Andrej Danko exkluzívne pre HD: Slovákom prajem, aby čo najskôr táto vláda išla do pekla
25 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Andrej Danko v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník prezradil mnohé. Vyjadril sa k tomu, ako vníma nástup takzvanej vlády zmeny a prezradil, prečo nevracia útoky, ktoré mu pred parlamentnými voľbami uštedrili predstavitelia terajšej koalície. V rozhovore tvrdí, že s otázkou referenda o predčasných parlamentných voľbách, ako prvá prišla strana SNS a aj to, s ktorými stranami si vie predstaviť spoluprácu. Eurozóna už podľa neho ďalej fungovať nemôže a nerozumie ľuďom, ktorí nevidia vady koalície. Vyjadril sa tiež k "Mečiarovým amnestiám." A Slovensko v roku 2022 želá, aby čo najskôr táto vláda išla do pekla, ale aj iné.

HD: SNS je momentálne mimoparlamentná strana. O dianie sa ale zaujímate a komentujete ho napríklad aj na sociálnej sieti. A preto sa hneď v prvej otázke pýtame na vaše pocity. Ako vnímate nástup vlády „zmeny.“ Nielen z hľadiska politického, ale aj ako občan Slovenska

Toto je vláda zlomu a nie zmeny. Myslím si, že spoločnosť padla na úplné dno tak, ako som to od Sulíka, Matoviča a Kollára očakával, že nebudú vedieť riešiť problémy. Ukazujú každý deň, že neboli pripravení na vládnutie, a že si užívajú len svoje výhody a na ľudí kašlú. Sulík neznižuje dane, Kollár nestavia byty a nezastavuje exekúcie a Matovič ten sa háda s každým, kým môže, len aby si udržal svojich 7-8%.

HD:  Ako politik, ako predseda vlády, ste boli často terčom útokov zo strany médií. Dokonca si z Vás médiá urobili terč, ktorí postavili pred dnešných koaličných politikov. Tí, hlavne pred voľbami do neho aj triafali. Krátko na to sa ale namiesto vás ocitli na mieste terča oni. Nemáte niekedy chuť im to vrátiť?

Ľudia by si mali uvedomiť, že politická satira, ktorú napríklad vnímajú na portáli Zomri.sk je účelová a títo ľudia majú absolútne prepojenie na Richarda Sulíka. Čo sa týka vydávania knihy o mne je zrejmé, že chlapec, ktorý to vydal, dostal finančné prostriedky od ľudí, ktorí s nami politicky súťažili a mohol by som pokračovať. Snažil som sa ľudí presviedčať o tom, že vieme riešiť problémy, preto sme znížili dane živnostníkom, pomohli mi s paušálnymi výdavkami, zaviedli rekreačné poukazy. Toto ľudia nepočúvali a žiaľ, v dnešnej dobe PR a Facebook sú pre politiku veľmi dôležité, preto som sa aj ja po voľbách snažil zlepšiť komunikačné zručnosti a ako môžete vidieť aj na našej facebookovej stránke, snažíme sa s ľuďmi prostredníctvom sociálnych sieti komunikovať. Nemal som chuť niekomu niečo vracať, keď som už niekomu niečo vrátiť mal, tak ma vždy učil, aby som mu to vrátil dobrom.  Vtedy sú tí ľudia, ktorí vám robia zle, v šoku a nevedia reagovať. Odpustiť neznamená však, že zabudnúť.

HD: Čo si myslíte o nápade opozície o predčasných voľbách, respektíve o referende o predčasných voľbách. Je reálny? Alebo ide len o vytĺkanie politických bodov

Mrzí ma, že ani vy ste nevnímali, že referendum rozbehla naša SNS a v lete nám v roku 2020 Fico aj Pellegrini odkázali, že to nemá význam. Potom sa k nám pridali. Referendum dopadlo tak, že prezidentka sa k tomu postavila alibisticky. Nevyhlásila ho a myslím si, že zákulisnými ťahmi ovplyvnila rozhodnutie Ústavného súdu tak, aby sa referendum nevyhlásilo.

