SMER - SD zvolala tlačovú... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Expresné konanie

"To je zase parketa generálneho prokurátora, ktorý musí okamžite začať trestne stíhať týchto ľudí za zneužitie právomoci verejného činiteľa." Niekdajší sudca však poukázal na niečo iné: "Všimnite si tú kozmickú rýchlosť. Pripomienkovanie uzatvárajú v stredu, včera už údajne utajené rokovanie vlády, tak o čo sa hrá?" Takáto zmluva je podľa neho neústavná a pokiaľ nebude potvrdená v referende, tak nie je v súlade s Ústavou. 

Potupná zmluva

V čom je potupná? Sudca vysvetľuje, že americkí vojaci si tu budú môcť doslova robiť, čo sa im len zachce. Maximálny trest, ktorý ich za ich možné protizákonné konanie čaká, je odvelenie naspäť do USA. Š. Harabin tiež pripomína, že si sem budú môcť naviezť akýkoľvek, aj jadrový materiál a nikto ich nebude môcť kontrolovať či nebodaj nedovoliť vstup. "Keď nastúpi v Slovenskej republike právo, takáto zmluva bude vypovedaná normálnym, legislatívnym spôsobom."

V prípade prijatia zmluvy

"Každý, kto akýmkoľvek spôsobom vstúpi do uzavretia realizácie tejto zmluvy bez referenda bude  v zmysle príslušných ustanovení trestne stíhaný." Podľa toho, ako sa pani prezidentka správa, je bývalému sudcovi jasné, že nebude mať problém túto zmluvu ratifikovať. To isté platí o premiérovi, či ministrovi Naďovi. 

Poslanec vyzýva Čaputovú na vypísanie referenda. Zareaguje prezidentka aj teraz tak rýchlo ako pri svojej dcére?
Požiada Zuzana Čaputová vládu o vypísanie referenda k dohode s USA? K tomuto kroku ju hlasno vyzýva nezaradený poslanec Tomáš Taraba (Život - národná strana) "To, že prezidentka zmarila referendum ľuďom, aby zachránila nekompetentnú vládu pri... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Eka Balašková

"Maslo na hlave" má aj opozícia

"Túto zmluvu pripravovali Korčok s Lajčákom, Ficom, Pellegrinim a s Blahom. Veď Blaha v apríli 2019 ako predseda príslušného výboru zablokoval návrh na jej odtajnenie. Teraz síce burcujú, ale oni ju pripravovali." Smeje sa Š. Harabin na správaní opozície: "Táto zmluva by bola evidentne podpísaná, keby sa do úradu amerického prezidenta nedostal D. Trump. Hneď po nástupe do úradu začal realizovať sťahovanie US vojakov z celej planéty, takže je logické, že nedovolil podpísanie zmluvy o nových základniach." 

Návrat Ruska do pozície veľmoci

Š. Harabin vysvetľuje, čo sa udialo po nástupe Bidena do funkcie prezidenta v kombinácii s vyhlásením Putina, že Rusko už nemieni byť v podriadenej pozícii, ale mieni byť geopolitickou veľmocou. 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.