Podľa § 363 Trestného poriadku sa nerozhoduje o vine a treste
28 | 12 | 2021 I Ivan Mihale

Názor bývalého generálneho prokurátora SR, generálmajor JUDr. Michal Vaľo, CSc. (text v plnom znení)

Sudca Kliment a ďalší, ktorí tvrdia, že o vine a treste rozhodujú súdy, nie prokurátor, majú samozrejme pravdu. Ale podľa § 363 Trestného poriadku sa nerozhoduje o vine a treste, len o zákonnosti prípravného trestného konania. No a tak, ako platí, že o vine a treste rozhoduje výlučne súd, rovnako platí, že dozor nad prípravným trestným konaním vykonáva výlučne prokurátor a len on môže rušiť rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní.

Súd nemôže začať trestné stíhanie ani vzniesť obvinenie a nemôže ani tieto rozhodnutia zrušiť. Rovnako nemôže rozhodovať o vine a treste, ak prokurátor nepodá obžalobu. Až po podaní obžaloby súd rozhoduje spor medzi štátom, zastúpeným prokurátorom, a medzi obvineným. Pred podaním obžaloby, v prípravnom trestnom konaní je pánom sporu (dominus litis) prokurátor. Ak to niekto popiera, zjavne prekrúca realitu, aká nie je príznačná len pre Slovensko, ale pre rozhodujúcu väčšinu štátov sveta.

Generálny prokurátor zhrnul rok 2021: Čo mu na to povedali ľudia?
V úsilí o ochranu zákonnosti nepoľavíme! Rok 2021 sa chýli ku koncu, mnohí bilancujú a dávajú si predsavzatia. Inak tomu nie je ani u generálneho prokurátora. V statuse na sociálnej sieti dal Maroš Žilinka najavo, že bude pokračovať vo svojom... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Ak generálny prokurátor zruší rozhodnutie o vznesení obvinenia konkrétnej osobe vydané vyšetrovateľom alebo prokurátorom, nebráni to opätovnému vzneseniu obvinenia tej istej osobe, ak pre to budú splnené zákonné dôvody. Podľa § 363 Trestného poriadku sa nerozhoduje o vine a treste. Takéto rozhodnutie nijak nezasahuje do konania pred súdom a týka sa výlučne len prípravného konania trestného, v ktorom je pánom prokurátor.

Súd nie je oprávnený začať trestné stíhanie, ani ho pred podaním obžaloby zastaviť, ani nijak inak rozhodnúť o dôvodnosti vedenia trestného stíhania. Názor súdu na dôvodnosť prípravného trestného konania je len podkladom pre jeho rozhodnutie o dôvodnosti väzby. Nie je súčasťou výroku súdu, nenadobúda právoplatnosť a všeobecnú záväznosť, je len súčasťou odôvodnenia rozhodnutia o väzbe, ktoré nemá všeobecnú záväznosť.

Harabin ostro o Lipšicovi, Klimentovi a Kaliňákovi
Exminister spravodlivosti a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin nedávno zverejnil vo forme krátkeho videa svoj názor na rozklad právneho štátu v SR, ktorý zaujal aj redakciu HD. Vo svojom príspevku ostro kritizuje nielen súčasné pôsobenie... Čítať ďalej
21 | 12 | 2021 | Ivan MIhale

Je preto na mieste položiť otázku, či tvrdenie, že Žilinka nerešpektuje rozhodnutia súdov, ak využije § 363 potom, čo súdy potvrdili dôvodnosť väzby pramení z  nízkej odbornosti, alebo z vysokých politických ambícií tých, čo to tvrdia.

JUDr. Michal Vaľo, CSc.