Americký FDA autorizoval tabletku proti covidu, objednáva si ich aj Slovensko
22 | 12 | 2021 I TASR / Juraj Karas

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v stredu autorizoval antivirotikum s názvom Paxlovid od spoločnosti Pfizer na liečbu covidu pre rizikové skupiny populácie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Liečivo Paxlovid je povolené pre pacientov s COVID-19 vo veku 12 a viac rokov, ktorí sú náchylní na vážny priebeh ochorenia, pretože sú starší alebo majú zdravotné problémy – napríklad obezitu alebo cukrovku. Jeho účinnými látkami sú PF-07321332 a ritonavír.

Prvá liečba covidu vo forme tabletky

"Dnešné schválenie predstavuje prvú liečbu covidu vo forme tabletky, ktorá sa užíva perorálne. Ide o významný krok vpred v boji proti globálnej pandémii," povedala riaditeľka Centra pre hodnotenie a výskum liečiv (CDER) pri FDA Patrizia Cavazzoniová, ktorú citovala AFP.

Paxlovid podľa klinických štúdií znižuje riziko hospitalizácie alebo smrti o 89 percent u nehospitalizovaných dospelých osôb z rizikových skupín s covidom, ktorým bol liek podaný do troch dní od objavenia sa príznakov, píše agentúra AP.

Ďalšie laboratórne testy potvrdili, že Paxlovid si svoju účinnosť udržal aj voči novému variantu omikron.

Americký denník The New York Times napísal, že liečba pozostáva z užívania viac ako 30 tabliet počas piatich dní. V amerických lekárňach by sa prvé balenia mohli objaviť už o niekoľko dní. Cena jedného balenia má byť asi 530 dolárov.

Slovensko kupuje tisíce balení

V stredu o nákupe lieku Paxlovid rozhodla aj slovenská vláda. Slovensko nakúpi 32 100 balení tohto lieku, zároveň sa ruší nákup 35 000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír.

"Vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zabezpečiť pre potreby občanov Slovenskej republiky dostupnosť všetkých najnovších možností liečby ochorenia COVID-19 v adekvátnych množstvách na základe dátových analýz v čo najkratšom čase," uviedol rezort zdravotníctva v predkladacom materiáli.

So zreteľom na uvedené je podľa ministerstva zdravotníctva nutné z hľadiska ochrany verejného zdravia občanov SR zaistiť akceleráciu dodávok liekov s obsahom liečiv zaradených do skupiny priamo pôsobiacich antivirotík pre perorálne podanie na liečbu ochorenia COVID-19.

Z tohto dôvodu navrhlo Ministerstvo zdravotníctva SR zrušiť nákup 35 000 balení lieku Lagevrio na základe výsledkov spoločného obstarávania Európskej komisie. Ten bol schválený uznesením vlády SR 24. novembra. Súčasne rezort navrhol nakúpiť 32 100 balení lieku Paxlovid prostredníctvom otvoreného verejného obstarávania priamym rokovacím konaním.

Lieky by mali byť na Slovensku dostupné v priebehu prvých troch mesiacov budúceho roka. "Stále však platí, že najúčinnejšou ochranou a zároveň finančne najefektívnejšou je očkovanie," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Mainstream už zrejme nevládze klamať o podiele nezaočkovaných, konštatuje aktivista
Denník Sme "zabúda" v reportážach o covide uvádzať podiel nezaočkovaných! Upozorňuje na to vo svojom statuse na sociálnej sieti bývalý politik a aktivista. SME už nevládze klamať? "Čo sa to deje v kontrahovanej tlači? Ani čiarka o tom, koľko z... Čítať ďalej
22 | 12 | 2021 | Diana Zaťková