Dag Daniš hodnotí týždenne udalosti. Má nádej i pesimizmus
07 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Komentátor konzervatívneho denníka Postoj Dag Daniš zhrnul aktuálne politické udalosti z posledných dní. Uvádzame v skrátenom znení.

Covid a očkovanie

Výsledky šiestich štúdií z viacerých krajín ukazujú, že variant omikron je síce infekčnejší, no zároveň je menej nebezpečný než jeho predchodcovia. Napáda prevažne horné dýchacie cesty, nie pľúca. Bežné príznaky infekcie by mali byť podobné ako pri iných sezónnych virózach – zápal hrdla. Podiel úmrtí a pacientov v kritickom stave by mal byť nižší. Hospitalizácie môžu rásť, budú však menej náročné a kratšie.

Od pondelka končí zákaz vychádzania. Čo ostáva v platnosti?
Vláda na svojom online rokovaní v piatok schválila pozastavenie COVID automatu do 18. januára vrátane. Vyplýva to zo schváleného uznesenia, potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. COVID automat pozastavili... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďalšou dobrou správou je, že politické a mediálne tlaky na povinné plošné očkovanie čoraz silnejšie narážajú aj na vedu, aj na právo. Andrew Pollard, šéf Oxford Vaccination Group a zástanca očkovania, to vidí takto: nemôžeme dookola očkovať celú planétu každých šesť mesiacov.

V Rakúsku proti plánom na povinné plošné očkovanie protestuje nielen verejnosť, ale aj stovky lekárov. V otvorenom liste pripomínajú, že tézy o kolektívnej imunite po očkovaní proti kovidu sú dnes prekonané. Pri nových vakcínach nie je jednoznačne preukázaná účinnosť (zrejme trvá len niekoľko mesiacov), na druhej strane je však dostatočne známa široká škála vedľajších účinkov, vrátane závažných. Riziká môžu prevyšovať nad prípadnými prínosmi. Podobne sa búria českí lekári.

Téma povinného očkovania naráža aj na právne bariéry. Samozrejme, tlaky na plošné očkovanie sa po výhradách časti vedeckej komunity, lekárov či súdov neskončia. Výrobcovia vakcín, vlády, médiá a niektorí lekári budú aj ďalej naliehať na „booster dávky“ (ktoré sú vraj nevyhnutné pre udržanie imunity) a na rôzne formy očkovacej povinnosti. Tieto tlaky však už nebudú také jednostranné ako v roku 2021. A hlavne: budú narážať na výhrady vedcov.

Ústavný súd sa vyjadril: Mikasove vyhlášky sú neplatné. Mainstream účelovo mlčí!
Krátko pred silvestrovskou polnocou Ústavný súd (ÚS) vydal rozhodnutie k podnetu ochrankyne práv k súladu zákona o ochrane verejného zdravia s ústavou. Väčšina novín a médii prevzala agentúrnu informáciu s krátkym komentárom o zrušení možnosti... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Internet

Na tomto fronte sa aj ďalej stupňuje cenzúra. Naplno prepukla pred rokom, keď sociálne siete vypli Donalda Trumpa a jeho tím – z dôvodov ochrany národnej bezpečnosti. Nerozhodli o tom úrady podľa zákona, ale súkromné firmy podľa svojich pravidiel.

Dnes to zachádza ešte ďalej. Kongresmanka Taylorovej Greenovej bola v lete dočasne zablokovaná po tom, čo napísala, že vakcíny proti kovidu nespomaľujú šírenie koronavírusu. Definitívne zrušenie jej účtu prišlo po tom, čo napísala, že úmrtia spojené s očkovaním sa kedysi v Spojených štátoch brali vážne, dnes sa však množstvo hlásených prípadov úmrtí po vakcínach ignoruje alebo zľahčuje.

Twitter doknca definitívne zrušil účet známeho amerického experta na mRNA technológie Roberta Maloneho. Previnil sa tým, že zdieľal video, v ktorom bola spoločnosť Pfizer kritizovaná za údajné manipulácie a skresľovanie záverov klinických štúdií pred regulačnými úradmi FDA a EMA.

Twitter zjavne preukázal nadprácu. Viacerí blogeri upozorňujú na to, že Twitter je prepojený s agentúrou Reuters (robí pre sociálnu sieť fact-checking). Korporátny zástupca Reuters zas sedí v správnej rade spoločnosti Pfizer. To mohol byť hlavný dôvod, prečo bolo sporné video okamžite vymazané.

Tieto cenzorské praktiky sú pritom spoločensky nebezpečné. Bez verejnej kritiky a verejnej kontroly budú mať výrobcovia vakcín neprimerane silné postavenie. A spotrebitelia (konzumenti vakcín) neprimerane slabé.

