Ako prežila rok 2021 prezidentka? Správa z paláca.
06 | 01 | 2022 I Eka Balašková / TASR

Aj v minulom roku bola prezidentka Zuzana Čaputová súčasťou množstva dôležitých udalostí. Mnohé sme zaregistrovali všetci.

Ale oveľa viac prezidentkiných aktivít verejnosť asi ani len nezaregistrovala. Poďme sa na ne teda pozrieť. Pohľadom správy, ktorú vydala agentúra TA SR.

Na domácej politickej scéne

Vymenovanie nového premiéra E. Hegera a niekoľkých ministrov - to bola asi najvýznamnejšou domácou udalosťou roka. Popri tom však prezidentka vymenovala aj 60 nových sudcov, 86 vysokoškolských profesorov či 12 generálov ozbrojených síl, ku ktorým sa vďaka jej menovaniu zaradil aj Ivan Bella - prvý slovenský kozmonaut. Poverovacie listiny z rúk prezidentky prijali šiesti noví veľvyslanci SR.

Okrem toho prezidentka absolvovala takmer 150 prijatí v prezidentskom paláci. Medzi inými slovenskými športovcami osobne blahoželala aj držiteľke veľkého krištáľového glóbusu, Petre Vlhovej, ale aj grandslamovému víťazovi Filipovi Poláškovi. Na olympiádu do Tokia "vyprevádzala slovenskú olympijskú, ale aj paralympijskú výpravu. Za skvelú reprezentáciu pri príležitosti ukončenia aktívnej kariéry sa prezidentka poďakovala olympionikovi Matejovi Tóthovi.

Odkaz prezidentke a poslancom: Aj neúplné rodiny potrebujú právny štát!
Základnou bunkou spoločnosti je rodina. Nie vždy to však dvom, ktorí si rodinu založili, vydrží. V neúplných rodinách dominujú mnohokrát roky trvajúce súdne spory. Práve im sa venuje Slavěna Vorobelová. Životné priority "Pre väčšinu z nás je to... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Ani humanita nie je pani prezidentke cudzia. Prijala hasičov a záchranárov, ktorí sa spolupodieľali na zásahoch pri lesných požiaroch v Grécku, ale aj zástupkyne Komory sestier a pôrodných asistentiek, ktoré boli ocenené Bielym srdcom.

Podpis prezidentky figuruje na 161 zákonoch, naopak - vetovala ich 6. Do prezidentskej kancelárie bolo vlani doručených 1440 žiadostí o milosť a po dôkladnom individuálnom posúdení všetkých, bola milosť udelená v piatich prípadoch. Tri ďalšie prípady mali výkon trestu odložený.

Prezidentka opakovane vyjadrovala podporu vedcom, lekárom a zdravotníkom aj návštevami v nemocniciach v Žiline či Banskej Bystrici. Neobišla ani Biomedicínske centrum SAV, alebo sídlo ŠÚKLu.

Myslíme na našich pravoslávnych, krásne sviatky vám!
Štedrovečerná večera u pravoslávnych sprítomňuje pokoru Kristovho príchodu. Všetky jedlá, ktorými pravoslávni veriaci zavŕšia 40-dňové obdobie pôstu, budú bezmäsité a pripravené bez použitia mliečnych výrobkov, uviedol pre TASR duchovný správca... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Prezidentka v regiónoch

V minulom roku v rámci výjazdov po Slovensku "nabehala" okolo dve tisícky kilometrov. Počas svojich 60 výjazdov navštívila Zemplín, Oravu, Malohont, ale aj Gemer. Privítali ju v mestách ako Komárno, Čierna nad Tisou, Dolný Kubín, ale aj obce ako Krivá, Rosina, Borša, či Oravská Polhora Jej fotografie v hornooravskom kroji doslova obleteli internet. .

Svetové pôsobenie prezidentky

Prezidentka vlani absolvovala stretnutia s viacerými svetovými lídrami. Okrem iných s americkým prezidentom Joe Bidenom, princom Charlesom, alebo vojvodkyňou z Cambridge Kate a na Slovensku privítala svätého otca Františka. 

Okrem neho Slovensko navštívili aj štyria prezidenti: nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, poľský prezident Andrzej Duda, prezident Čiernej Hory Milo Djukanović, či chorvátsky prezident Zoran Milanović. V rámci svojich ciest sa v Slovinsku stretla s prezidentom Borutom Pahorom, v Dánsku ju prijal princ Federik a premiérka Mette Frederiksen. 

V rámci V4 prezidentka reprezentovala Slovensko na dvoch samitoch - v Poľsku a v Maďarsku, ale aj na samite NATO v Bruseli či na Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe. Na Valnom zhromaždení OSN, na Samite pre demokraciu, ktorý organizoval americký prezident Joe Biden, na konferenciách Globsec, Forum 2000, Copenhagen Democracy Summit a aj v Aachene v predvečer odovzdávania Ceny Karola Veľkého vystúpila so svojimi príhovormi.

Z rozlúčky s Jozefom Burianom
S Jozefom Burianom, uznávaným politikom, ktorého si vážili aj poslanci z iných strán, sa prišli rozlúčiť aj politické špičky Smeru. Nechýbal ani Robert Fico. Informuje www.1pluska.sk Rozlúčka bola vedená obradníkom, ktorý sa prihovoril najbližšej... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Norbert Pančík

Výzvu ženských politických líderiek k predchádzaniu násilia a k dodržiavaniu ženských práv v Afganistane iniciovala spoločne aj s premiérkou Islandu. K výzve sa pripojili aj ďalšie významné svetové političky.

Naša pani prezidentka získala aj niekoľko ocenení: ocenenie Justitia Awards, ktoré udeľuje organizácia Women in Law Initiative so sídlom vo Viedni. Z rúk Miloša Vystrčila si prevzala Striebornú medailu predsedu Senátu Parlamentu ČR za mimoriadnu starostlivosť o pravdu, slobodu, politickú kultúru a vládu práva.

V roku 2021 prezidentka absolvovala 9 zahraničných ciest, prijala poverovacie listiny od dvadsiatichdvoch veľvyslancov na Slovensku a ratifikovala šesť medzinárodných zmlúv.

Priority prezidentky

Dlhodobo medzi ne patrí aj ochrana životného prostredia. Kancelária prezidenta SR získala v roku 2021 za projekt Zelenej kancelárie ocenenie SDGs za príspevok k Cieľom udržateľného rozvoja.. Končí sa text správy TA SR.

Táto vláda a právny štát idú k sebe ako vegetarián a zabíjačka
Poslanec Tomáš Taraba v tom má jasno - NAKA plní politické zadania. To, že NAKA je politická zložka súčasnej vládnej moci, je krásne vidieť na tom, že riešia nejakých miestnych poslancov, že neboli podľa nich dostatočne aktívni pri premenovaní... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Prezidentka poskytla v uplynulom roku 20 rozhovorov pre slovenské aj zahraničné médiá. Okrem iného aj nemeckému magazínu Der Spiegel a serveru Politico. Magazínu Vogue Leaders odpovedala na otázky v spoločnom rozhovore s bývalou americkou ministerkou zahraničných vecí Madeleine Albrightovou.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.