Vzhľadom na bohorovnosť mainstreamu píše Judita Laššáková už iba o bývalej žurnalistike
13 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

"Aj magický realizmus má svoje čaro, no uprednostňujem ho v podaní spisovateľa menom Gabriel García Márquez, nie vo forme psychologicky diskutabilnej seba-projekcie najšpeciálnejšieho prokurátora do postavičky z Tolkienových románových rozprávok. ...Vyjadrenie pána Vagoviča pripomína ženu, ktorá sa po 20 rokoch návštev u gynekológa vyhlási za väčšieho odborníka na maternicu ako odborný lekár." Píše vo svojich post scriptách v závere statusu na adresu Daniela Lipšica a Mareka Vagoviča právnička Judita Laššáková. Ale pusťme sa s ňou od začiatku spolu na prechádzku dieľnou propagandy, ktorá si hovorí "hlavný prúd".

"V médiách bývalého hlavného prúdu prebieha niekoľko bojov naraz. Jedným z nich je boj medzi Frodom z Pána prsteňov, ako sa tituluje a predovšetkým vidí pán Daniel Lipšic, a medzi Marošom Žilinkom, ktorý sa tituluje ako pán sporu. Mená, ktoré si obaja páni prisvojili, vyvolávajú nevôľu poniektorých ľudí."

Ideologická propaganda v službách moci

"Na podporu Daniela Lipšica sa ozývajú vyššie spomenuté médiá bývalého hlavného prúdu a ich čelní protagonisti. Ich sledovanosť zaručuje, že občania, ktorí popri zamestnaní (ak majú to šťastie a majú iba jedno) a rodine, nemajú čas vyhľadávať si informácie aj inde."

"Poslucháči a čitatelia sa tak stávajú konzumentami informácií upravených určitým ideologicko-propagandistickým spôsobom. "

Matovič prská ako nepríčetný na opozíciu i občanov a odmieta vlastnú neschopnosť (video)
"Vláda splnila všetky predpoklady na to, aby tu už nebola. Mala by sa zbaliť a vyhlásiť predčasné voľby." Hovorí vo videu na sociálnej sieti Pavol Slota. Ešte nad ním uverejnil v statuse zopár myšlienok k tejto téme. "Matovič sa vinu za aktuálny... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Manipulácia faktov zo strany hlavného prúdu, ak nie lži

V tejto časti statusu bola autorka osobná: "Viacerí mi po pondelňajšom vystúpení v Dopoludní na InfoVojne napríklad vyčítali, že šírim bludy, ak tvrdím, že „vývoj vakcíny trvá 10 rokov“. Chcela by som upozorniť, že to netvrdím ja. Iba som čítala dokumenty z dielne Európskej komisie. Chápem, že rádio je takzvané pri-posluchové médium. Dá sa popri jeho počúvaní napríklad aj žehliť a teda sústredenie sa rozdeliť. Chcem iba poprosiť, aby mi nikto nekládol do úst ako môj názor alebo vedomosť niečo, čo iba citujem. Svoj názor vždy oddelím. A s mojím názorom sa nikto, naozaj nikto nemusí stotožniť. Informácia z dielne Komisie nie je môj názor. Ako právnik by som si nedovolila tvrdiť, že viem, ako prebieha výskum vakcín, ak sa výslovne nevenujem medicínskemu právu. Toto, prosím, rešpektujme všetci a nielen v mojom prípade, ale aj všeobecne."

Vrchol propagandy - rozhovory novinárov mainstreamu s novinármi mainstreamu

"Včera som si na podnet priateľky vypočula rozhovor s pánom Vagovičom v rádiu Expres. Nižšie k tomu nájdete aj video. Považujem za nutné upozorniť na jednu vec, ktorá tam odznela. Marošovi Žilinkovi novinári bývalého hlavného prúdu vyčítajú mnohé. Od tzv. kauzy Vietnamec, ktorú už pán Vagovič v rozhovore prirovnáva k únosu (čo bolo v skutočnosti zavlečenie) syna prezidenta Kováča, až po personálne zmeny na Generálnej prokuratúre SR. Čo je mimochodom v rámci zákona a v jeho medziach kompetencia generálneho prokurátora."