Je nepopierateľný fakt, že v spoločnosti rastie dopyt po otvorenej diskusii. Definitívne vypínanie vedcov ako Robert Malone povedie k dvom veciam. K sťahovaniu ľudí, ktorých neuspokojuje jednostranný kampaňový obsah, na alternatívne médiá a siete. A k ďalšiemu prepadu dôveryhodnosti korporátnych médií a sociálnych sietí. Väčšina médií dnes v moderovaní slobodnej diskusie, v kritike a v hľadaní pravdy kolosálne zlyháva.

Odstúpte! Verejnú výzvu ministrovi obrany posiela poslanec opozície
Minister obrany Naď musí okamžite odstúpiť! Fraška s Obrannou dohodou s USA, ktorú odmietla komplet celá opozícia, generálna prokuratúra, odbory aj občianska spoločnosť, je len posledným klincom do jeho politickej rakvy. Myslí si to opozičný... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Tisova ulica

NAKA sa na konci decembra postarala o policajný komiks roka. Vyšetrovateľ obvinil desať obecných poslancov, ktorí v auguste odmietli hlasovať za návrh, aby sa premenovala Ulica Jozefa Tisu. Tento prípad má všetky predpoklady na to, aby vstúpil do učebníc práva. V kapitole policajných a právnych úchylností. Poslanci obce Varín sú stíhaní za to, čo neurobili.

NAKA a špeciálna prokuratúra by mohli by vypracovať manuál, aby poslanci vedeli, ako smú a ako nesmú hlasovať pri názvoch ulíc, ak nechcú riskovať, že skončia vo väzenských teplákoch...

Politická servilnosť, aktivizmus a pokusy strkať sa hlboko do priazne médií dosiahli za Hamrana úroveň, ktorá sa už nedá komentovať s vážnou tvárou. Z protiextrémistickej divízie NAKA a špeciálnej prokuratúry sa stali zabávači. Poučenie: takto to dopadne, ak minister vnútra získa právomoc kedykoľvek a bez udania dôvodu odvolať ktoréhokoľvek policajného funkcionára. Z policajných šéfov sa zákonite stanú tajtrlíci, ktorí sa pretekajú v plnení úloh.

A z ich podriadených sa stane to isté. Aj to je možno jeden z dôvodov, prečo veľká časť policajtov odchádza do výsluhového dôchodku.

Ako prebiehalo rozporové konanie o Dohode s USA? Vládne nám banda hochštaplerov, ktorí nemajú úctu k faktom!
Generálny prokurátor by mal konať vo veci vlastizrady, lebo toto ignorovanie štátnych záujmov Slovenskej republiky už nemôže byť mlčky tolerované! Myslí si to historik, politický a mediálny analytik a publicista Eduard Chmelár o postojoch vládnej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Žilinkove pripomienky

Generálny prokurátor zverejnil výhrady k vojenskej dohode Spojených štátov a Slovenska. Po ratifikácii má mať dohoda povahu medzinárodnej zmluvy, ktorá má prednosť pred slovenskými zákonmi. Žilinkov vstup do debaty miestami pôsobí ako politický manifest, napriek tomu sú jeho pripomienky cenné. Ide o vážnu a zásadnú otázku – odovzdanie časti vojenskej suverenity Slovenska cudzej moci.

Ak má ísť o dohodu dvoch strán, mala by zohľadniť slovenské pripomienky. Dohoda obmedzuje suverenitu Slovenska a dáva Američanom voľnú ruku, aby mohli 10 rokov využívať objekty v Malackách a Sliači ako svoje „malé základne“. Majú byť pod výlučnou kontrolou amerických vojakov.

Rozhodovanie o presune amerických vojakov, vojenských zariadení, zbraní a munície už nemá byť viazané na spolurozhodovanie slovenskej strany, ako to bolo doteraz. Má ísť o výlučnú právomoc ozbrojených síl Spojených štátov.

Práve tieto časti dohody by sa mali upraviť tak, aby boli rozhodnutia o využívaní slovenských vojenských objektov viazané na súhlas slovenskej vlády. Alebo povereného zástupcu slovenských ozbrojených síl. Inými slovami, americkí partneri by mali za opačným koncom stola vidieť vyjednávačov, nie handrových panáčikov.

Hegerove urážky o šíriteľoch hoaxov a zavádzaní k Dohode sa mu vrátili ako bumerang (video)
"Predseda vlády E. Heger klame celé Slovensko, pokiaľ ide zmluvu o obrannej spolupráci medzi SR a USA." "Týmto klamstvom len zvýrazňuje nevýhodnosť dohody pre SR a to, že zmluva hrubo narušuje suverenitu a zvrchovanosť SR" Tvrdí to Robert Fico vo... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.