Prezidentka v TA3 aj o predčasných voľbách. Čo na ne podľa nej treba? Pomýšľa aj na možnosť úradníckej vlády?
19 | 12 | 2021 I Juraj Karas / TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta akékoľvek efektívne opatrenie v boji proti pandémii, ku ktorému sa však najprv vyjadria odborníci. Vláda má podľa nej problémy, líderstvo je slabé.

"Som za opatrenia, ktoré rešpektujú názory odborníkov," uviedla Čaputová v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3 s tým, že je problém, ak sa z odborných názorov stanú politické témy.

To, že politici spochybňujú odborníkov, niektorí členovia vlády kritizujú opatrenia prijaté vládnym kabinetom či ministri prídu s nápadom a iných tlačia k múru, je oslabením boja s pandémiou a do riadenia vnáša chaos.

"Potrebujeme silnejšie líderstvo, sme v kríze," povedala Čaputová. Krajine podľa nej neprospieva, pokiaľ z vládnej koalície vzíde nápad, ktorý v nej nie je dohodnutý. Ako tvrdí, často chýba jednotné stanovisko koalície.

O predčasných voľbách je podľa jej slov možné sa baviť, ak súčasná koalícia nebude schopná vládnuť. Vláda podľa nej má evidentné problémy a ani sa tým netají. "Zatiaľ však vládne a má v parlamente väčšinu, hoci krehkú," poznamenala prezidentka s tým, že nie je za úradnícku vládu.

Čaputová zároveň vyhlásila, že v prípade politiky nepatrí nikomu, ani koalícii a ani opozícii. "Som prezidentkou ľudí," deklarovala. Podľa nej treba posilniť dôveru v inštitúcie.

Vyjadrila sa aj ku generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, polemikou podľa nej je jeho nie vždy vhodná komunikácia či používanie paragrafu 363 Trestného poriadku.

Jej možná opätovná kandidatúra nie je podľa nej nateraz témou. Vyjadriť sa k nej však chce skôr, ako to v minulosti urobil prezident Andrej Kiska.

Prezidentka neváha, stavia sa za povinné očkovanie
Prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila, že bude jednou z tých, ktorí budú tlačiť na povinné očkovanie. Teda aspoň u niektorých profesných či vekových skupín. Správu priniesol Denník N. Nevyhnutné opatrenie Povinné očkovanie bude zrejme nevyhnutným... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Eka Balašková