Rusko by nemal NIKTO podceňovať. Budú konať ako USA
20 | 12 | 2021 I Ján Papuga

Rusko môže prijať opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti, ak Spojené štáty a ich spojenci budú pokračovať v provokatívnych akciách a budú ignorovať požiadavku Moskvy na záruky, ktoré by zabránili rozšíreniu NATO na Ukrajinu, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Bližšie sa na možný konflikt pozrel ereport.sk.   

Vyhlásenie Riabkova prišlo deň po tom, čo Moskva predložila návrhy bezpečnostných dokumentov požadujúcich, aby NATO neumožnilo členstvo vo svojich radoch Ukrajine a iným bývalým sovietskym krajinám a aby zrušilo hromadenie svojich síl v strednej a východnej Európe.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/17/moskva-vyzyva-na-mier-nepublikovat

Ide odvážne ultimáta, ktoré isto USA a ich spojenci odmietnu. „Rozširujú hranice toho, čo je možné,” uviedol Riabkov. „Neuvažujú však nad tým, že sa postaráme o našu bezpečnosť a budeme konať spôsobom podobným logike NATO a tiež skôr či neskôr začneme rozširovať hranice toho, čo je možné.“ Nespresnil, aké kroky môže Rusko podniknúť.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že akékoľvek bezpečnostné rozhovory s Moskvou budú musieť brať do úvahy obavy Aliancie a zapojiť do riešenia situácie Ukrajinu a ďalších partnerov.

Riabkov konštatoval, že kroky NATO sú čoraz provokatívnejšie, a opísal ich ako „balansovanie na hranici vojny“. Dodal, že Rusko chce počuť odpoveď Západu predtým, ako prijme opatrenia. „Nikto by nemal podceňovať odhodlanie Moskvy,” povedal.

Podľa jeho slov rozmiestnenie jednotiek NATO v blízkosti Ruska narušuje hlavné bezpečnostné záujmy Ruska a „nikto by nemal podceňovať odhodlanie Moskvy pri ochrane svojich národných bezpečnostných záujmov“.

NATO chce posilniť svoju prítomnosť v ďalších dvoch krajinách „východného krídla“
Najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR), americký generál Tod Wolters, navrhuje zvýšiť vojenskú prítomnosť NATO v Bulharsku a Rumunsku. Má to posilniť východné krídlo Aliancie v reakcii na kroky Ruska v blízkosti ukrajinských... Čítať ďalej
19 | 12 | 2021 | TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.