„Ozval sa“ suspendovaný kňaz Michal Lajcha
05 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Michal Lajcha  je slovenský suspendovaný rímskokatolícky kňaz. 

Michal Lajcha sa vyslovil pre zdobrovolnenie celibátu, ktorý vo svojej knihe nazval „hnisajúcou ranou“ cirkvi. Je tiež zástancom svätenia ženatých mužov.Na svojom facebookovom  profile prináša pár svojich úvah o dianí v cirkvi.

Zašiel do (katolíckeho) kostola na sv.omšu

Tam sa opäť zamýšľal nad zmenami v misáli - (je liturgická kniha obsahujúca texty a rubriky pre slávenie svätej omše v Rímskom obrade Západnej cirkvi).Desaťročia sa usilovali liturgisti, biblisti a jazykovedci o nové vydanie misála. Či v prípravných komisiách boli aj teológovia nevie, rubricisti určite aj takí, čo sa za teológov považujú.

Nejde mu o slovíčka, ale o podstatu

Za teológa sa považuje tiež a je mu úplne jedno, či „Iďte v mene Božom" alebo "Choďte v mene Božom", "ale čo mi nie je vôbec jedno (už veľa rokov)": "Ako doteraz tak aj odteraz sa v kánone (eucharistickej modlitbe) modlíme za všetky zložky hierarchickej cirkvi menovite - pápeža, biskupa, kňazov a diakonov a laickú cirkev spomenieme "a všetok svoj vykúpený ľud"."

To je klerikalizmus v liturgickej praxi. Opakuje kňaz Lajcha, vadí mu to už roky, všimol  si to nie dnes, ale dávno.

Je za koho sa modliť

„Keby sme sa tak v tom novom úžasnom misáli modlili v rámci liečenia klerikalizmu najskôr za manželky a matky, manželov a otcov, lekárov, učiteľov, robotníkov, remeselníkov, zamestnávateľov a nakoniec skromne spomenuli kňazov a bodka. Veď aj biskup aj pápež sú kňazi, takže o nič by sme neprišli“, píše Michal Lajcha.

Haló!

Lajchovi je trápne, že "si hovoríme communio /spoločenstvo/ ale jeden, a zrovna ten, čo hovorí, sa modlí v prvom rade a obšírne za seba a potom veľmi krátko za tých ostatných, ktorých je navyše desiatky násobkov viac."

 A aby toho nebolo málo, rozhorčene konštatuje:

"Pohoršene tomu plebsu vysvetľujeme, že cirkev nie sú len pápež, biskupi a kňazi.
Haló!
Klerikalizmus (ktorý nekritizujeme) vytvárame my - klerici.
Haló!
Formalizmus (ktorý kritizujeme radi) vyrábame my - klerici.
Farizejizmus vyučujeme tiež my. Lebo učí sa ani nie tak slovom ako skutkom a ryba smrdí od hlavy."

Keď už...

"Keď už opravovali misál mohli do zoznamu svätých zaradiť okrem slávnych mien panien, rehoľníkov a mučeníkov aj svätých laikov 20.storočia, čo zomreli prirodzenou smrťou a mali biologické rodiny.
Len tak, pre vyváženie..." Ukončil svoju úvahu Michal Lajcha.

Pridal úsudok z iného súdka:

„Nezávidím tým farárom, ktorí majú zo 3 kostoly a sú radi, že zaplatia faktúru za elektriku... Taký misál stojí pekných pár mesačných faktúr. (V malom kostole) Dobrý biznis. A kvôli čomu? Kvôli "choďte - iďte"?

Micha Lajcha v statuse spomína aj na ostatné Vianoce. „Na Vianoce obohatiť prichádzajúcich pre povznesenie a nasýtenie duše lingvistickými banalitami "choďte - iďte" to je naozaj škoda.“
Tipuje, že to netrápi naozaj nikoho z prítomných. "Ale že úplne nikoho."

„Do kelu! Keď už mám mindset totálne vzdialený adresátom, aspoň to neprezradiť tak okato! Či musia všetci vedieť, že nemáme čo robiť?“ 

Podľa Lajchuo dnes už vieme, že v rokoch 2000 vôbec nebolo treba taký dôraz prikladať stavaniu budov.

Odkaz

Na záver pre jeho spôsob vyjadrovania sebe vlastným štýlom zdvihol pomyselný varovný prst voči predstaviteľom cirkvi „Pre cirkev by mali byť dôležitejšie iné veci ako nehnuteľnosti, liturgické knihy a čačky-mačky. Také, ktoré sa nedajú ani odvážiť, ani odmerať, ani spočítať, ale je ich cítiť.“

Uteč kto môžeš, Slovensko patrí iba primitívnej moci a celebritám na nej prisatých
Keby hlúposť na Slovensku tiekla, sme krajinou jazier, vodopádov, fjordov a močarísk a to ešte s oceánom okolo jej hraníc. Hlúposť moci trpiacej komplexom geniality, hlúposť celebrít, užívajúcich si z moci nadojené prachy a áno, hlúposť nás... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.