Mária Kolíková chce zmeniť trestanie politikov. O čo ide?
14 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Trestanie volebnej korupcie by sa mohlo rozšíriť aj na prípady, keď niekto zoberie úplatok za to, že zabezpečí, aby iné osoby určitým spôsobom volili či hlasovali. Vyplýva to z navrhovanej novely Trestného zákona z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Rezort skonštatoval, že doterajšia formulácia skutkovej podstaty nepokrýva takéto prípady, ktoré sú veľmi časté a závažné. „Preto je potrebné skutkovú podstatu uvedeného trestného činu doplniť o prípady, keď niekto žiada alebo prijme úplatok za to, že zabezpečí, aby iné osoby určitým spôsobom volili či hlasovali,“ uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu zákona. Uvedené prípady boli podľa navrhovateľa zaznamenané napríklad vo viacerých rómskych osadách najmä na východnom Slovensku. „Rovnako sa navrhuje zvýšenie trestných sadzieb, keďže ich súčasné nastavenie nezodpovedá spoločenskej závažnosti trestného činu a bolo výrazne miernejšie trestné napríklad v porovnaní so športovou korupciou,“ spresnilo MS SR.

V roku 2020 bolo za trestný čin volebnej korupcie odsúdených šesť osôb. Rok predtým päť a v roku 2018 sedem osôb. Z toho bolo osem recidivistov a jedna žena.

Herák opúšťa OĽaNO
Hnutie OĽaNO ukončilo spoluprácu s bývalým poslancom Jánom Herákom, ktorý bol obvinený zo sexuálneho zneužívania. Hoci sa vzdal mandátu poslanca, aj napriek tomu ho hnutie zamestnávalo. Pre TV JOJ jeho odchod z hnutia potvrdil predseda poslaneckého... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ján Papuga

Spodná hranica malej škody z pôvodných 266 sa má zvýšiť na 500 eur

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predstavila 1. decembra návrh novely Trestného zákona. Po novom chce presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog. Okrem iného by mohlo byť dôvodom na udelenie vyššieho trestu spáchanie trestného činu pre výkon povolania. Návrh upravuje aj problematiku sexuálnych trestných činov či šírenia dezinformácií. Tiež navrhuje zvýšiť spodnú hranicu malej škody z pôvodných 266 na 500 eur.

Roman Mikulec chce na policajtov telové kamery
Ministerstvo vnútra (MV) SR by chcelo vyhlásiť verejné obstarávanie na telové kamery pre policajtov na jar. Ako priblížil v utorok pred rokovaním vlády šéf rezortu Roman Mikulec (OĽANO), malo by ísť približne o 190 kamier. Podklady na súťaž vzídu... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.