Sme jediní v celej Európe!
17 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Až 344 dní bez prevádzky! Toto je tá jedinečnosť, ktorú si Slovensko udržiava. V celej Európe totiž iba naša krajina má celonárodný 24-hodinový zákaz konzumácie v reštauráciách. Dočkáme sa zo strany gastro podnikov žalôb na Európsky súd pre ľudské práva?

Je to čím ďalej horšie

Iniciatíva Zachráňme gastro upozorňuje, že v Európe iba Slovensko má celonárodný 24-hodinový zákaz konzumácie v reštauráciách. Alokovaná vládna pomoc gastrosektoru je pritom nedočerpateľná. Pripravovaná vlna pomoci je zároveň ešte horšia, pretože diskriminuje ľudí v gastre podľa veľkosti ich prevádzok, píše portál TVNoviny.sk.

Iniciatíva vidí riešenie hlavne v nižšej DPH alebo v žalobách na Európsky súd pre ľudské práva.

Slovenské reštaurácie zostávajú aj naďalej, po zmene pravidiel lockdownu, ako jediné v Európe bez aspoň obmedzenej možnosti usadiť hosťa. Ak ostanú reštaurácie zatvorené do konca decembra, budú podľa iniciatívy od začiatku pandémie 344 dní bez prevádzky.

Menia sa pravidlá lockdownu! Aké výhody budú mať očkovaní?
Od piatka 17. decembra sa menia pravidlá. Ruší sa zákaz návštev aj pohybu cez deň. No nočný zákaz vychádzania ostáva v platnosti. Prinášame vám celý zoznam výnimiek z nočného zákazu vychádzania. Vláda zmenila pravidlá lockdownu. Od 17. decembra je... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Pomoc je extrémne pomalá

"Pomoc reštauráciám, ktoré sú zatvorené bez toho, aby ich majitelia a zamestnanci vedeli, čo s nimi bude ďalej, je veľmi zlá a extrémne pomalá," podotkol Ján Laš z iniciatívy. Pre zlé podmienky sa podľa neho sumy alokované rezortmi hospodárstva a dopravy nedajú dočerpať.

Skonštatoval, že oproti prvej a druhej vlne neprišlo k zlepšeniu, prišlo však k nespravodlivej diskriminácii ďalších stoviek reštaurácií, ktoré sa k pomoci nedostanú vôbec alebo len s extrémnym oneskorením.

Vládna diskriminácia

"V tejto situácii je jediným normálnym systémovým a spravodlivým riešením okamžité výrazné zníženie DPH pre reštauračné služby. Od tohto momentu nebudeme chcieť od štátu, ak budeme môcť byť aspoň čiastočne otvorení, nič," dodal Laš.

Pri plánovanom obnovení pomoci s poklesom tržieb z ministerstva práce prišlo podľa iniciatívy k významnému obmedzeniu na žiadateľov s počtom zamestnancov do 50. "Takto vypadáva z možnosti žiadať o pomoc podstatná časť gastrosektoru," zdôraznila iniciatíva. 

Ako žijú aktéri Gorily 10 rokov "po"?
Príbeh kauzy Gorila je "chronicky známy" - v byte na Vazovovej sa stretávali vtedy aktívni ľudia z politiky a biznisu. Čo bolo ďalej, vieme. Ako však žijú aktéri tejto kauzy dnes, zisťoval denník SME. Jaroslav Haščák podľa denníka SME kauzu... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Eka Balašková

-------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.