Čo nás ešte čaká? Mlynári avizujú zdraženie pšenice
26 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) očakáva, že vlna zdražovania prítomná v roku 2021 bude pokračovať aj v roku 2022. Uviedla to pre TASR hovorkyňa komory Jana Holéciová.

"Len naši mlynári avizujú zdražovanie potravinárskej pšenice začiatkom nového roka. Analytici avizujú pokračovanie zdražovania energií, čo bude mať ďalší vplyv na výrobu rozhodujúcich komodít – nielen agropotravinárskych. Tretia vlna covidu, prípadne ďalšie a hroziaci omikron, sú ďalšími premennými, ktoré určia trendy v roku 2022," priblížila.

Žiaduce podľa Holéciovej bude správne a urýchlene prijať kompenzačné mechanizmy, ktoré pomôžu zmierniť následky pandémie nielen na agropotravinárov, ale aj na gastrosektor, pre ktorý  niektorí slovenskí potravinári vyrábajú a dodávajú produkty.

"Začiatkom roka sa strategický plán k novej Spoločnej poľnohospodárskej politike (CAP) dostane do medzirezortného pripomienkového konania. Jeho definitívna podoba určí budúcu finančnú stabilitu a výkonnosť slovenského agropotravinárstva," spresnila.

Doplnila, že nutnosťou bude zvládnuť boj s africkým morom ošípaných, ktorý v roku 2021 výrazne zasiahol aj veľké profesionálne chovy. "Rovnako aj sfunkčnenie Rady Slovenského pozemkového fondu, ktorá momentálne pre skočenie sa funkčného obdobia väčšiny jej členov nemôže rozhodovať," dodala Holéciová.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/25/polska-velmoc-pohrozila

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.