"Jedna vec je, ak si novinári vzájomne poskytujú priestor na komentovanie situácie v štáte. Ako každý občan, aj oni majú právo vyjadrovať sa k spoločenskému dianiu. Zaráža ma však bohorovnosť, s akou sa pán Vagovič vyjadril k slovnému spojeniu „pán sporu“. Krátky zostrih aj so sebahodnotením pána Vagoviča a jeho znalostí je nižšie. Nie celkom chápem, ako môže niekto tvrdiac o sebe, že sa otázke prokuratúry venuje už 20 rokov, nevedieť, prečo sa generálny prokurátor tituluje ako „pán sporu“, a na druhej strane nevyčítať veľmi špeciálnemu prokurátorovi, že sa našiel v rozprávkovej bytosti. Chápem, že nie všetko musím chápať. Len pre tých, ktorí o sebe netvrdia, že sú „experti“ na prokuratúru, by som uviedla pár riadkov a opäť budem citovať. Tentokrát z učebnice trestného práva" Chystá sa dať poučku Ľubica Laššáková.

Lekcia pre Vagoviča and company

„Hovoríme, že prokurátor je dominus litis predsúdneho konania. Toto silné postavenie prokurátora je logickým dôsledkom skutočnosti, že vyšetrovanie alebo skrátené vyšetrovanie vykonávajú policajti a prokurátori vo vzťahu k ich činnosti vykonávajú dozor nad dodržiavaním zákonnosti pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní, ktorý je nepochybne jednou zo základných záruk zákonnosti predsúdneho konania…"

"Je potrebné poznamenať, že dozor prokurátora pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní má aj medzinárodnoprávnu oporu a to v Odporúčaní Rec(2000)19 Výboru ministrov členských štátom o postavení prokuratúry v systéme trestného súdnictva, ktoré bolo prijaté Výborom ministrov Rady Európy 6. októbra 2000 na 724. zasadnutí zástupcov ministrov. Z odporúčania – okrem iného – vyplýva, že vo všetkých systémoch trestného súdnictva prokuratúra dozerá na zákonnosť policajného vyšetrovania, prinajmenšom ak ide o rozhodnutie o začatí alebo pokračovaní trestného stíhania. Dozerá aj na spôsob, akým polícia dodržiava ľudské práva.“ (J. Ivor et al., Optimalizácia prípravného konania trestného, strana 197)."

Mýliť sa je možné, slreslovať zvrhlé

"Toľko citácia z učebnice. Všetci by sme mali používať pojmy (najmä odborné a právne) v čistej významovej podobe. Netvrdím, že ja sa nemýlim, veď som len človek. No prinajmenšom by som očakávala ospravedlnenie v prípade, ak sa niekto pomýli. Z vlastnej skúsenosti viem, že to nebolí. Na druhej strane musím konštatovať aj to, že ak je niekto presvedčený o „svojej“ pravde, niet si prečo uznať chybu, všakáno? Je potom možné nazvať takéhoto človeka majiteľom pravdy, veriacim vlastného náboženstva, stúpencom svojej vlastnej neomylnosti alebo človekom bez pokory ochotného sa ďalej učiť a vzdelávať? Človekom s kritickým myslením, alebo človekom podliehajúcim jeho opaku, čiže s myslením magickým. Uznávam, že rozprávkové a fantastické bytosti spadajú viac do magického myslenia, ale odpoveď na túto otázku je už na hodnotení vzácneho čitateľa." Končí svoj status na sociálnej sieti Ľubica Laššáková.

Ficova pozvánka na veľký protest
Róbert Fico, predseda opozičnej strany Smer - SD zverejnil nové video. Reagoval v ňom na zamýšľané protesty proti „hlúpej“ vláde. Navrhol alternatívny spôsob protestu, keďže nechcú, aby Mikulec aktivizoval policajtov. Fico si uvedomuje volanie... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ján Papuga

________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.