Odborník varuje: Pozor na alkohol pri úžívaní TÝCHTO liekov!
31 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Tejto kombinácii sa určite vyhnite! Máme tu posledný deň roka a aj keď žiadne veľkolepé oslavy sa v mestách nekonajú, v domácnostiach sa aspoň malému prípitku na Nový rok väčšina z nás nevyhne. Farmaceut prezradil, pri užívaní ktorých liekov by ste nemali vôbec požívať alkoholické nápoje.

Niekde sa spomalí liečba, inde to vyslovene ohrozí vaše zdravie!

Ak ste chorí a užívate lieky, požívanie alkoholu sa však vo všeobecnosti neodporúča. Alkohol totiž môže zmeniť prirodzený stav vášho tela, napríklad zmeniť krvný tlak, teplotu a hladinu hydratácie, informuje portál topky.sk.

"Je dôležité, aby pacienti brali dávkovanie liekov vážne a riadili sa radami svojho lekára alebo lekárnika o tom, či môžu alebo nemôžu popri liekoch konzumovať alkohol. Pamätajte, že vždy je najlepšie liečiť akékoľvek zdravotné problémy, ktorým čelíte, rýchlo a efektívne pomocou vhodných liekov a do bodky dodržiavať pokyny," povedal spoluzakladateľ The Independent Pharmacy, farmaceut Scott McDougall.

Zároveň vymenoval štyri najbežnejšie lieky, na ktoré by ste rozhodne nemali konzumovať alkohol. 

Ľudia so slzami v očiach prosili, aby sme vyhnali gaunerov, opísal poslanec za Smer stretnutie pri hrobe Lučanského
"Stovky ľudí, stovky sviečok, slzy v očiach...," týmito slovami opísal poslanec Ľuboš Blaha (SMER - SD) stretnutie ľudí pri spomienke na generála Milana Lučanského. Zišli sa na mieste, kde opočíva, na Národnom cintoríne v Martine. Blaha tiež... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Propranolol

Propranolol je beta-blokátorový liek na predpis, ktorý sa používa na liečbu a úľavu od symptómov pre celé množstvo zdravotných stavov, vrátane úzkosti, srdcových problémov a migrény. 

"Propranolol je určený na zníženie krvného tlaku a spomalenie srdcového tepu. Alkohol môže tiež znížiť váš krvný tlak, takže miešanie týchto dvoch sa neodporúča, pretože to môže viesť k náhlemu poklesu krvného tlaku, spôsobiť závraty, nevoľnosť, točenie hlavy až mdloby," vysvetlil Scott. 

Antibiotiká

Pri užívaní antibiotík by ste nemali vôbec piť alkohol, jeho konzumácia môže totiž spomaliť rýchlosť vášho zotavenia. Podľa Scotta ide predovšetkým o Metronidazol, ktorý sa zvyčajne predpisuje na ošetrenie zubov alebo na odstránenie infikovaných vredov.

Ďalej je to Tinidazol, ktorý sa často predpisuje na liečbu infekcií a boj proti nežiaducim črevným baktériám. Kombinácia alkoholu s týmito dvoma antibiotikami môže mať bolestivé vedľajšie účinky vrátane bolesti žalúdka, zvracania, návalov tepla a rýchleho, resp. nepravidelného srdcového tepu. 

Ministerstvo obrany nakupovalo za naše peniaze: Predražene a od neznámych firiem na Cypre!
Čo sa to tu deje?! Ministerstvo obrany rozhadzuje státisíce z našich peňazí na nákup "výzbroja a výstroja" pre armádu. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa to nedialo takýmto spôsobom! "U Naďa nakupovali. A opäť na Cypre. Nakupovali zjavne na... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Lieky na prechladnutie a chrípku

Voľnopredajné lieky na prechladnutie a chrípku môžu reagovať s alkoholom a viesť k intenzívnej ospalosti a závratiam. 

"Toto je obzvlášť dôležité vedieť, ak máte v úmysle šoférovať. Samozrejme, nikdy by ste nemali šoférovať, ak prekračujete zákonný limit, ale pitie spolu s užívaním liekov na prechladnutie a chrípku (dokonca aj jeden pohárik) by mohlo ohroziť vašu zvyčajnú bdelosť a reakčný čas. Obe látky môžu spôsobiť ospalosť a nedostatok koncentrácie," uviedol lekárnik. 

Lieky na pálenie záhy (Zantac)

Tabletky na pálenie záhy, gély alebo tekutiny by sa mali pri pití alkoholu konzumovať opatrne. Je to preto, že po zmiešaní s alkoholom môžu niektoré lieky spôsobiť tachykardiu (rýchly tlkot srdca) a náhle zmeny krvného tlaku.

Určité lieky na pálenie záhy, ako je Zantac (ranitidín), môžu tiež zosilniť účinky alkoholu a zhoršiť úsudok jednotlivca. 

V ambulanciách nastáva zmena! Pred návštevou lekára by ste mali vedieť TOTO
Pacientom odpadá dôležitá povinnosť! Aby došlo aspoň k čiastočnému zmierneniu šírenia koronavírusu a lekári neboli takí vyťažení, zdravotné poisťovne zavádzajú v ambulanciách veľkú zmenu. Poistencom všetkých troch zdravotných poisťovní na... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.