TOTO mladá generácia ešte nezažila! Megazdražovanie dorazí na Slovensko do niekoľkých dní
22 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Už teraz je zle, no bude ešte horšie! Na Slovensko do niekoľkých dní dorazí také zdražovanie, aké mladá generácia nezažila. Inflácia bude najvyššia za posledných 20 rokov, píše portál tvnoviny.sk.

Žiadne dobré správy

Ak si myslíte, že ceny už nemôžu rásť rýchlejšie, mýlite sa! Energie, potraviny, benzín, elektronika, nehnuteľnosti.... zoznam neustále drahších vecí stále narastá. A bude ešte oveľa horšie, oznámila v utorok (21. 12.) Národná banka Slovenska.

„Nemáme dobré správy, pretože musíme oznámiť, že podľa našich odhadov rast cien bude pokračovať, dokonca bude silnieť, mal by vyvrcholiť niekde na úrovni 7,7 percenta v najbližších mesiacoch, začiatkom budúceho roka,“ konštatoval guvernér centrálnej banky Peter Kažimír.

Očakávaný sedempercentný rast cenovej hladiny sme tu mali naposledy pred dvadsiatimi rokmi, keď sme ešte platili korunami. V čase eura je takáto cenová nestabilita nevídaná. „Aj iní analytici, ktorí odhadujú ten cenový vývoj to mali extrémne komplikované, lebo v zásade nie je také jednoduché predpovedať ceny na trhu so zemným plynom a následne elektrinou, tam pôsobia naozaj geopolitické faktory v súčasnosti,“ doplnil viceguvernér Ľudovít Ódor.

Reštaurácie sa otvoria v prvý pondelok po Novom roku
Vláda dospela k dohode pri otvorení gastroprevádzok. Reštaurácie budú môcť otvoriť od 3. januára budúceho roka, a to v režime OP, teda pre očkovaných a pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Informovala o tom vicepremiérka a ministerka... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | TASR

Inflácia likviduje rodinné rozpočty

Začalo sa to pri elektrine, rope a plyne. Rast cien energií podnikateľom dvíha náklady už mesiace. Inú možnosť než zdražovať svoje výrobky nemajú. Jedno zdražovanie tak spôsobuje hneď niekoľko ďalších.

„Mnoho priemyselných odvetví zažíva problémy súvisiace s vysokými cenami elektrickej energie, súvisiacimi s vysokými požiadavkami Bruselu na environmentálne štandardy. No a toto má, samozrejme, nepriaznivý dopad na tieto firmy,“ tvrdí Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Drahá zelená ekonomika

A nie sme sami. Je to tak aj inde v Európe. Zelená ekonomika je drahá. Slovensko a niekoľko iných krajín požiadali Európsku radu, aby Európa zaradila jadro medzi zelené zdroje a znížila tak tlak na rast cien. Summit však dohodu nepriniesol.

Koaličný poslanec: SaS má pocit, že zjedla všetku múdrosť sveta
Vraciame sa do starých koľají! Tam, kde sme boli zhruba pred rokom. Skonštatoval poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský pre Hospodárske Noviny. Vzťahy podľa neho nie sú ideálne a vládnutie vôbec nie je jednoduché. Sme tam, kde sme boli pred... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

„Diskusie boli veľmi rušné, lebo ono síce tých záverov tam nebolo veľa, ale tá rozdielnosť názorov bola veľká, takže preto sa to nechalo otvorené a vlastne bude sa v tom pokračovať na ďalšej rade,“ zdôraznil premiér Eduard Heger.

Nárast cien znehodnocuje úspory

Raketový rast cien zatiaľ znehodnocuje aj naše úspory. Až 60 percent úspor nám leží na účtoch s úrokmi nižšími, než je inflácia. A kým inflácia odkrajuje z hodnoty našich úspor v bankách, hodnota našich investícií napríklad v druhom pilieri rastie, akciové trhy totiž stúpajú.

Stúpajú aj ceny bytov. Každý majiteľ nehnuteľnosti na Slovensku momentálne napriek inflácii bohatne.

Reforma nemocníc? Absurdity a vzdušné zámky, hodnotí šéf združenia
Sú to vzdušné zámky! Kritizuje nedostatky pri pripravovanej optimalizácii siete nemocníc lekár a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský pre Hospodárske Noviny. Na riziká upozorňovali odborníci už dávno "Od začiatku, ako... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.