Pribrali ste cez sviatky? Samotné behanie na chudnutie nestačí!
04 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Motiváciou pre väčšinu bežcov bolo práve chudnutie. A tak ich v začiatkoch mohlo sklamať, že samotný beh na chudnutie stačiť nemusí. Atletický tréner Štefan Mereš v Denníku N vysvetľuje, v čom tkvie hlavný problém.

Začiatky sú ťažké

Keď podľa Mereša s behom začíname, väčšinou nezvládame dávku kilometrov, aby ovplyvnila energetický výdaj, ktorý by sa prejavil na hmotnosti. „Problémom je, že rekreačný bežec zvládne za týždeň najviac 30 či 40 kilometrov, čo predstavuje možno 10 percent celkového týždenného energetického výdaja. A to samo osebe nestačí,“ hovorí. Ak ale k behu pridáme náležité stravovanie, je to mimoriadne efektívny prostriedok na chudnutie.

Silvester sa na Turci mohol skončiť tragicky. Prečo? Lebo medveď
Silvestrovská kontrola poľovníckeho revíru sa pre muža z Turca takmer skončila tragicky. Zaútočil na neho medveď, informuje Plus1deň. Poľovníci z Turca sa na silvestra vybrala do hôr. Prikŕmiť zver, skontrolovať revír a prezrieť mladinu, kde by sa... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balašková

jednoduchá rovnica -

chudneme vtedy, ak telo počas dňa spotrebuje viac energie, ako prijme. Tréner Mereš upozornil, že úlohu behu často preceňujeme. „Priemerný bežec s hmotnosťou 70 kilogramov potrebuje denne 1500 – 2000 kalórií. Ak sa snaží schudnúť, malo by ísť približne o 1500 až 1700 kalórií. Polhodinovým až hodinovým behom v štandardnom tempe spotrebuje približne 300 – 600 kalórií. Ak máte na raňajky hrsť cereálií, na obed sendvič a na večeru malú misku cestovín, už ste prijali 750 kalórií.“ Teda nadbytok toho, čo ste spotrebovali pri behu, píše Denník N.

Ak má teda beh ovplyvniť dennú energetickú bilanciu (vyššie zmienenú rovnicu), musí byť dostatočne intenzívny a dlhý, čo v začiatkoch hrozí pretrénovaním, možno až zranením. „To, že ste bežec, neznamená, že nemáte limity v počte kalórií a sacharidov,“ pripomína Denník N

Kombinácia behu a stravovania

je podľa trénera Mereša ideálna. Ak si totiž upravíte stravovanie znížite bazálny metabolizmus - míňate menej energie. „V takejto situácii sa ukazuje fyzická aktivita – napríklad beh – ako výborný doplnok na chudnutie. Beh, hoci aj nie dlhý, zabráni utlmeniu bazálneho metabolizmu, čo v konečnom dôsledku pomáha chudnúť,“ vysvetľuje Mereš.

Tvoria ešte Andrej Danko a krásna novinárka pár?
Redaktorka relácii o kultúre Simona Frantová je tvárou unikátneho projektu Party v 21. storočí. Ex bývalého predsedu NR SR? Fotografie krásnej nevesty vo važeckom svadobnom kroji si na sociálnej sieti prezdieľali mnohí. Nezabudli tiež... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.