Najvyšší súd porušil základné právo bývalého štátneho tajomníka ministerstva
07 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Najvyšší súd (NS) SR uznesením o väzobnom stíhaní z augusta minulého roka porušil základné právo bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka K., obvineného z korupcie v rámci policajnej akcie Mýtnik III.

Na základe ústavnej sťažnosti Radka K. o tom rozhodol senát Ústavného súdu (ÚS) SR.

Uznesením NS bolo podľa ÚS "porušené základné právo sťažovateľa nebyť stíhaný a pozbavený osobnej slobody inak ako z dôvodov a spôsobom, ktorý ustanoví zákon". Tretí senát ÚS pod vedením sudcu Roberta Šorla tak rozhodol na neverejnom zasadnutí 21. decembra, pričom zrušil uznesenie NS zo 16. augusta. NS je zároveň povinný nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 460 eur. Vo zvyšnej časti sťažnosti ÚS nevyhovel.

Poslanec koalície zvolal tlačovú konfereciu, aby GP necestoval do Ruska
Juraj Šeliga (Za ľudí) sa opäť vyjadril. K ceste generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý ju má naplanovanú do Ruska. Tlačová beseda mala názov: 7 419 dôvodov pre Maroša Žilinku prečo necestovať do Ruska. V úvode sa vrátil do obdobia 1945 -... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Mýtnik III

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala a obvinila Radka K. z korupčnej trestnej činnosti 4. augusta. O jeho väzobnom stíhaní rozhodol NS, ktorý zrušil predchádzajúce rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku o jeho prepustení. Z väzby ho prepustili na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) 22. októbra, "keďže v jeho prípade pominul dôvod kolúznej väzby". Vyšetrovateľ NAKA obvinil z korupčnej trestnej činnosti v rámci akcie Mýtnik III dovedna osem osôb.

Generálny prokurátor odmieta reagovať!
Generálna prokuratúra (GP) SR odmieta reagovať na piatkové vyjadrenia poslanca Národnej rady (NR) SR za stranu Za ľudí Juraja Šeligu. Poslanec vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby svoju plánovanú cestu do Ruska pri príležitosti... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.