Prezumpcia neviny v politických procesoch na Slovensku neznamená nič (VIDEO)
17 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Obhajcovia inžiniera Norberta Bödöra reagujú na posledné rozhodovanie senátu 9T Špecializovaného trestného súdu v zložení doktor Giertli, doktor Hrubala a doktor Šutka vo veci žiadosti ich mandanta o prepustenie z väzby.

Norbert Bödör je spolu s ďalšími mužmi v kauze Dobytkár obvinený z prania špinavých peňazí. Polícia síce odhalila čudné prevody a nelogické obchody v miliónoch eur, no priame dôkazy o pôvode peňazí z úplatkov nemá.

Čisto politický proces

Kauza sa začala pred viac ako rokom a polícia v nej obvinila 21 fyzických a 7 právnických osôb. V Dobytkárovi bol ešte pred Bödörom zadržaný a z korupcie obvinený Martin Kvietik. 

Vyjadrenie obhajcov Ing. Norberta Bödöra

Prinášame ho v plnom znení bez redakčných úprav tak, ako sme ho získali

JUDr. Marek Para

"V predmetnej kauze, mediálne známej ako takzvaná kauza "Dobytkár" má po viac ako dvoch rokoch konania Úrad špeciálnej prokuratúry proti inžinierovi Bödörovi v rukách len jediný a to aj extrémne slabý dôkaz v podobe nepriamej výpovede, teda výpovede z počutia zo strany iného spolupracujúceho obvineného, ktorému navyše prokurátor za jeho výpoveď poskytol rozsiahle výhody."

"Okrem iného tieto výhody spočívali aj v jeho prepustení z väzby. Pre absurdnosť obvinenia sme v prospech inžiniera Bödöra riadne a včas uplatnili dôvodný návrh podľa paragrafu 363 trestného poriadku, ktorým sme sa domáhali opodstatnenosti jeho obvinenia. Avšak prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry s cieľom znemožniť Generálnemu prikurátorovi SR opodstatnenosť obvinenia, napriek našim výhradám, ukončil vyšetrovanie. A dňa 3. 8. 2021 podal obžalobu na súd."

"Senát 9 T od podania obžaloby, teda odo dňa 3.8. 2021 až do dňa 15. 12. 2021, čo predstavuje trvanie viac ako štyri mesiace, nevykonal žiaden úkon a ani nenariadil termín hlavného pojednávania. Pričom tak výrazné omeškanie v konaní súdu bolo hlavným dôvodom pre podanie žiadosti o prepustenie inžiniera Bödöra z väzby. Práve dňa 15. 12. 2021 Senát 9T v zložení doktor Giertli, doktor Hrubala a doktor Šutka zamietol žiadosť o prepustenie z väzby, a to s odôvodnením, že za štyri mesiace od posledného rozhodovania o väzbe sa nič také v podstate dôležité, čo by odôvodňovalo prepustenie z väzby nezmenilo."

"Senát 9 T prostredníctvom predsedu Senátu doktora Jána Giertliho vlastné omeškanie teda použil ako dôvod pre ďalšie trvanie väzby. Keďže súd nekoná, tak sa logicky ani nič dôležité v prospech inžiniera Bodora ani zmeniť nemôže. Táto "železná" logika v podstate znamená, že ak súd rok nebude konať, tak sa rok nič v konaní nezmení a inžinier Norbert Bödör bude väznený naďalej. Dôvody väzby pritom po tak dlhom čase, predstavujúcom rozsah celkovo 18 mesiacov, dávno pominuli a Senát 9 T sa doslova zacykluje v rutinérskom opakovaní tých istých a priveľmi všeobecných pojmov, akými sú "závažnosť" predpokladaných skutkov. Avšak opomína bezúhonnosť nášho klienta či prezumpciu neviny. Zároveň sa neviem ubrániť dojmu, že Senát 9 T chce našu sťažnosť proti zamietnutiu žiadosti o prepustenie z väzby úmyselne pozdržať a postúpiť najvyššiemu súdu v omeškaní, a to až v roku 2022 tak, aby docieli príslušnosť doslova spriateleného senátu 5T , ktorého riadiacim predsedom je voči nášmu klientovi zaujatý doktor Juraj Kliment."

JUDr. Pavol Gašpar

"Senátu 9T pritom generálny prokurátor postúpil aj návrh podľa paragrafu 363 za účelom jeho použitia v ďalšom konaní. Náš mandant sa preto domáhal, aby sa s jeho návrhom zaoberal aspoň súd, keď už to bolo znemožnené generálnemu prokurátorovi.Napriek skutočnosti, že generálny prokurátor upozornil senát 9T, že môže spôsobiť vážny zásah do práva na obhajobu, nakoľko o návrhu podľa paragrafu 363 je možné rozhodnúť len do dnešného dňa, teda 17. 12. 2021, senát 9T zostal nečinný. Tým vedome a cielene použil právo na obhajobu nášho klienta. Aktivita justičných orgánov by sa pritom nemala sústreďovať na behanie po lesoch s otázkami na divú zver, kam je možné umiestniť kamery tak, aby čo najviac poškodili pánovi Bödörovi. Ale v situácii, keď nemajú proti nemu žiaden relevantný dôkaz, a výrazne, teda skoro 5 mesiacov v konaní meškajú, ho musia bezpodmienečne prepustiť z väzby na slobodu.

Slovenský mainstream? Lepší názov by bol SS news. Tarabov status o zadržaní Fica spustil novú lavínu komentárov
Celý svet píše o zatknutí expremiéra! Skonštatoval v statuse poslanec Tomáš Taraba. A naše mainstreamové médiá mlčia! Dodali ľudia vo svojich komentároch. Žeby mali už vianočnú dovolenku? "Ak niečo tejto vláde ide najlepšie, tak je to ničiť... Čítať ďalej
17 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

__________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.