Českí lekári skúšajú novú liečbu súvisiacu s covidom. Poškodené pľúca obnovujú pomocou lasera
16 | 12 | 2021 I Ján Papuga

V českom Prostějove v nemocnici Agel prišli s novinkou. Poškodené pľúca po covide liečia pomocou laseru. Laser sa v medicíne bežne používa. Jeho použitie pri ochorení pľúc je novinkou, ktorá má vynikajúce výsledky, informoval portál idnes.cz.

„Unikátna moderná liečba dokáže bezbolestne a neinvazívne transformovať zjazvené pľúcne tkanivo na funkčné a elastické,“ vysvetlil hovorca nemocnice Adam Knesl.

Zázračné lieky: acylpyrin a aspirin. Môžu pomôcť aj pri covide
Odvarom z vŕby bielej liečil už slávny Hippokrates, neskôr sa jej účinná látka stala jedným z najuniverzálnejších liekov v histórii. Tlmí horúčku a lieči zápaly. Ale vie sa vraj popasovať aj s hroziacim infarktom, covidom či s onkologickými... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Lekári nemocnice zaznamenali úspechy pri takejto liečbe. Je určená pre pacientov, ktorí covid prekonali. „Laserové žiarenie vytvára energiu, ktorá v ľudských tkanivách zlepšuje látkovú výmenu a podporuje protizápalové reakcie imunitného systému,“ popísal primár Petr Konečný.

Najnovšie využívajú terapiu laserom nielen u postcovidových pacientov, ale aj u pacientov s akútnymi covidovými zápalmi pľúc.

„Doteraz sme použili laserovú terapiu u desiatich pacientov s akútnym covidovým zápalom pľúc. Ide o doplnkovú liečbu k farmakoterapii a rehabilitácii covidových a postcovidových pacientov. Doporučená doba terapie je dva až štyri týždne. Niekedy ale liečba a rehabilitácia trvá viac ako tri mesiace, záleží na individuálnom klinickom stave jednotlivých pacientov,“ vysvetlil Konečný.

Na laserovú terapiu nadväzuje ďalej respiračná fyzioterapia. „Výsledkom je nielen subjektívna úľava pacienta, ale aj lepšie výsledky spirometrických vyšetrení a vyšetrení pomocou röntgenu,“ doplnil hovorca nemocnice.

Výskum najzávažnejšej choroby pokračuje. Pacient s rakovinou sa uzdravil
13 | 10 | 2021 | Ján Papuga

------------------------------

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.