Medvedík Braillík chce učiť deti čítať
24 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Nemám rada zbytočné zdrobneliny a keď som počula slovíčko "Braillík", prevrátila som očami. Veľmi rýchlo som však zistila, že to bol omyl. "Neprevracaj očami," sfúkla ma moja asistentka, ktorá mi link na túto hračku poslala: "lebo keby si toto poznala pred 40 rokmi, tak nefrfoceš, ako sa ti nechce učiť Braillovo písmo." A to už som spozornela, lebo Braillovo písmo, bodky, sú moja srdcovka. A tak šli oči do normálnej polohy, lebo zvedavosť a znechutenie dokopy nejdú.

Kto to ten Braillík je?

Nie kto, ale čo. Je to plyšový medvedík, ktorý má na hrudi šesťbodie, z ktorého sa kombinujú jednotlivé písmená abecedy. Je to dosť komplikované, nebudem vás tým zaťažovať (robím to dospelým, ktorí sa na mojich hodinách občas riadne zapotia). Dieťa stlačí príslušnú kombináciu bodov a ak je správna, medvedík ju (pre kontrolu vidiaceho) vysvieti, ale aj vysloví, aby si správnosť overilo aj dieťa. Zvukový signál oznámi aj nesprávnosť kombinácie. 

Kto takúto vec vymyslel?

No kto iný - rodič dieťaťa, ing Martin Dvorecký. S manželkou sa im narodil nevidiaci syn Branko a toho vždy bavili hračky, ktoré vydávali zvuky (myslím, že väčšina detí miluje všetko "hlučné"). Martin roky pracuje ako vývojár elektroniky a to, že neexistuje niečo, čo by mohlo nevidiace deti naučiť Braillovo písmo, mu "nedalo pokoja". Vedel však, ako takého Braillíka spraviť a tak mu nič nebránilo v realizácii.

Na obrázku môže byť 1 osoba a interiérBranko s Braillíkom - screenshot z Youtube

Pomáhali odborníci

Konkrétne špeciálni pedagógovia zo Spojenej základnej školy pre nevidiacich a slabozrakých na Svrčej ulici. Podľa Mareka Hlinu je táto hračka je veľmi dobrá didaktická pomôcka pre deti už do materskej škôlky. Nie len pre tie nevidiace, ale aj pre tie deti, ktoré majú zvyšky zraku. 

Nešťastie v šťastí

Detí, ktoré by takúto hračku potrebovali, našťastie nie je veľa, no práve preto je pre výrobcov nezaujímavá. V redakcii máme pre prípadných záujemcov k dispozícii link, cez ktorý je možno podporiť to, aby sa prvé takéto hračky mohli dostať do škôl v Bratislave a v Levoči, neskôr určite aj k samotným deťom. 

Ak máte v okolí rodičov

s nevidiacim, alebo slabozrakým dieťaťom, prepošlite mu prosím, túto informáciu. Poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.