Väčšina Rusov nevylučuje ozbrojený konflikt s Ukrajinou
14 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Viac ako 75 percent opýtaných Rusov nevylučuje, že napätie v blízkosti východných hraníc Ukrajiny by mohlo prerásť do vojny s Ruskom. Vyplýva to z výsledkov prieskumu rešpektovaného ruského Analytického centra Jurija Levadu, známeho ako Centrum Levada, ktorý bol venovaný vyostrovaniu konfliktu v Donbase. Informoval o tom v utorok spravodajský web Meduza.io.

Tri percentá opýtaných sa domnievajú, že k vojne nevyhnutne dôjde. Približne každý tretí respondent (36 percent) si je istý, že konflikt je dosť pravdepodobný.

Podľa ďalších 38 percent je naopak vojenská konfrontácia  nepravdepodobná a ďalších 15 percent opýtaných uviedlo, že takáto možnosť je úplne vylúčená.

Presne polovica opýtaných považuje za iniciátorov vyhrotenia situácie na východe Ukrajiny Spojené štáty americké a krajiny NATO. Túto verziu vývoja udalostí podporilo 61 percent opýtaných nad 55 rokov, ale iba štvrtina (24 percent) respondentov vo veku 18-24 rokov.

Šestnásť percent opýtaných označilo za vinníka eskalácie Ukrajinu. Tento názor vyjadrili najmladší účastníci prieskumu - ľudia do 24 rokov. Ďalšie štyri percentá respondentov sa domnievajú, že iniciátorom eskalácie je Rusko a podľa troch percent sú za ňou dve medzinárodne neuznané proruské ľudové republiky vyhlásené v Donbase - Donecká a Luhanská.

Austrálsky premiér Morrison: „Ako krajina sme sa rozhodli žiť s vírusom"... a ruší zákazy. Nóri a Briti pritvrdzujú
Austrália mení kurz v súvislosti s pandémiou. Napriek nárastu počtu pozitívnych testov vláda zmierňuje opatrenia. Vianoce sa majú sláviť zväčša bez obmedzení. Európske krajiny medzitým sprísňujú opatrenia, informuje epochtimes.de. Zmierňovanie... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

O hromadení ruských jednotiek na východnej hranici Ukrajiny sa hovorí už niekoľko týždňov

O hromadení ruských jednotiek na východnej hranici Ukrajiny sa hovorí už niekoľko týždňov. Podľa zdrojov západných médií by mohlo dôjsť k invázii na Ukrajinu začiatkom roku 2022.

O zhoršení situácie na rusko-ukrajinskej hranici sa v ostatnom čase diskutovalo na rokovaniach ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Joea Bidena, ako aj počas telefonátu Putina s britským premiérom Borisom Johnsonom. Spojené štáty americké a krajiny G7 varovali Rusko pred hrozivými následkami v prípade útoku na Ukrajinu.

Z prieskumu Všeruského centra na prieskum verejnej mienky (VCIOM) vyplýva, že väčšina Rusov (52 percent) zároveň považuje ukrajinský národ za bratský, ďalších 31 percent opýtaných označilo svoj postoj za neutrálny a len 11 percent deklarovalo, že Ukrajinci sú voči Rusom nepriateľskí.

Tajný záväzok Mikulca v Bruseli: Prejde cez nás 40 tisíc Afgancov?
Krajiny EÚ sa zaviazali prijať 40 tisíc afganských utečencov. Podľa komisie EÚ tento sľub zložilo pätnásť krajín, medzi nimi aj Slovensko. Za nás záväzok podpísal minister vnútra Roman Mikulec. Akt solidarity Európska komisia po stretnutí s... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková