Lesy SR vidia schválenú reformu INAK
15 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Schválená reforma národných parkov je šitá horúcou ihlou. Uviedol to štátny podnik Lesy SR, ktorý sa ešte s obsahom novely zákona o ochrane prírody musí oboznámiť. Je podľa neho zarážajúce, že taká dôležitá vec prešla "narýchlo zosnovaným pozmeňujúcim návrhom".

Podnik momentálne podľa vlastných slov nevie odhadnúť reálne dosahy novely vzhľadom na to, že pozmeňovací a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady SR Györgya Gyimesiho (OĽANO) bol do parlamentu predložený narýchlo. "Celá implementácia doplňujúceho návrhu si vyžiada podrobnú sociálnu a ekonomickú analýzu," spresnila hovorkyňa štátneho podniku Marína Debnárová.

Lesy SR predpokladajú, že v súvislosti s prechodom správy národných parkov vzniknú vysoké náklady. Ich výšku však momentálne odhadnúť nevie. "Proces prechodu správy majetku je komplikovaný, vyžadujúci si enormné úsilie po stránke personálnej i časovej," poznamenala Debnárová.

ŠL TANAP veria, že reforma národných parkov prinesie iba samé benefity
Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) rešpektujú rozhodnutie poslancov, ktorí v utorok (14.12.) schválili reformu národných parkov. To je podľa tatranských lesníkov aj v súlade s obsahom memoranda o spolupráci medzi ministerstvom... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Štátny podnik deklaruje, že sa riadil a bude riadiť platnou legislatívou, čiže zákonom o štátnom podniku, zákonom o lesoch, ako aj zákonom o ochrane prírody a krajiny. Nariadenia vyplývajúce z novely zákona bude plne rešpektovať, tvrdí.

V národných parkoch obhospodarujú Lesy SR viac ako 104.000 hektárov. Najväčšia výmera je podľa Debnárovej v Národnom parku Nízke Tatry.

Poslanci Národnej rady SR v utorok (14. 12.) večer schválili reformu národných parkov. Správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod rezort životného prostredia, má sa zabezpečiť jednotná správa štátnych pozemkov na území národných parkov.

Presun štátnych pozemkov sa bude realizovať až po zonácii národných parkov. Od 1. apríla 2022 sa tak správa štátnych pozemkov presunie na samostatné správy národných parkov na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a Národného parku Slovenský raj. K tomuto dátumu prechádza pod národné parky aj správa štátnych pozemkov v štvrtom a piatom stupni ochrany. Prechod správy území v treťom a nižšom stupni ochrany vo vlastníctve štátu je podmienený zonáciou.

Pozrite sa na najhoršie vianočné odmeny roku 2021! (FOTO)
Blížiace sa Vianoce su bezpochyby spojené aj s finančným bonusom ale odmenou od zamestnávateľa! Pozrite sa na odmeny a darčeky za rok 2021! Niektoré firmy su na odmeny skromnejšie sa nedajú si na vianočnú odmenu veľmi záležať, iné však vedia... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Denis Merva