Musím dnes konštatovať, že prezidentke asi vyhovuje táto situácia neschopnej vlády, pretože sa sama pripravuje na politickú kariéru. Som presvedčený, že vstúpi do politického boja politických strán, pretože to od nej budú vyžadovať ľudia v jej zákulisí. Bol som presvedčený, že keď je možné skrátiť volebné obdobie starostovi a odvolať ho občanmi mesta alebo obce, tak je podľa mňa možné skrátiť volebné obdobia vlády.

Rozhodnutie Ústavného súdu považujem za rozhodnutie v rozpore s ústavnými zvyklosťami a históriou na Slovensku. Ako bývalý predseda Národnej rady som o tom absolútne presvedčený. Referendum považujem za dieťa Slovenskej národnej strany, aj keď sa pred prezidentský palác stavil v rozpore s dohodou Peter Pellegrini a tváril sa, že vyzbieral podpisy sám. Pričom referenda sa zúčastnili odborové zväzy, strany Smer – SD, Socialisti a Slovenská národná strana a samozrejme Hlas – SD.

Som presvedčený, že niekomu táto vláda neschopných lídrov vyhovuje. Dôkazom toho sú aj kroky, ktoré sa tu dejú. Postupne sa schválila reforma nemocníc, zrušenie nemocníc, budú sa rušiť súdy, presun národných parkov, pripravuje sa zmluva s vojskami Spojených štátov amerických a mohol by som pokračovať.

HD: Ak by ste sa dostali pri najbližších voľbách do parlamentu s ktorou stranou by ste boli ochotní vstúpiť do koalície a naopak, ktorú absolútne odmietate?

V prvom rade SNS musí mať opäť 5%, ale v komunálnych voľbách počúvam od členov Slovenskej národnej strany, že najviac koalícii bude vznikať z KDH, Smerom - SD a Hlasom - SD. Myslím si, že spolupracovať so Sulíkom, Matovičom a Kollárom je absolútne nemožné a čudujem sa Pellegrinimu, že sa snaží spolupracovať so Sulíkom, Kollárom a vidíme, že ho dokonca Čaputová chváli. To ma neskutočne mrzí, pretože si myslím, že ďalšie voľby budú o tom, kto vystrieda Sulíka, Matoviča, Kollára. Čo sa týka Kotlebu, o Kotlebovi dnes jeho stranícky kolega Uhrík hovorí, že je izolovaný, že nie je možné jednoducho s tou stranou spolupracovať pre rôzne prvky nacizmu, za ktoré je aj naháňaný ich predseda. Je to takým paradoxom, že človek ktorý velebil Kotlebu, zdravil ho „na stráž“ sa dnes tvári ako nový politik. Myslím si, že Republika, keďže sa skladá z členov ĽSNS má zabuchnuté dvere aj podľa správy Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie na východe a takisto to musí pociťovať pán Uhrík v Bruseli. Tak ako som povedal KDH, Smer - SD, Hlas - SD sú tými prirodzenými spojencami a uvidíme, či sa nám podarí stať sa partnermi, ak prekročíme 5%.

HD: Nedávno ste sa zmienili, že Európska únia sa rozpadne. Zamýšľate sa občas nad tým, ako by sme dokázali fungovať bez členstva v EÚ. A čo vás pritom napadá?

Eurozóna už nemôže ďalej fungovať. Už aj Taliansko má dlh viac ako 150% HDP, južné štáty Európy sú neustále zadlžené. Dokonca Grécko prekročilo 200%. Neustále investuje peniaze do zbrojárskeho priemyslu. Som presvedčený, že Nemci jedného dňa oznámia návrat k Marke, pretože dosiahnu to, čo chceli. Celá Európa im bude dlžiť do ich nemeckých bank a na nás Slovákov sa vykašlú. Musíme rozprávať o tom, ako budeme fungovať, keď sa EÚ rozpadne, pretože aj to čo EÚ predvádza pri Covide, je jasným dôkazom toho, že nie je života schopná, a že papaláši a lídri v Bruseli sú odtrhnutí od reality. Typickým príkladom toho je aj európsky poslanec, ktorý zarába pätnásťtisíc € a nemá šajnu ako ľudia na Slovensku žijú. Nečudujem sa ani tomu, že Uhrík zradil Kotlebu, pretože pri takom odtrhnutí od reality to aj v ĽSNS to tak muselo dopadnúť.

