Pobaltské štáty môžu byť po dohode Biden-Putin vylúčené z NATO
06 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Najradikálnejší pohľad na výsledok vyjednávania Biden – Putin poskytol bývalý dôstojník americkej armády a vojenský expert David Payne v časopise The National Interest.

Je tu teória, že Spojené štáty môžu súhlasiť s vylúčením troch pobaltských krajín, Lotyšska, Litvy a Estónska, z NATO kvôli strategickým dohodám s Ruskom o vytvorení východoeurópskej „nárazníkovej zóny“.

„Bidenova administratíva považuje Čínu za primárnu a dlhodobú hrozbu pre Spojené štáty a ich spojencov. V boji proti Pekingu môžu Spojené štáty ponúknuť Rusku "pakt o neútočení," píše Payne. Cituje ho web prvnizpravy.cz

Garancia zo strany Moskvy

Podľa tejto novej bezpečnostnej dohody medzi Spojenými štátmi a Ruskom bude nezávislosť Estónska, Lotyšska a Litvy garantovaná Moskvou výmenou za ich vystúpenie z NATO.

A to výmenou za vytvorenie pozemného mosta (cestný a železničný koridor, možno prestavaný v jeho litovskej časti) spájajúceho Rusko s jeho Kaliningradskou enklávou cez Bielorusko a Litvu. Rusko tiež stiahne všetky svoje vojenské sily, vrátane balistických rakiet krátkeho doletu. z Kaliningradu.

„Táto dohoda poslúži na vytvorenie nového, stabilnejšieho a bezpečnejšieho trojpólového svetového poriadku,“ píše Payne.

Niečo za niečo

"Výmenou za vystúpenie Ruska zo Šanghajskej organizácie pre spoluprácu by Spojené štáty súhlasili s vystúpením z aliancie NATO – ktorá bude naďalej existovať ako organizácia kolektívnej bezpečnosti vedená Európou – a uzavrú väčšinu zo svojich 800 zahraničných vojenských základní a stiahnu väčšinu svojich 200.000 vojakov v zahraničí." Píše National Interest a znie to ako sci-fi.. ...

„USA sa tiež majú zaviazať, že vyvinú diplomatický tlak na Ukrajinu, aby ju prinútili k vstupu do Ruskom vedenej Eurázijskej hospodárskej únie (EAEU) ponukou uzavretia dohody o voľnom obchode s Ukrajinou. Takáto mierová ekonomická integrácia Ukrajiny s Ruskom by bola oveľa lepšia v porovnaní s organizovaním vojenskej invázie do Ruska, ktorej USA a NATO len ťažko odolajú a ktorá sa pravdepodobne skončí úplnou anexiou Ukrajiny Moskvou,“ píše Payne.

Schlaďme hlavy

Prirodzene, tento článok by mal byť považovaný za expertnú prognózu, a nie za zasvätené správy z Bieleho domu.

„Pred niekoľkými rokmi bolo možné o takýchto myšlienkach (vylúčenie pobaltských štátov z NATO a povzbudenie Ukrajiny k hospodárskej únii s Ruskom) počuť iba v sci-fi filmoch,“ komentuje Payneho názor kanál Politics of the Country Telegram.."

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/05/prevrat-v-kazachstane

________________________

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/05/prevrat-v-kazachstane