Kauza dotácií na ošípané: zlaté prasa zo štátnej kasy pre nových „našich ľudí“
29 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Prinášame vyjadrenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) ku kauze dotácií na ošípané.

Veľké rozhorčenie

"Netradične vypísaná podpora, zverejnená na netradičnom mieste a netradične málo času pre poľnohospodárov na zapojenie sa. O podpore pre chovateľov ošípaných sa tak mnohí chovatelia dozvedeli na poslednú chvíľu alebo ju jednoducho zmeškali, keďže o nej netušili." Píše sa v predmetnom vyhlásení: "SPPK preto s veľkým rozhorčením prijala informácie, akým spôsobom bola vypísaná podpora a následne priznaná výška honoráru pre niektorých chovateľov ošípaných."

Opozičný poslanec: Podvod za podvodom, korupcia za korupciou!
Štátny tajomník Milan Kyseľ "lieta v prasacom škandále", v ktorom bude mať čo vysvetľovať. Opozičný poslanec Richard Takáč (Smer-SD) túto kauzu vo svojom statuse posúva o kúsok ďalej. Pri prvej medializovanej správe o dotácii na 6 ošípaných pre... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Africký mor ošípaných 

"Od 22. novembra do 1. decembra mohli chovatelia ošípaných vyplniť dotazník Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, na základe ktorého mohli dostať finančnú podporu na zmiernenie následkov afrického moru ošípaných v roku 2021. Celkovo bolo prerozdelených 2 mil. eur," vysvetľuje SPPK na svojich stránkach s tým, že o pripravovanom dotazníku nemali žiadne informácie. 

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR túto formu podpory s SPPK, ako s najväčšou agropotravinárskou samosprávou v SR, nijako nekonzultovalo. SPPK sa o nej dozvedela až na konci roka, a to z médií a od chovateľov ošípaných."

Zarážajúca "transparentnosť"

"Spôsob zverejnenia, krátkosť času na vyplnenie dotazníka, zvláštne nastavený spôsob výpočtu odmeny a aj samotná výška odmeny za vyplnenie dotazníka pre niektorých chovateľov ošípaných je v období vysokých nárokov na transparentnosť pri prideľovania podpôr v poľnohospodárstve obzvlášť zarážajúca." Uvádza sa na stránkach SPPK: 

„Ešte ani nedoznela posledná veľká kauza korupcie na Pôdohospodárskej platobnej agentúre a už sa nám tu vytvárajú nové cestičky a spôsoby pre iné, veľmi zarážajúce a podozrivé praktiky“, uviedol predseda SPPK Emil Macho. 

Vicepremiérka v tomto roku štedro rozdávala z eurofondov. Koľko (stoviek) miliónov to bolo?
Peniaze z kľúčového eurofondového balíka išlo na školy, škôlky, verejnú dopravu aj cesty. Okrem toho považuje vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí) za kľúčové v oblasti regionálneho rozvoja presadenie novely... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | TASR

Informovaný mal byť každý

„Informovaní mali byť všetci. Odmietame, aby sa o možnosti získať finančné prostriedky dozvedali len niektorí. S takýmito prístupom som sa ešte nestretol. Mnohým chovateľom táto podpora jednoznačne mala patriť“, hovorí M. Štefček, podpredseda SPPK.

Tvrdí, že zvlášť v takomto kritickom období, kedy sú pre africký mor ošípaných chovatelia povinní likvidovať tisícky zvierat z veľkých chovov, o prerozdeľovaní dvoch miliónov eur mali vedieť všetci, ktorých sa to týka. Podľa podpredsedu SPPK Mariána Šoltyho sa takýmto spôsobom verejnosť dozvedela, kde je a ako vlastne vzniká zlaté prasa zo štátnej kasy. 

Žiadajú vysvetlenie

"SPPK dôrazne žiada vedenie ministerstva pôdohospodárstva o vysvetlenie celého pozadia podpory pre chovateľov ošípaných. Medializované informácie totiž naznačujú, že výzva mohla byť na mieru ušitá práve pre vybraný okruh chovateľov. Podľa výkonného podpredsedu SPPK Andrea Gajdoša je nevyhnutné aj to, aby ministerstvo adekvátne zdôvodnilo rozdiely vo výške podpory pre jednotlivých chovateľov ošípaných. Jeden chovateľ dostal cca. 4 500 eur na jednu ošípanú a iný chovateľ len necelých 40 eur, pričom obaja chovajú zvieratá v rizikovej oblasti výskytu afrického moru ošípaných." uvádza sa na stránke vo vyhlásení.

Stanovisko rezortu

Odbor komunikácie MPRV SR v reakcii na kauzu pre TASR uviedlo, že agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) už dal preveriť, či podpora firme Rimanec, v ktorej pôsobil štátny tajomník Milan Kyseľ, bola vyplatená v zmysle stanovených podmienok. Podpora pre chovateľov ošípaných bola podľa MPRV pomoc smerovaná na farmu, nie na kusy chovaných ošípaných.

Mimoparlamentná opozícia sa v otázke referenda o predčasných voľbách nezhoduje
Progresívne Slovensko, KDH, SNS a Aliancia majú na otázku rôzne názory. Strana Progresívne Slovensko (PS) si podľa slov svojej predsedníčky Ireny Bihariovej vie predstaviť referendum o predčasných voľbách za istých okolností vo výnimočných... Čítať ďalej
29 | 12 | 2021 | TASR / Juraj Karas

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.