HD: Aktuálne sa na Slovenku rieši aj téma „ Mečiarove amnestie.“  Prezident Michal Kováč v roku 1997 udelil svojmu synovi milosť. V roku 1998 Vladimír Mečiar vyhlásil v zastúpení prezidenta rozhodnutie o amnestii vzťahujúcej sa aj na trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení Michala Kováča ml. Ako si na toto obdobie pamätáte? A aký je váš názor na to, čo bolo a na to, čo sa vyťahuje takto po rokoch

Uvedomujem si, že toto rozhodnutie o zrušení amnestií bola politická chyba, ku ktorej nás dostal Smer-SD v kontexte svojho historického rozhodnutia podporiť zrušenie amnestií. Veľakrát som sa zamýšľal, prečo niektorí ľudia v strane Smer-SD ako Maďarič alebo Erik Tomáš takéto rozhodnutie silou mocou podporovali. Snažil som sa byť v tejto téme zdržanlivý, pretože som presvedčený, že niektoré veci vyrieši až čas a niektoré veci mala vyriešiť vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá to nebola takisto schopná urobiť. Som presvedčený, že hodnotiť históriu majú historici a politici by sa mali venovať súčasnej politike, o čo sa dnes snažím.

HD: Ako vnímate takzvanú „ulicu,“ ako politik, ktorý nie je denne na obrazovkách a v novinách. Čo vám sprostredkúvajú ľudia na ulici, alebo kdekoľvek inde, kde ich stretnete. Aká je podľa vás nálada v spoločnosti?

Priznávam sa, že som nerozumel, prečo ľudia nevidia vady Kollára, Matoviča, Sulíka, a prečo nevidia bezcitnosť Sulíka, že dane naozaj znižovať nebude. Nechápal som, či nevidia taktiku Matoviča každého rozhádať a potom vládnuť. Takisto úlisnosť Kollára. Dnes vďaka Bohu ľudia vidia ich vlastnosti v plnej parádne a to mi dáva nádej a silu, že sa môžeme opäť vrátiť k riešeniu problému ľudí, že ľudia rozmýšľajú, ktorý politik im pomohol, a ktorý nie. Povedal som, že vieme za 4 roky urobiť veľký odpočet našej práce. Nechcem sa opäť vracať k tým benefitom, ale myslím si, že v našich rezortoch ani učitelia ani vojaci na nás nemôžu nadávať po tom, aké majú vysoké platy. Je to komické ako Kollár zneužíva, tým že vlastní vlaky ten tlak len na seba a podľa mňa sa treba pozrieť na Poľsko a Maďarsko.

HD: Máme pred Vianocami. Opatrenia sa uvoľnia od 25. 12. Otvoria sa vleky, lyžiarske strediská a pod. Je to podľa vás rozumné? 

To čo tu táto vláda predvádza ako šikanuje občanov, je typickým výsledkom ich neschopnosti riešiť problémy. Je predsa choré, aby ľudia z Popradu chodili do reštaurácii do Poľska alebo ľudia z Bratislavy na vianočné trhy do Budapešti. Verme, že táto vláda nebude budúci rok pokračovať v zadlžovaní Slovenska. Minuli 10 mld €, ktoré stačili na komplexnú diaľničnú sieť alebo na 100 nových nemocníc. Pokračujú v pokusoch na podnikateľoch, likvidujú takmer všetko a verím, že ľuďom sa aj počas sviatkov opäť otvoria oči. Keď vidím prieskumy popularity Čaputovej ako aj ešte dôveryhodnosť Kollára, Sulíka a Matoviča, často rozmýšľam ako im ešte niektorí ľudia vôbec môžu ako politikom dôverovať.

HD: A v závere taká tradičná, už koncoročná otázka. Čo prajete Slovensku a občanom Slovenska na rok 2022?

Slovákom prajem, aby čo najskôr táto vláda išla do pekla. Prajem im veľa zdravia, šťastia a rodinnej pohody. Žiaľ dnes to, čo zažívame nám k tomu neprispieva. Som presvedčený, že tým najväčším darčekom pre Slovákov by bolo keby Sulík, Matovič, Kollár aj prezidentka išli preč od riadenia štátu.